Desbrossadora

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
desbrossadora

La desbrossadora o moto-dalla és una màquina utilitzada en jardineria per tallar les males herbes arran de terra i per repassar els llocs als quals una talladora de gespa no pot arribar, com les cantonades i les vores, etc. El tall el realitza amb un fil de niló o fulles presentades en discs.[1]

També pot ser una màquina que talla, premsa i pica les herbes, plantes i branques que creixen al camp, per aconseguir un assecat més ràpid i uniforme del terreny. Aquest tipus de desbrossadores poden ser accionades i arrossegades per un tractor o amb animals de tir. Les unitats del tall es poden muntar per sota del tractor entre les rodes davanteres i posteriors, o bé, anar en la part posterior amb un enganxall de tres punts.

Funcionament[modifica | modifica el codi]

Les desbrossadores funcionen amb un motor que pot ser de combustió o elèctric. A més, alguns tenen inclosos sistemes d'anti-vibració per aconseguir un millor control. El motor va connectat a una barra llarga i prima que acaba en el sistema de tall. Les barres poden ser rectes o corbes i estan proveïdes d'empunyadures que poden ser de tipus delta (una agarradera petita) o de doble manillar (s'agafa amb les dues mans per distribuir millor el pes). Al final de la barra hi ha un dispositiu de gir responsable del tall que pot ser un capçal de polietilè o un ABS en què es fa servir un fil de niló de diferent gruix. Per a treballs més pesats, s'usen peces d'acer amb diferents formes, sent les més comunes les de 3 o 4 puntes. Les desbrossadores també poden venir amb arnès o motxilla per assegurar al cos i facilitar la seva manipulació en repartir el pes.

Disposen d'un accelerador que regula la velocitat de gir del capçal.

Mesures de seguretat[modifica | modifica el codi]

La màquina ha d'estar equipada amb un protector en la part posterior que evita que aquests surtin acomiadats cap a l'usuari. Aquesta protecció consisteix en una xapa que cobreix la part posterior d'elements tallants.

Obligatòriament l'operari ha de portar casc de protecció, reixeta o pantalla. D'altra banda, si el terreny està sembrat d'objectes o pedres soltes, seria convenient també que utilitzés roba cenyida i còmoda resistent per protegir el seu cos de possibles impactes per projecció.

La part frontal no protegida i, per això, cal prestar molta atenció a les persones que poguessin trobar-se en les proximitats de l'operador. Com a norma general la persona que utilitzi la desbrossadora s'ha d'assegurar que no té a ningú a menys de 15 metres, especialment davant d'ell.

També és convenient utilitzar protectors per als ulls i les orelles, així com guants esmorteïts i amb superfície antilliscant d'agafada per evitar frecs i cops a les mans i botes de seguretat amb sola antilliscant.

Accessoris[modifica | modifica el codi]

  • Disc metàl·lic, molt més potent que el fil de niló, i que talla matoll i males herbes grans. Tenen entre 3 i 22 dents, aquests últims per tallar fusta.
  • Talla-verdissa
  • Serra o podador amb dents, per tallar arbusts i branques.

Abans de la invenció i de l'adopció de la desbrossadora mecanitzada, en llocs on resulta poc pràctic o poc econòmic l'ús d'un tallagespa, les herbes es tallaven a mà usant una dalla o una falç.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Vélez, E. P., Morales, J. C., Garcia, A. E., Panta, E. R., Saenz, E. M.. Il Seminario Internacional Transferencia de los Sistemas de Riego, Organizado por El Colegio de Postgraduados (CP) IIMI, Guanajuato, Guanajuato, México, del 16 al 19 de Julio de 1966. IWMI, p. 208–. GGKEY:DDZ8P3SAH3G [Consulta: 19 juliol 2011]. 

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Llibre Les màquines agrícoles i la seva aplicació, Jaume Ortiz-Cañavate, Institut Nacional d'Investigacions Agràries (Espanya). Mundi-Premsa Llibres, 2003, 6a edició. ISBN 8484761177, 9788484761174. 526 pàgines.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Desbrossadora Modifica l'enllaç a Wikidata