Grimpada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Desgrimpada)
Grimpada al Dremelspitze, Tirol (Àustria)

Grimpada és l'acció de grimpar, i consisteix en un mètode d'ascendir muntanyes, parets i altres accidents orogràfics, habitualment dintre de la pràctica esportiva del muntanyisme. És un terme ambigu que està en algun lloc entre el senderisme i l'escalada.[1] Habitualment s'entén com grimpada una ruta senzilla on cal fer servir les mans per pujar-la, quedant poc clar el límit entre grimpada i els graus més fàcils (UIAA I) d'escalada.[2][3][4][5] L'acció inversa (descens ajudant-se de les mans) es coneix com a desgrimpada.[6] Per extensió, també s'anomena grimpada a l'ascensió d'arbres.[7][8]

Referències[modifica]

  1. Adby, Terry; Johnston, Stuart. The Hillwalker's Guide to Mountaineering (en anglès). Milnthorpe: Cicerone, 2003, pp.62-65. ISBN 1-85284-393-4. 
  2. «GrimparGrimpar». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  3. «Grimpar». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  4. Besora i Lladó, Jordi [et al.].. Diccionari d'escalada esportiva. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura., 1993. ISBN 84-393-2661-0. 
  5. «Grimpar». Diccionari general de l'esport (en línia). TERMCAT, Centre de Terminologia. (Diccionaris en Línia), 2010. [Consulta: 18 juliol 2012].
  6. «Desgrimpar». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  7. Grimpada d'arbres a Optimot
  8. «Grimpada d'arbres». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]