Densitat de població

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «densitat (desambiguació)».

La densitat de població es pot fer servir per a mesurar qualsevol cosa tangible, però s'utilitza habitualment per a organismes vius, sobretot persones. Normalment, s'expressa com a nombre d'individus per unitat d'àrea.

Definició de la densitat de població[modifica | modifica el codi]

D'acord amb la definició establerta, la densitat de població depèn de l'escala de l'àrea de mostreig utilitzada. Això fa que sigui difícil de definir-la com una funció contínua. Suposant que modelem els individus o objectes de la població com a punts discrets, la densitat de població oscil·larà cap amunt o cap avall a mesura que el límit de l'àrea de mostreig passi per sobre d'aquests punts. Per evitar això, es podrien modelar els individus com a objectes amb extensió finita, però això també portaria problemes, sobretot si l'escala de l'àrea de mostreig és semblant a l'extensió dels individus.

Normalment, es considera la densitat de població com a quantitat fractal, que depèn de l'escala.

Per calcular la densitat de població d'un estat, ciutat, o municipi es divideix els habitants entre els km².

Densitat de població en biologia[modifica | modifica el codi]

La densitat de població és una mesura habitual en biologia, sobretot en ecologia. S'utilitza, entre altres coses, per a determinar en quins llocs una espècie podria estar en perill d'extinció. Cal tenir en compte, però, que la densitat de població òptima depèn molt de l'espècie i de l'ecosistema en consideració.

Densitat de població humana[modifica | modifica el codi]

Densitat de població per estat, 2015
Densitat de població, 1994

En el cas dels humans, la densitat de població és el nombre de persones per unitat d'àrea (això pot incloure llacs, rius i embassaments). També és habitual calcular-la respecte a la unitat d'àrea habitable, productiva (o potencialment productiva), o cultivable. S'expressa, sovint, com a nombre de persones per quilòmetre quadrat o per hectàrea.

Les densitats de població es poden calcular per a ciutats, regions, estats o per a tot el món. La densitat de població humana de la Terra és de 42 persones per km², però és molt variable segons els països i regions.

Els països (o unitats administrativament autònomes) més densament poblats són:

Tots aquests són estats molt petits i molt urbanitzats. El país gran amb més densitat de població és Bangladesh, amb 134 milions d'habitants i una densitat de 900 persones per km². A Europa, els Països Baixos són l'estat gran més densament poblat, amb gairebé 400 persones/km².

En contrast, hi ha grans àrees del planeta (l'Antàrtida, els grans deserts, etc.) pràcticament despoblades, amb densitats de població molt properes a zero.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Densitat de població Modifica l'enllaç a Wikidata