Desbast (metal·lúrgia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En la indústria metal·lúrgica el desbastament[1] és la denominació genèrica d'un producte semielaborat obtingut mitjançant colada, forja o laminatge. Els desbasts es fabriquen en els trens de laminatge de desbast. Al seu torn són la matèria primera dels trens de laminatge d'acabats per a obtenir productes acabats: planxes, perfils laminats, tubs, etc.

Introducció[modifica]

Pila de billetes d'acer

En les empreses siderúrgiques integrals a partir de les matèries primeres (pedra calcària, carbó i mineral de ferro) es produeixen productes d'acer acabats. Els productes semiacabats són els que s'obtenen abans de transformar-los en productes acabats. En una planta siderúrgica integral hi ha, entre altres, les instal·lacions següents:

  • forns de coc
  • alts forns
  • aceria
  • producció de lingots
  • trens de laminatge de desbastament
  • trens de laminatge d'acabat
  • trens de laminació en fred

Els lingots, totxos, billetes, desbasts plans i desbasts rectangulars són els productes de desbast obtinguts per colada o laminatge de desbast.

Considerant l'ordre dels processos indicats la fabricació de desbasts comença amb el ferro colat en brut amb alt contingut de carboni a la sortida d'un alt forn ("arrabio" en castellà). D'allí passa a un convertidor que el transforma en acer.

L'acer fos pot ser convertit en lingots per colada discontínua. Per colada contínua s'obtenen els desbasts.[2]

Lingots[modifica]

Els lingots d'acer s'obtenen vessant l'acer fos en motlles de forma prismàtica. Un cop refredats i solidificats els lingots s'han de sotmetre a altres operacions per a convertir-se en productes de desbast pròpiament dits.

Totxos[modifica]

Una definició del terme totxo aplicat a la siderúrgia el faria equivalent a un desbast d'acer curt i gruixut.[3]

Desbast pla[modifica]

Un desbast pla és una peça d'acer de secció rectangular amb un gruix igual o superior a 50 mm. La relació ample/gruix és igual o superior a 2.[4]

Desbast rectangular[modifica]

Desbasts rectangulars.

Un desbast rectangular té secció rectangular d'una superfície aproximada igual o superior a 2.500 mm2.[5] És l'equivalent al terme anglès "slab".

Billetes[modifica]

Una billeta[6] és un desbast obtingut generalment a partir del laminatge d'un lingot d'acer en un tren de laminatge de desbast. Les bitlletes són peces rectes de secció aproximadament quadrada (amb costats menors o iguals a 120 mm).

Referències[modifica]