Descarrilament

De Viquipèdia
Detall de tren exprés descarrilat a Praga, República Txeca (2007)
Un tren de càrrega descarrilat en Farragut, Tennessee (2002)
Fitxer:Järnvägsolyckan i Ledsgård.jpg
Una llocomotora amb vagons de clor descarrilada a l'oest de Suècia 2005)

Un descarrilament té lloc quan un vehicle com per exemple un tren surt dels seus rails. Això no necessàriament significa que deixa la seva via. Tot i que molts descarrilaments són menors, tots `provoquen una disrupció provisional de l'operativa del sistema de ferrocarril, i són potencialment perillosos per a seguretat i salut humana. Normalment, el descarrilament d'un tren es produeix per una col·lisió amb un altre objecte, un error operacional, una errada mecànica de pistes, com trencament de rails o rodes. En situacions d'emergència, es pot produir un descarrilament deliberat amb descarrilador o amb punt de captura de velocitat per tal d'impedir un accident més seriós.

Causes[modifica]

Els descarrilaments es poden classificar depenent de les causes que els han provacat, aquí enomenem les més significatives:

  • L'error mecànic primari d'un component de la via (per exemple rails trencats)
  • L'error mecànic primari d'un component de l'engranatge d'un vehicle (per exemple errada de la caixa de greix, trencament d'una roda)
  • Mala geometria dels components de via o de l'engranatge (per exemple escalada de rail a causa de desgast excessiu de rodes o rails)
  • Un efecte dinàmic de la interacció entre la via i el vehicle (per exemple oscil·lació excessiva de rebot vertical, desplaçament de la via sota el tren o velocitat excessiva)
  • Funcionament incorrecte dels punts, o de l'observança incorrecte dels senyals (errors de senyal)
  • Com a l'esdeveniment secundari que segueix una col·lisió amb altres trens, vehicles de carretera, o altres obstruccions (col·lisions en passos a nivell, obstruccions en la línia)
  • La conducció del tren ( a causa d'arrencada sobtada o frenada sobtada).
Una locomotora descarrilada a Austràlia a un punt de captura de velocitat amagat de la vista (gener 2007)

Reencarrilament[modifica]

Elevació mitjançant una grua d'una locomotora de vapor descarrilada al 1951
Rerailing Una locomotora que utilitza un rerailer i blocs de fusta després d'un descarrilament de rail trencat

Després d'un descarrilament, és necessari tornar a situar el vehicle a la via. Si no hi ha cap dany significatiu a les vies, només caldrà tornar a encarrilar el tren. Tanmateix, quan els trens estan circulant a una velocitat normal, la via pot quedar malmesa i s'haurà de reparar abans de començar les tasques de reencarrilat.

Vegeu també[modifica]