Desgast

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Pinyó posterior d'una bicicleta: el de l'esquerra està per estrenar, i el de la dreta està desgastat a causa de la rotació en sentit horari.

En ciència de materials, el desgast és l'erosió de material soferta per la superfície d'un cos respecte al seu estat original causada per l'acció d'una altra superfície. Està relacionat amb les interaccions entre superfícies i més específicament amb l'eliminació i deformació de material d'una superfície com a resultat d'una acció mecànica d'una superfície oposada.[1]

Tipus[modifica | modifica el codi]

L'estudi dels processos de desgast és part de la ciència de la tribologia. La naturalesa complexa del desgast ha retardat el seu estudi i l'ha encaminat cap a mecanismes o processos específics de desgast.[2] Alguns mecanismes (o processos) específics de desgast són els següents:

  1. Desgast adhesiu
  2. Desgast abrasiu
  3. Fatiga superficial
  4. Desgast per fricció
  5. Desgast erosiu

A més dels anteriors, existeixen altres tipus de desgast que es troben correntment en la literatura especialitzada com el desgast per impacte, per cavitació, difusiu i corrosiu.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Desgast Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Rabinowicz, E. (1995). Friction and Wear of Materials. New York, John Wiley and Sons.
  2. Jones, M., H., and D. Scott, Eds. (1983). Industrial Tribology: the practical aspects of friction, lubrication, and wear. Nova York, Elsevier Scientific Publishing Company.