Celobert

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Desllunat)
Celobert mostrant les seues finestres interiors al pati.

El celobert, desllunat o montpeller (a les Balears) és un element d'arquitectura en forma de pati central interior dins d'un edifici. Permet les vistes entre les diverses plantes de l'edifici, i facilita l'orientació dins d'aquest. Per la seva disposició, més alta que ampla, permet d'introduir una porció de llum indirecta del sol en l'edifici. D'aquí el seu nom: celobert. La seua disposició ajuda a la ventilació de les estades interiors.

Característiques[modifica]

El celobert és un tipus de pati interior en l'edifici. Sol posseir una ràtio altura/amplària alt. En la rehabilitació d'edificis sol emprar-se com buit per a la instal·lació d'ascensors.[1] Les finestres de les habitacions i espais interiors solen comunicar-se amb el celobert amb l'objecte de rebre la seua lluminositat, de la mateixa forma sol estar comunicat amb les finestres dels replanells d'una escala d'accés a l'edifici. El pati de llums és comunitari i no pertany a cap pis en particular és de tot l'edifici, de manera que cal respectar la forma i no es pot col·locar elements que sobre surtin sobre o sota de les finestres, ja que poden molestar els altres veïns, en alguns casos, també és estenedor i està prohibit sortir a l', tret que sigui per aquest cas, o per netejar, tampoc es poden treure objectes, ni animals, ni nens, ja que si hi ha dormitoris pot molestar els altres veïns.

L'accés al celobert pot ser de 2 formes des d'una porta del portal o bé pot ser des dels pisos del baix de l'edifici, de manera que han de respectar les normes anteriors i deixar accés al pati per les obres que es puguin realitzar i tenen l'obligació de retornar els objectes que es troben pogut caure al.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Celobert
  1. Arte y Cemento 15 Abr 2005