Dermatoscòpia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Dermatoscopi amb llum polaritzada

La dermatoscòpia, també anomenada microscopia d'epiluminiscència, microscopia de llum reflexa o simplement epiluminiscència, és una tècnica d'exploració cutània no invasiva, que serveix per examinar millor les lesions cutànies sospitoses i visualitzar lesions de la pell en profunditat,[1] mitjançant un instrument òptic, anomenat dermatoscopi. Permet identificar estructures de la pell que no és possible fer-ho a ull nu (de l'epidermis, de la unió dermoepidèrmica i de la dermis superficial).

Indicacions[modifica]

La dermatoscòpia està indicada en l'exploració física de la pell.

S'utilitza en l'estudi i el diagnòstic diferencial dels tumors cutanis (i en el diagnòstic precoç del melanoma) i en l'estudi d'altres lesions cutànies com infeccions, malalties inflamatòries, patologia de les ungles o dels cabells.[2]

Tècnica[modifica]

El dermatoscopi convencional és un instrument dotat d'un sistema òptic d'amplificació d'imatge (lents d'augment) i una font de llum.[3] Quan s'observa la pell sense dermatoscopi, sols es visualitza la capa còrnia. El dermatoscopi permet l'amplificació de la imatge ja que te incorporada una òptica d'augment i una font de llum. Permet la disminució de la reflexió i de la refracció de la llum per part de l'epidermis, emprant una interfase líquida (dermatocopi d'immersió en oli) o emprant llum polaritzada (dermatoscopi de polarització).[4]

Hi ha tres grups de dispositius:[5]

•El dermatoscopi d'immersió en oli. Requereix contacte directe de l'instrument amb la pell, i per disminuir la reflexió o refracció de la llum per part de l'epidermis s'usa una interfase líquida (aigua, oli o alcohol) el que permet veure estructures anatòmiques de l'epidermis o de la dermis papil·lar que no són visibles a simple vista.

•El dermatoscopi de polarització creuada, utilitza llum polaritzada per disminuir la dispersió de la llum superficial i així és possible visualitzar les estructures anatòmiques més profundes sense la necessitat de posar l'instrument en contacte directe amb la pell ni de l'interfase líquida.

•El dermatoscopi híbrid. Te l'opció d'utilitar la polarització creuada o la immersió en oli per reduir la dispersió de la llum superficial.

Referències[modifica]

  1. Duce, Martín. Patología quirúrgica. Editorial Elsevier España; 2004. ISBN 9788481747393
  2. Marghoob AA, Usatine RP, Jaimes N «Dermoscopy for the family physician». Am Fam Physician, 88, 2013, pàg. 441-50. PMID: 24134084 [Consulta: 19 gener 2020].
  3. Ana Curcoy, Santiago García-Tornel, Josep Gaspà, Eva Capdevila «Dermatoscopi». Pediatr Catalana, 60, 2000, pàg. 155-156 [Consulta: 19 gener 2020].
  4. Fitzpatrick TB. Dermatología en Medicina General. Madrid: Médica Panamericana, 2009, p. Vol 1, 7ª edición. 
  5. Figueras Viñas, O «¿Qué es un dermatoscopio?». AMF. Actualización en Medicina de Família, 13, 10, 2017, pàg. 547-551 [Consulta: 19 gener 2020].