Desideri Lombarte i Arrufat

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 14:29, 1 oct 2016 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaDesideri Lombarte i Arrufat
Biografia
Naixement7 de febrer de 1937
Pena-roja de Tastavins
Mort3 d'octubre de 1989(1989-10-03) (als 52 anys)
Barcelona
Activitat
OcupacióEscriptor i delineant
Obra
Obres destacables
Ataüllar el món des del Molinar (antologia)

Desideri Lombarte (Pena-roja, 7 de febrer de 1937 - Barcelona, 3 d'octubre de 1989) va ser un escriptor i investigador matarranyenc.[1]

Biografia

Neix el 7 de febrer de 1937 al Mas del Molinar, situat al terme de Pena-roja (comarca del Matarranya), en plena Guerra Civil Espanyola. Quan finalitza l'escola del seu poble, ha de marxar intern a Alcanyís per estudiar el batxillerat elemental. Després, torna a casa i treballa de pagès en la finca familiar. Però, són uns anys molt durs per al món agrari i aquesta situació s'agreuja arran de la forta gelada del 1956. L'any següent, als dinou anys, emigra a Barcelona, com tants altres joves de la zona, on es quedarà a viure mantenint un estret contacte amb el seu poble. Es casa amb Rosalia, de la mateixa població, amb qui té tres filles, i treballa com a delineant. Als quaranta-quatre anys, la gravetat del seu estat de salut, amb afeccions renals i cardíaques, i la crisi en el sector de la construcció, l'obliguen a deixar la feina. Davant d'aquests problemes, Desideri troba la part positiva: ara pot dedicar-se a la seua gran passió, escriure i investigar. Així, la seua trajectòria com a escriptor es concentra en els deu darrers anys de la seua vida. Una dècada prodigiosa, curta però intensa, durant la qual produeix una extensa i variada obra. El 3 d'octubre de 1989, als cinquanta-tres anys, li arriba la mort quan estava en el moment més ric i prolífic de la seva trajectòria literària.[2] L'any 2014 és declarat l'Any Desideri Lombarte per les entitats locals en commemoració dels 25 anys de la seua mort.[3]

Rellevància

És un dels escriptors contemporanis més importants de la literatura catalana a l'Aragó. Literàriament és un home complet: destaca com a poeta, però també escriu teatre i novel·la, fa treballs de recerca històrica i antropològica, articles d'opinió, a més de nombrosos dibuixos per il·lustrar els seus treballs. Amb un llenguatge popular i aparentment senzill, escriu principalment sobre temes relacionats amb la seva terra natal: les tradicions, el paisatge, la gent, la vila, les llegendes, la història, els sentiments... Un món rural que desapareix i que ell recupera a través del ritme de la paraula, amb una mirada nostàlgica i romàntica, però també reflexiva i de vegades crítica i irònica.

Va ser també un important dinamitzador cultural que va participar en els moviments culturals que emergeixen amb força els anys vuitanta amb la il·lusió de la democràcia. Entre altres coses, va treballar força per la dignificació de la seua llengua a l'Aragó i va ser membre fundador i vicepresident de l'Associació Cultural del Matarranya i un dels organitzadors a Aragó del II Congrés de la Llengua Catalana (1986).

Va publicar en tot tipus d'edicions: revistes culturals, diaris, programes de festes de les poblacions de la comarca, etc. Només va veure dos llibres publicats i la major part de la seua obra ha estat publicada a partir dels anys noranta, després de la seua mort. Va rebre ajuts per a la recerca i la publicació, tant des del govern de l'Aragó com de Catalunya.

Obra publicada

Poesia

 • Romanços de racó de foc i poemes de vida i mort, Colección Pa de casa, Diputación General de Aragón, Departamento de Cultura y Educación, Saragossa 1987.
 • Romanços mai contats. Boires i borrims, Gobierno de Aragón. Colección Literaturas de Aragón, Saragossa 1994.
 • A l'ombra de les roques del Masmut, Ed. Associació de Consells Locals de la Franja, Associació Cultural del Matarranya i Institut d'Estudis del Baix Cinca, Col·lecció Quaderns de la Glera, Calaceit 1991.
 • Sentències comentades. Voldria ser, Ed. Associació Cultural del Matarranya, Col·lecció Lo Trull, Calaceit 1993.
 • Cartes a la molinera. La bona vida i la mala bava, Ed. Associació Cultural del Matarranya. Col·lecció Lo Trull, Calaceit 1995.
 • Miracles de la Mare de Déu de la Font i altres poesies esparses, Ed. Associació Cultural del Matarranya, Calaceit 1999.
 • Ataüllar el món des del Molinar, Ed. Associació Cultural del Matarranya, Calaceit 2000. «PDF».

Teatre (1983-1985)

 • Pena-roja i Vallibona, pobles germans, Colección Pa de casa, Ed. Dirección General de Aragón, Departamento de Cultura i Educación, Saragossa 1987.
 • Teatre inèdit, Ed. Associació de Consells Locals de la Franja, Associació Cultural del Matarranya, Institut d'Estudis del Baix Cinca i Sisalls Edicions, Col·lecció Quaderns de la Glera, Calaceit 1992.

Narrativa (1986-1987)

 • Memòries d'una desmemoriada mula vella, Sírius edicions, Calaceit 1997.
 • A ti no te conozco, Boletín del CESBA (Centro de Estudios Bajo Aragoneses, núm 7). Alcanyís, 1995, p. 199-213.Les aventures del sastre Roc d'Arça. Instituto de Estudios Turolenses. Terol, 2012.

Recerca (1981-1989)

Dibuix (1981-1989)

 • Històries d'Ilercavons (còmic), Associació sorolla't, núm 6, març, Calaceit, 1989, p.21-22.
 • Pena-roja: cases i carrers, noms i malnoms i Mapa toponímic del terme d'Aiguaviva, Associació sorolla't, núm 11, desembre, Ed. Associació Cultural del Matarranya, Calaceit, 2000.

Bibliografia sobre Desideri Lombarte

 • Epistolari de Desideri Lombarte (1981-1989). Artur Quintana, Ed. Associació Cultural del Matarranya, Calaceit 2002.

Homenatges i obres derivades

(en línia)

Referències

 1. «Desideri Lombarte Arrufat». Institució de les Lletres Catalanes. [Consulta: 6 juliol 2015].
 2. «Desideri Lombarte i Arrufat». Matarranya.com. [Consulta: 6 juliol 2015].
 3. «Homenatge a l'escriptor Desideri Lombarte a la Franja de Ponent». Vilaweb. [Consulta: 6 juliol 2015].

Enllaços externs