Denominació d'origen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Denominació d'origen protegida».

Una denominació d'origen (DO) és una indicació geogràfica que garanteix l'origen i la qualitat d'un producte (vi, oli, formatge, etc.) que està elaborat a partir d'unes determinades varietats i pràctiques establertes prèviament. Un consell regulador de la denominació d'origen vetlla pel compliment del reglament, porta el registre d'agricultors adherits, controla la producció i verifica la qualitat del producte.

Altres noms[modifica]

A la reglamentació europea els «vins de qualitat produïts en una regió determinada», etiquetats amb les sigles VQPRD, confonen la distinció que es fa als països de tradició vinícola entre DO i DOQ. Cal conèixer els noms de les indicacions equivalents en aquests països, ja que, com que solen incloure una C (de control de l'origen) al nom que utilitzen per al DO, és fàcil confondre's i pensar que són DOQ.

Els noms equivalents a la Denominació d'Origen (DO) als Estats comunitaris són:

  • Grècia: Ονομασία προελεύσεως ελεγχόμενη (ΟΠΕ) (denominació d'origen controlada)
  • Itàlia: Denominazione di Origine Controllata (DOC)
  • Portugal: Denominação de origem (DO).
  • Espanya: Denominación de Origen (DO).
  • França, Bèlgica i Luxemburg: Appellation d'origine contrôlée (AOC). No hi ha vins belgues ni de Luxemburg equivalents a DOQ.
  • Àustria: Districtus Austria Controllatus (DAC). No hi ha cap vi d'Àustria DOQ.

Altres indicacions geogràfiques[modifica]

Altres indicacions geogràfiques referides als vins són:

Encara que específicament una Denominació d'Origen s'aplica als vins, de forma genèrica s'utilitza per a totes les indicacions geogràfiques de diferents productes. Les altres indicacions són:

Vins amb denominació d'origen a l'àmbit catalanoparlant[modifica]

A més, la DO Cava, encara que majoritàriament coincideix amb la DO Penedès, té una regió distribuïda per la península Ibèrica.

Referències[modifica]

  1. «Denominacions d'origen catalanes». Coneix el vi català. INCAVI, GenCat. [Consulta: 28 desembre 2015, URL actualitzat el 26-07-2023].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]