Descentralització

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La descentralització, de vegades anomenada desconcentralització, és la transferència d'una part de la competència de l'administració central organització estatal unitària a entitats amb personalitat pública d'àmbit geogràfic més reduït o d'especialització funcional.[1] A l'àmbit d'empresa és la transferència sistemàtica de poder de decisió, de responsabilitat i d'autoritat a més d'una persona o a diversos òrgans.[2] Es diferencia de la delegació en que es tracta d'un canvi estructural i no d'un traspàs eventual d'una funció o feina. No s'ha de confondre amb la deslocalització. En general, en qualsevol tipus d'organització o sistema, és un procés pel qual el poder es transfereix d'una unitat molt petita (que pot ser unipersonal) que el té en una gran concentració a diverses altres unitats, sigui per funcionalitat, distribució geogràfica o bé per repartiment de responsabilitats i decisió.

Als sistemes polítics, per exemple, la democràcia representa una descentralització de poder respecte a la monarquia, l'oligarquia o la dictadura, ja que, almenys teòricament, es distribueix la capacitat de decisió d'unes poques persones a tots els ciutadans. En els casos de, per exemple, colònies o administracions públiques centralistes, la descentralització permet gaudir dels serveis de la comunitat i de la capacitat de decisió i participació, a, per exemple, els territoris que no pertanyen a la capital (per exemple, de fora de Barcelona, si parlem de Catalunya).

La descentralització sol ésser pot desitjada a entitats partidàries de la concentració de poder polític, de la uniformització i de la imposició d'uns pocs sobre d'altres, mentre que en general és considerada positiva a les que valoren les diferències personals, curriculars (formació i experiència) i culturals, la creativitat i riquesa que això comporta o l'autonomia del poble.

L'estat reparteix la presa de decisions entre les diferents divisions tradicionals, governades per la seva administració, que decideix en els assumptes de la seva competència, que són amplies i regulades per la constitució.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Termcat Entrada: Descentralització (Administració)
  2. Termcat Entrada: Descentralització (Economia. Empresa.)