Deteriorament cognitiu lleu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaDeteriorament cognitiu lleu
modifica
Tipustrastorn cognitiu Modifica el valor a Wikidata
Especialitatpsiquiatria, neurologia i neuropsicologia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-10F06.7
CIM-9331.83
Recursos externs
Patient UKmild-cognitive-impairment Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0234985 Modifica el valor a Wikidata

El deteriorament cognitiu lleu (la utilització de l'abreviatura DCL sense l'article, pot donar lloc a confusió amb la demència amb cossos de Lewy) és la manca de memòria i d'altres característiques humanes com el raonament, el llenguatge, etc., que pateixen algunes persones durant el seu envelliment, i que adquireixen característiques periòdiques en el temps, encara que els efectes són de baixa intensitat. Es troba sovint en una etapa de transició entre l'envelliment normal i la demència.

Tot i que el DCL es pot presentar amb una varietat de símptomes, quan la pèrdua de memòria és el símptoma predominant és anomenat "amnèsic" i és sovint vist com una fase prodròmica de la malaltia d'Alzheimer.[1] Hi ha estudis que suggereixen que aquests individus tendeixen a progressar a malaltia d'Alzheimer probable a un ritme d'aproximadament el 10% a 15% per any.[1]

A més, quan els individus tenen impediments en dominis diferents de la memòria es classifica com "no-amnèsic" i aquestes persones es creu que són més propenses a presentar posteriorment altres tipus de demència (per exemple, la demència amb cossos de Lewy).[2]

No obstant això, alguns casos de DCL poden romandre estables en el temps o fins i tot remetre. La causalitat de la síndrome en si mateixa segueix sent desconeguda i, per tant, també la prevenció i el tractament.

Causes i característiques[modifica]

Les seves causes poden originar-se en lesions vasculars, malaltia d'Alzheimer o d'altres patologies cerebrals o de tipus més diversos.

Es caracteritza per la baixa relació amb els altres, en el rendiment al treball o inclús en les feines més feixugues de la casa, lloc on el pacient es troba més segur. En aquesta fase, la part més danyada és la memòria i també comença a canviar les seva conducta. La persona afectada sap cuidar-se de si mateixa, encara que solen patir de depressió. Els trastorns poden passar desapercebuts per part de la gent que no és del seu entorn més immediat.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Grundman M, Petersen RC, Ferris SH, et al. «Mild cognitive impairment can be distinguished from Alzheimer disease and normal aging for clinical trials». Arch. Neurol., 61, 1, 2004, pàg. 59–66. DOI: 10.1001/archneur.61.1.59. PMID: 14732621.
  2. Tabert MH, Manly JJ, Liu X, et al. «Neuropsychological prediction of conversion to Alzheimer disease in patients with mild cognitive impairment». Arch. Gen. Psychiatry, 63, 8, 2006, pàg. 916–24. DOI: 10.1001/archpsyc.63.8.916. PMID: 16894068.

Enllaços externs[modifica]