Dhimbes

De Viquipèdia
Infotaula de grup humàDhimbes
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total40.000 (2016)[1]
LlenguaZemba
Grups relacionatsHimba
Regions amb poblacions significatives
Angola Angola 26.000
Namíbia Namíbia 14.000

Els dhimbes o zembes (singular: OmuZemba, plural: OvaZemba) són un poble indígena africà que resideix a Angola i a Namíbia. Sovint conviuen amb les comunitats himba.

El febrer de 2012 els dhimbes tradicionals van redactar una declaració de queixa de falta de respecte dels drets humans[2] al Govern de Namíbia, la Unió Africana i l'Oficina de l'Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Drets Humans que relacionava les violacions dels drets civils, culturals, econòmics, mediambientals, socials i polítics perpetrats pel Govern de Namíbia.

En setembre de 2012 el Relator Especial dels Drets dels Pobles Indígenes de les Nacions Unides va visitar Namíbia. Va establir que a Namíbia hi havia una manca de reconeixement de les terres comunitàries de les tribus indígenes minoritàries.[3]

El 23 de novembre de 2012 les comunitats dhimbes de les regions d'Omuhonga i Epupa, juntament amb els himba, protestaren a Okanguati contra els plans del govern de Namíbia de construir un embassament al riu Kunene a les Muntanyes Baynes, contra l'increment de les prospeccions minaires a llurs terres tradicionals i contra les violacions dels drets humans vers llurs comunitats.[4]

El 25 de març de 2013 els dhimbes s'uniren a milers de himbes en una marxa de protesta a Opuwo contra les violacions dels drets humans que patien a Namíbia. Van expressar llur frustració sobre el seu cap no reconegut com a "autoritat tradicional" pel Govern de Namíbia,[5] contra els plans per construir l'embassament d'Orokawe a les Muntanyes Baynes en el curs del Kunene, contra l'educació culturalment inapropiada, contra la tanca il·legal de parts de les seves terres tradicionals, contra la falta de drets sobre la terra al territori que han viscut en segles, i en contra de l'aplicació de la Llei de Reforma de la Terra Comunal de 2002.[6]

Referències[modifica]

  1. Dhimba a The Joshua Project
  2. «Declaration of the Zempa People of Namibia». earthpeoples.org. [Consulta: 2 desembre 2012].[Enllaç no actiu]
  3. «Statement of the Special Rapporteur on the rights of indigenous peoples, James Anaya, upon concluding his visit to Namibia from 20-28 September 2012». [Consulta: 28 novembre 2012].
  4. «Namibia: Indigenous semi-nomadic Himba and Zemba march in protest against dam, mining and human rights violations». EarthPeople.org. Arxivat de l'original el 10 de març 2013. [Consulta: 24 novembre 2012].
  5. «Còpia arxivada». Earth Peoples. Arxivat de l'original el 2013-10-17. [Consulta: 30 març 2013].
  6. Sasman, Catherine. «Himba, Zemba reiterate ‘no’ to Baynes dam». The Namibian. Arxivat de l'original el 2013-03-29. [Consulta: 26 març 2013].