Desnivell

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Senyal de perill d'un desnivell relatiu de 10%

El desnivell o pendent és la diferència d'altures entre dos punts.[1][2] Es parla de desnivell absolut, al cas de dos punts donats, per exemple la font i la desembocadura d'un riu. A les carreteres, es parla de costum del desnivell relatiu en %, és a dir la baixada o pujada en metres per cent metres.

En hidrografia s'usa més sovint el desnivell per mil o metres per quilòmetre. Com més elevat el desnivell d'un riu, tant més les seves ribes són abruptes. Com més alt el desnivell d'una via navegable, més calen rescloses o altre obres, per a permetre a les embarcacions de superar el desnivell.

En sociologia, es parla de desnivell per a indicar la diferència d'instrucció o d'ingressos. En aquest cas, només es tracta del desnivell absolut. El desnivell relatiu aleshores es calcula en dividir el salari més alt d'una empresa o d'un sector pel salari més baix. Des d'uns anys, el desnivell salarial augmenta. Tot i que sembla que un cert desnivell salarial és útil per al progrés social, un desnivell salarial massa elevat contribueix a la inestabilitat social.

Referències[modifica]