Detectiu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula ocupacióDetectiu
Tipus d'ocupació
agent de l'ordre públic i investigador Modifica el valor a Wikidata
Camp de
treball
aplicació de la llei, investigació criminal i investigació criminal Modifica el valor a Wikidata
Estàtua de Sherlock Holmes, a Meiringen, Suïssa.

Detectiu deriva de la paraula en anglès detective[cal citació] la qual deriva al seu torn del llatí detectus que vol dir "treure la coberta o teulada" o "descobrir".

Com a terme policial el detectiu és aquell que investiga fets, les seves característiques i les persones que hi estan implicades. Un detectiu és un investigador de la policia i pot ser un membre del cos policial o una persona autònoma autoritzada oficialment per a exercir aquesta professió, en aquest cas també es coneixen com a detectius o investigadors privats (en anglès: private investigators o "private eyes"). Informalment i sobretot en la ficció, un detectiu és qualsevol persona que resol crims.

Ficció[modifica]

Les històries de detectius és un gènere popular en la literatura des de l'inici del segle xix. Sherlock Holmes, personatge d'Arthur Conan Doyle, i Hercule Poirot, personatge d'Agatha Christie són els detectius més famosos en la ficció.

Altres detectius cèlebres ficticis són: Patrick Jane, Batman, James Bond, Miss Marple, Veronica Mars, L Lawliet, Philip Marlowe, Charlie Chan, Dick Tracy, Adrian Monk, Perry Mason, Ellery Queen, C. Auguste Dupin, Mike Hammer, Sam Spade, Nero Wolfe, Inspector Clouseau, Inspector Japp, Kojak, Columbo, Jules Maigret, Jack Bauer, Fox Mulder, Dana Scully, Arsène Lupin, Tommy i Tuppence Beresford, Parker Pyne, Barnaby Jones, Philo Vance, Delegado Mello Pimenta i Ed Mort, entre altres.