Desenvolupador web

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula ocupacióDesenvolupador web
Tipus d'ocupació
desenvolupador de programari Modifica el valor a Wikidata
Camp de
treball
desenvolupament web Modifica el valor a Wikidata

Un desenvolupador web és un programador que està especialitzat, o que està involucrat de manera particular, a desenvolupar aplicacions de la World Wide Web o aplicacions distribuïdes en xarxa que s'executen per mitjà d'eines de desenvolupament,[1] en HTTP d'un servidor web a un navegador web.

Perfil laboral[modifica]

Els desenvolupadors web poden treballar en qualsevol tipus d'organismes, incloent-hi grans empreses, governs, i petites i mitjanes empreses, o per compte propi com a treballadors autònoms. Alguns desenvolupadors web treballen per a organismes com a treballadors fixos amb jornada completa; mentre que probablement d'altres treballen com a consultors independents o en qualitat de prestadors de serveis a agències de treball.

Tasques[modifica]

Les aplicacions web solen tenir tres o més capes[2] i, segons la mida de l'equip en què el desenvolupador treballi, el desenvolupador es pot especialitzar en una o més d'aquestes capes, o pot adoptar un rol més interdisciplinari.[3] Per exemple, en un equip de dues persones, un desenvolupador pot dedicar-se a les tecnologies del costat del client (frontend), com ara HTML, JavaScript, CSS, i a les infraestructures que s'executen al costat del servidor (backend) (com ara, Perl, Python, Node.js, Ruby, PHP, Java, ASP, .NET, .NET MVC) utilitzades per distribuir continguts i scripts al client. Per contra, l'altre desenvolupador pot concentrar-se en la interacció entre les infraestructures que s'executen al costat del servidor, el servidor web i el sistema de la base de dades.

Així mateix, segons la mida de l'organisme, els desenvolupadors esmentats poden treballar braç a braç amb un redactor de continguts, un assessor de màrqueting, un dissenyador de webs, un productor de webs, un gestor de projectes, un arquitecte de programari o un administrador de base de dades, o poden fer-se càrrec ells mateixos de tasques com el disseny web o la gestió de projectes.

Referències[modifica]

  1. James Avery, Jim Holmes. Windows Developer Power Tools (en anglès). O'Reilly Media, Inc., 2007, p. 1091. ISBN 0596527543. 
  2. Multiple (wiki). http://docforge.com/wiki/Web_application#Components. Docforge. Consultat el 07/12/2012
  3. Multiple (wiki). http://docforge.com/wiki/Web_development Arxivat 2014-02-28 a Wayback Machine. Docforge. Consultat: 07/12/2012