Diàgores de Melos

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Diàgores (Diagoras, Diagóras Διαγόρας) fill de Teleclides o Teleclit, i nascut a l'illa de Melos, fou un filòsof i poeta grec considerat sovint un ateu.[1]

Apareix esmentat com deixeble de Demòcrit d'Abdera (vers 436 aC). Demòcrit hauria recollit una gran suma per alliberar-lo de la captivitat després dels fets de Melos sota Alcibíades (abans del 411 aC).

Va ser company dels poetes lírics Simònides, Pindar, i Bacquílides però no és clar que ell mateix fos poeta líric. Hauria compost ᾁσματα, μέλη, παιᾶνες, ἐγκώμια, i ditirambes. Hauria escrit també elogis al desconegut Arianthes d'Argos, a Nicodor de Mantinea (home d'estat de la ciutat de Mantinea), i un altre als habitants de Mantinea. Entre les seves obres hi ha la titulada Φρ?γιοι λόγοι, probablement sobre les deïtats frígies.

Vers el 424 aC era a Atenes on va viure quasi tota la seva vida. Allí es va relacionar amb Sòcrates del que podria haver estat mestre. El 411 aC fou acusat d'impietat (διαβολῆς τνχὼν ἐ? ἀσεβείᾳ), i va haver de fugir a Pal·lene (Acaia) però probablement la religió era una excusa, ja que afectat pel maltractament infringit a Melos quan fou ocupada per Atenes el 416 aC, segurament Diàgores va participar activament a l'oposició al govern atenenc. De fet els seus escrits tenen proves d'una forta religiositat, però negava la interferència dels déus en la vida diària dels homes, sense ser estrictament ateu, concepte gairebé desconegut.

A Pal·lene, una de les ciutats d'Acaia que havia pres partit per Esparta des del començament de la guerra del Peloponès (de fet la primera a prendre aquest partit) va quedar protegit, ja que la petició d'entrega dels atenencs no fou escoltada. Atenes va incloure als habitants de Pal·lene en el mateix decret que s'havia aprovat contra Diàgores. De Pal·lene va passar a Corint on va morir.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «The 50 Most Brilliant Atheists of All Time» (en anglès). Brainz.org. [Consulta: 22 juliol 2013].