Descompressor

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Esquema d'un depressor.
Inlet Gauge - Manòmetre d'entrada.
outlet Gauge - Manòmetre de sortida.
Diaphragm - Diafragma de regulació.
Pressure Adjustment Handle - Pom de regulació.
Poppet - Vàlvula

Segons el Gran Diccionari de la Llengua Catalana un Descompressor és un dispositiu per a reduir la pressió d'un clos o un recipient, o també una petita vàlvula que pot comunicar la cambra de combustió amb l'atmosfera i que hom acciona manualment amb independència de la vàlvula d'admissió o d'escapament. També, com el seu nom indica, és quelcom per reduir la pressió, en la indústria es fa servir amb el nom de Manoreductor, que a més regula el flux d'un gas. Una característica comuna a tots els dispositius, és que, mentre que la pressió d'entrada és variable, (va disminuint a mesura que es buida el dipòsit), la pressió de sortida es manté constant.

En informàtica és un programa que permet retornar al seu estat original qualsevol programa que hagi estat prèviament comprimit per optimitzar l'espai d'emmagatzemament (disc, pendrive, mail).

Història[modifica | modifica el codi]

Com ja s'ha indicat abans on primer es van utilitzar els descompressors, és en motors de combustió interna i en calderes en el primer cas és un sistema eficaç per en el cas d'arrencada, guanyar els efectes de la compressió, o si no per aturar el motor. En el cas de les calderes, és un sistema de seguretat perquè la pressió no sobrepassi els nivells per als quals ha estat construïda.[1]

A principis del segle xx es va desenvolupar la soldadura autògena, i per d'utilització de gasos comprimits a altes pressions, va sorgir la necessitat d'aparells per regular aquesta pressió. També s'utilitzen descompressors en el busseig amb escafandre autònoma perquè el Regulador[2] va ser inventat per Jacques Cousteau cap a l'any 1936. En tots aquests casos el fet de disposar un escanyament no serveix, ja que la pressió variaria segons la pressió del dipòsit contenidor del gas a pressió.

Funcionament[modifica | modifica el codi]

Funcionament d'un descompressor.
1 Maneta de regulació.
2 Rosca de regulació.
3 Molla de regulació.
4 Diafragma.
5 Conducte d'unió.
6 Vàlvula de pas.
7 Entrada alta pressió.
8 Sortida baixa pressió.

Primer de tot s'ha de distingir que hi ha descompressors d'una etapa o de més d'una, però sempre actuen sota el mateix principi. Existeixen dues cambres que s'anomenen la cambra d'alta, que és per on entre el fluid o gas sotmès a alta pressió, i la cambra de baixa que és la pressió que volem obtenir. Aquestes cambres estan unides per una vàlvula que es tanca per mitjança de la posició d'una membrana (diafragma) o pistó regulats per la tensió d'unes molles que permeten la seva obertura quan la pressió de la cambra de baixa cau per sota de la pressió desitjada en aquesta cambra, per el desplaçament de l'element (diafragma o pistó).[3]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Valvula de Seguridad -
  2. Distrito Submarinismo – «Cómo funcionan los Reguladores» (en castellà). Arxivat de l'original el 12 de març de 2005.
  3. Como Instalar un sistema de inyección de CO₂ – 2. El Manorreductor -