Derroter

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Pàgina 6 de l'Volum 1 del derroter del Mar Carib, produït per la NGA (SAILING DIRECTIONS-Enroute-Caribbean Sea Vol 1).

Un derroter és una publicació nàutica específica.[1] Consisteix en una obra escrita i il·lustrada, que descriu les costes, baixos, senyalitzacions (boies, fars, balises, etc.), perfils visuals de les costes, perills, formes de navegació convenients, ports i terminals, etc., per informació - indispensable - del navegant. Cal tenir en compte que el navegant té freqüentment com a destinació llocs on mai ha anat. La majoria dels països tenen derroters de les pròpies costes, de vegades en diversos volums. Tots els vaixells han de portar reglamentàriament els derroters . Els vaixells mercants habilitats per a la navegació d'ultramar (és a dir, gairebé tots els vaixells de port), tenen l'obligació de tenir a bord derroters de tot el món, que es guarden en el Quart de derrota .

Història[modifica]

La redacció de derroters va precedir, per la major facilitat en la transmissió oral dels coneixements, a la confecció de les primeres Cartes nàutiques . S'esmenta l'existència d'aquest tipus de documents des de la més remota antiguitat, però els que han arribat a les nostres mans daten del segle VI aC a través de còpies posteriors. Aquests redaccions són els periples.

« .. La navegació costanera era per als marins de l'antiguitat la més habitual. Abans que una carta nàutica, que podria ser emprada per navegar entre dos ports travessant un mar desconegut, sense rutes marcades, era més útil per a ells una informació escrita sobre el mar que efectivament anaven a navegar i les costes que havien de recórrer, una descripció dels ports, els bancs, els corrents, els vents i els ancoratges apropiats .... »
Edward Luther Stevenson, PH.D., 1911[2]

De fet, totes les expedicions d'exploració marítima dels fenicis van tenir aquesta característica [3]

Edicions globals[modifica]

Alguns països editen derroters de tot el planeta, com el Servei Hidrogràfic del Regne Unit [4] que consta de 72 toms. [5] Aquesta publicació es diu Sailing Directions. Solament la part corresponent al Carib consta de dos toms. El Vol.1, que es posa com a exemple, consta de 180 pàgines. Val esmentar que la denominació habitual (i inclusa impresa a la tapa) d'aquestes publicacions és "Pilot", encara que aquest terme no és considerat encara en la desambiguació en anglès (ni en Wikipedia ni en Wictionary). L'Agència Nacional d'Intel·ligència-Geoespacial [6] (NGA) és l'òrgan en Estats Units que edita aquesta publicació. La NGA té dos grups de publicacions:

 • les "Sailing Directions Enroute" [7] que inclouen informació detallada de les costes i arribo als ports de tot el món, les quals suplementen la informació que es dóna en les cartes de major escala de l'àrea. Cada publicació es divideix en regions geogràfiques, anomenades sectors, que contenen informació sobre els vents, corrents, gels, perills, característiques particulars i ports, com així també la indicació de les cartes nàutiques que hi ha per a l'àrea. En total són 40 toms. La seva distribució en regions es mostra a la figura.
Àrees cobertes per les 37 publicacions "Sailings Directions Enroute" de la NGA.

Paral·lelament s'edita la publicació "The United States Coast Pilot", [8] que informa amb més detall que en les "Sailing Directions Enroute", exclusivament sobre les costes i ports dels Estats Units i els Grans Llacs. Són 9 toms els límits es mostren a sota.

Àrees cobertes per les 9 publicacions "US Coast Pilots" de la NGA.

Edicions nacionals[modifica]

Com es va esmentar, molts països tenen derroters de les seves pròpies costes. Aquests són molt més detallats que els derroters globals. En general els vaixells d'aquesta bandera tenen l'obligació de tenir-los. Els capitans de vaixells que naveguen amb molta freqüència per les costes de determinat país, es proveeixen moltes vegades dels derroters locals.

Com a exemple, Hi ha els derroters d'Espanya, [9] reunits en sis volums.

Actualitzacions[modifica]

Òbviament, cada dia sorgeixen una quantitat de novetats que afecten la informació d'aquestes publicacions: nous relleus hidrogràfics, informacions dels navegants, instal·lació de noves terminals i ports, novetats en la senyalització (fars, boies o balises apagades, agregades, canviades de posició, etc.), naufragis, obstruccions a la navegació per diverses operacions (dragatge, operació de bussos, etc. ). Aquestes novetats registren periòdicament en els Avisos als Navegants . A les publicacions nàutiques d'Estats Units aquest fullet és setmanal i es denomina Notice to Mariners. Al Regne Unit: Notices to Mariners. [10]

Formats digitals[modifica]

L'adveniment de les publicacions nàutiques en format digital (DNP- Digital Nautical Publications) ha agilitat la tasca de consulta de les mateixes i la seva actualització.

Referències[modifica]

 1. «Derroter». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 2. Cartas portulanas. Su origen y características con una lista descriptiva de aquéllas pertenecientes a la Hispanic Society of América
 3. Phoenician Sea and Land Voyages & Routes- Jona Lendering, para Livius.Org
 4. Servicio Hidrográfico del Reino Unido
 5. «Current editions of Sailing Directions and their latest supplements». Arxivat de l'original el 9 de diciembre de 2009. [Consulta: 19 octubre 2009].
 6. Agencia Nacional de Inteligencia-Geoespacial
 7. «“Sailing Directions Enroute”». Arxivat de l'original el 1 de noviembre de 2009. [Consulta: 19 octubre 2009].
 8. "The United States Coast Pilot”
 9. Derroteros de España
 10. Notices to Mariners

Vegeu també[modifica]

Descàrregues a la Web[modifica]

[Enllaç no actiu]

Enllaços externs[modifica]