Bisbat d'Imola

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Diòcesi d'Imola)
Plantilla:Infotaula geografia políticaBisbat d' Imola
Dioecesis Imolensis
Imatge
La Catedral d'Imola

Localització
Map
 44° 20′ N, 11° 42′ E / 44.33°N,11.7°E / 44.33; 11.7
Itàlia Itàlia
Emília-Romanya
Parròquies108
Població humana
Població144.000 (2019) Modifica el valor a Wikidata (194,59 hab./km²)
Llengua utilitzadaitalià Modifica el valor a Wikidata
Religióromà
Geografia
Part de
Superfície740 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creaciósegle iv
PatrociniSant Cassià
Sant Pere Crisòleg
CatedralSan Cassiano
Organització política
• BisbeTommaso Ghirelli

Lloc webimola.chiesacattolica.it


El bisbat d'Imola (italià: diocesi d'Imola; llatí: Dioecesis Imolensis) és una seu de l'Església catòlica, sufragània de l'arquebisbat de Bolonya, que pertany a la regió eclesiàstica Emília-Romanya. el 2006 tenia 135.000 batejats d'un total de 145.000 habitants. Actualment està regida pel bisbe Tommaso Ghirelli.

Territori[modifica]

La diòcesi es troba a cavall de dues regions administratives, l'Emilia Romagna i la Toscana, i de tres províncies: Bolonya, Ravenna i Florència.

La seu episcopal és la ciutat d'Imola, on es troba la catedral de Sant Cassià. En la seva llarga història, la diòcesi ha tingut tres catedrals: durant l'època romana va tenir la de Sant Llorenç; durant l'alta edat mitjana, el castrum sancti Cassiani; i des del segle xiii l'actual Duomo di San Cassiano.

El territori està dividit en 108 parròquies: 63 a la província de Bolonya i 45 a la de Ravenna.

Comprèn íntegrament o parcialment els següents municipis:

Per raons històriques, les localitats de Vila San Martino, Sant Potito i Bizzuno, a la ciutat de Lugo, pertanyen a la diòcesi de Faenza, així com la fracció de Zattaglia, a la ciutat de Casola Valsenio i les parròquies de la Pau i Biancanigo en comú Bolognese Castel. El poble de Sant Martino in Pedriolo, al municipi de Casalfiumanese, pertany a l'arxidiòcesi de Bolonya, la fracció de Lavezzola, al municipi de Conselice, pertany a l'arquebisbat de Ravenna. Uns pocs quilòmetres quadrats a la ciutat de Riolo Terme, prop Limisano, pertanyen en canvi a la diòcesi de Faenza-Modigliana, com uns pocs quilòmetres quadrats a la localitat de Castel del Rio de la parròquia de Valsalva i la frontera regional, dins del qual es troba la petita fracció - dividida en dos pel terme municipal, provincial i regional - de Moraduccio. També són municipis que es toquen en una petita part de la diòcesi d'Imola com Cotignola (amb només les parròquies de Barbian i Budrio), Solarolo (amb només les parròquies de Castelnuovo i Sant Mauro Abat), Monterenzio (amb uns pocs quilòmetres quadrats entre la ciutat de Casalfiumanese i la riba oest del Sillaro, sempre frontera cultural històrica entre l'Emilia i la Romanya). El poble de Giugnola compta amb quatre límits: municipal (incloent-hi Castel del Rio i Firenzuola), provincial (entre Bolonya i Florència), regional (entre Emília-Romanya i Toscana) i diocesà (entre les diòcesis d'Imola i Florència). Des del punt de vista eclesiàstic de la fracció de l'església de la Toscana-Romanya dedicada a Sant Dionís Areopagita cau a la localitat de Castel del Rio, però és part de l'arxidiòcesi de Florència.

Arxiprestats[modifica]

Les parròquies estan dividides en els següents arxiprestats:

  • Imola: Sant'Agata, Sant'Agostino, Bergullo, San Cassiano, Croce Coperta, Croce in Campo, San Francesco d'Assisi, Pediano (Madonna di Ghiandolino), San Giacomo Maggiore del Carmine, San Giovanni Battista, San Giovanni Evangelista in Zolino, San Lorenzo D.M., San Maria in Regola, San Maria in Valverde, Nostra Signora di Fatima, Ponte Santo, Santo Spirito, Zello, Piratello.
  • Dozza-Toscanella: Balia, Casola Canina, Dozza, Giardino, Montecatone, San Lorenzo in Piscerano, Ortodonico, Pieve di Cantalupo, Sasso Morelli, Sesto Imolese, Sellustra, Toscanella, Valsellustra.
  • Vallata del Santerno :Sant'Andrea di Castel del Rio, Belvedere, Borgo Tossignano, Carseggio, Casalfiumanese, Casalino, Castel del Rio, Codrignano, Croara, Fontanelice, Fornione, Gesso, Ghiandolino, San Giovanni in Campo, Linaro, Santa Maria Maddalena, Mezzocolle, San Miniato, Orsara, Pezzuolo, Poggiolo, Posseggio, Prato, Sassoleone, Tossignano, Valsalva.
  • Vallata del Senio: Sant'Apollinare in Castel Pagano, Baffadi, Budrio Petroso, Casola Valsenio, Costa, Gallisterna, Limisano, Ossano-Cuffiano, Prugno, Renzuno, Riolo Terme, Rivacciola, San Ruffillo, Valsenio.
  • Media pianura: Bagnara di Romagna, Borello, Bubano, Campiano, Casalecchio, Castel Bolognese, Castelnuovo, San Mauro, San Prospero, Mordano, Serra, Chiusura.
  • Bassa pianura: Ascensione, Belricetto, San Bernardino in Selva, Chiesanuova di Conselice, Chiesanuova San Giuseppe in Voltana, Conselice, Fruges, Giovecca, Massa Lombarda, San Lorenzo in Selva, Santa Maria in Fabriago, San Patrizio, Spazzate Sassatelli, Voltana, Villa Serraglio.
  • Lugo: Barbiano, Budrio di Cotignola, Collegiata (Santi Francesco ed Ilaro), San Francesco di Paola, San Gabriele, San Giacomo Maggiore, Madonna del Molino, Madonna delle Stuoie, Zagonara.

Història[modifica]

Forum Cornelii[modifica]

La propagació del cristianisme a Fòrum Cornelii (l'actual Imola) data probablement del segle iii; el centre d'irradiació va ser Ravenna, una ciutat portuària amb amplis contactes amb l'Imperi Romà d'Orient. En 303-305, sota l'emperador Dioclecià, va tenir lloc a Fòrum Cornelii el martiri de Sant Cassià, patró de la ciutat i de la diòcesi. A la vall de Santerno el cristianisme es va estendre en els segles IV i V, com a resultat de l'activitat missionera.

La primera evidència de l'existència de la diòcesi de Fòrum Cornelii daten del segle iv i estan continguda en una carta de Sant Ambròs, arquebisbe de Milà, per un bisbe anomenat Costanzo:[1] a la carta, escrita a principis del 379, Ambròs demana a Costanzo la «visitatio ecclesiae quae est ad Forum Cornelii», és a dir, que visiti l'església de Fòrum Cornelii, en aquell moment sense bisbe. A més del fet que en aquell temps l'església d'Imola estava vacant, la carta també informa que la diòcesi va ser sufragània de l'arxidiòcesi de Milà.

El primer bisbe corneliesc del qual coneix el nom és Corneli, a la primera meitat del segle v. La catedral era l'església de Sant Llorenç, que ja no existeix.[2] Al segle v Fòrum Cornelii entrar a la província eclesiàstica de Ravenna, on va romandre fins al 1582.

Castrum Sancti Cassiani[modifica]

Durant la guerra gòtica (535-553) Fòrum Cornelii va ser destruïda pels franco-alemanys.[3] Posteriorment el bisbe va traslladar la seva residència al lloc on es venerava el sepulcre de Sant Cassià, seu baptismal.[4] Aquí es construí al segle v una basílica,[5] al voltant del qual es van construir altres edificis sagrats i profans; després de l'any 1000 el complex va ser fortificat i va ser anomenat castrum sancti Cassiani. Aquest lloc va esdevenir seu episcopal durant uns sis segles. A l'interior es van portar les relíquies de Cassià i van ser custodiats fins i tot les dels sants Pere Crisòleg i Donato. Al voltant de la residència del bisbe es desenvolupà en les dècades següents un centre habitat.

El 568-69 la vall del Po, i per tant Imola, va patir la traumàtica invasió dels llombards. Si bé s'havien convertit al cristianisme, eren de fe arriana, manifestant hostilitat vers l'episcopat catòlic. Només amb els impostos romans d'Orient, que van començar al 590 i es va perllongar durant els anys següents, el bisbe va ser capaç de tornar a les seves funcions. Posteriorment els llombards es van convertir al catolicisme. Quan va recuperar Imola, a 727-28, no van entrar en fricció amb el bisbe.

El 774 els llombards van ser derrotats pels francs de Carlemany; el seu domini a la Itàlia septentrional finalment va cessar. El bisbat de Sant Cassiano va tornar sota la jurisdicció de l'arquebisbe de Ravenna.

El 5 de gener de 1084 el bisbe Morando va atorgar les primeres concessions a la civitas Corneliese, la ciutat que s'alçava sobre la Via Emilia. L'acció no sancionava una divisió justa de poders: els contrastos entre el bisbe, que van continuar a residir fora de la ciutat, i el clergat de Sant Llorenç van persistir en les dècades posteriors. Des del segle xii es va fer cada vegada més difícil la convivència entre el bisbe i el clergat resident a Cornelii Fòrum, que va tenir com a centre l'església parroquial urbana de Sant Llorenç. Les diferències augmentaren després de la fundació de la comuna lliure, que també es van assentar al centre urbà corneliese, que va esdevenir un centre de poder per competir amb el bisbe.

Al voltant de 1130 el papa Honori II, natural dels Apenins imolencs, va tornar a l'episcopat imolenc els drets prèviament cedits pel bisbe Morando. El document és important perquè enumera totes les esglésies (18), els monestirs (també 18), castells (16) i els ports interiors (5) existents en el moment en l'àrea d'Imola. En 1159 Forum Cornelii va convertir en una ciutat gibelina, jurant lleialtat a l'emperador Frederic I de Suàbia. Aquesta aliança va fer inclinar la balança definitivament cap al centre sobre la Via Emilia. En 1162 el bisbe Rodolfo (avui beat), no va obeir l'ordre de l'emperador de reconèixer el seu antipapa, escollint el camí de l'exili a la Massa di Sant'Ambrogio (actual Castel del Rio). Va tornar a la seva seu tres anys després.

Imola[modifica]

Del segle xii fins a la conquesta de Roma[modifica]

El 1175 Cristiano, canceller i general de l'emperador, va atacar a tots els castells güelfs existents a la zona, incloent-hi el castrum sancti Cassiani, que va ser arrasat. Van ser robades les relíquies dels sants Pere Crisòleg i Donato. Només es van salvar les de Sant Cassià. Després de la destrucció del castrum, seu episcopal, el bisbe Enrico (1173-1193) va haver de mudar-se a Forum Cornelii: el 3 de juliol de 1187 va tenir lloc l'acte oficial pel qual el municipi va permetre al bisbe erigir la nova catedral i el palau episcopal. En 1217, les relíquies de Sant Cassià van ser traslladades a la nova catedral.

En 1582 la diòcesi d'Imola va passar de la província eclesiàstica de Ravenna a la nova seu metropolitana de Bolonya. Es va quedar allà durant uns anys: ja el 1605 va tornar a ser sufragània de Ravenna. Des de 1872, la diòcesi tornà un cop més a ser sufragània de l'arxidiòcesi de Bolonya.

Es deu al bisbe Francesco Guarino la fundació del seminari diocesà l'1 de gener de 1567, només quatre anys després de les decisions adoptades en el Concili de Trento sobre la formació del clergat. Durant més d'un segle i mig, el seminari, el primer fundat a la Romanya, tenia la seu al Mont de Pietat. En 1728 va ser traslladat al mig de Fortezza della (avui Via Garibaldi) pel bisbe, cardenal Ulisse Gozzadini. El seminari actual està fora d'Imola, al turó de Montericco, i va ser inaugurat en els anys setanta del segle xx.

Tres bisbes d'Imola van ser elegits Papa: Alexandre VII, Pius VII i Pius IX. Altres setze bisbes d'Imola han estat cardenals.

De la Conquesta de Roma fins avui[modifica]

Després de la conquesta de Roma al territori de la diòcesi van sorgir cinc congregacions religioses:

Entre les persones que han estat un punt de referència per a les comunitats parroquials cal destacar a: don Carlo Cavina de Lugo (1820-1880); mons. Marc Morelli de Lugo (1834-1912); don Angelo Bughetti d'Imola (1877-1935) i don Giulio Minardi d'Imola (1898-1990).

Sacerdots assassinats entre 1944 i 1945

Set sacerdots de la diòcesi d'Imola van ser assassinats deliberadament durant la Segona Guerra Mundial. A només dos assassinats s'ha identificat amb certesa els autors.

Quatre sacerdots van ser assassinats durant el conflicte:

  • Gabriele Costa, nascut Antonio (Massa Lombarda, 1898 - Massa Carrara, 10 de setembre de 1944), assassinat per forces alemanyes
  • Settimio Patuelli (Linaro di Imola, 1882 - Sassoleone, 24 de setembre de 1944, assassinat per les tropes alemanyes durant una represàlia (la Massacre de Sassoleone). El 25 d'abril de 2006 el Presidente de la República Carlo Azeglio Ciampi li conferí la Medalla d'or a la memòria.;[6]
  • Giovanni Ferruzzi (Lugo, 1882 - S. Maria in Fabriago, 3 d'abril de 1945), assassinat per desconeguts mentre que completava les benediccions pasquals per les cases;[7]
  • Luigi Pelliconi (Mordano, 1880 - Poggiolo di Imola, 14 d'abril de 1945), assassinat per les tropes alemanyes.

Tres sacerdots van ser assassinats després de la fi del conflicte:

  • Tiso Galletti (Conselice, 1909 - Escombrat Sassatelli 9 maig 1945), va ser abatut per dos partisans comunistes que el va trobar assegut al costat amb uns familiars en un banc i li descarregaren una andanada de trets. El 2 de novembre de 1954 Efrem Head, comandant de la polizia partigiana de Conselice, va ser condemnat a setze anys a la presó com a autor de l'assassinat. Va obtenir el benefici de l'indult i no va sofrir la pena.[8]
  • Giuseppe Galassi (Imola, 1890 - Sant Llorenç di Lugo, 31 de maig de 1945), va ser copejat i després a llarg assassinat per una ràfega de trets de les tropes partisanes comunistes; el seu cos va ser trobat en una rasa;[9]
  • Teobaldo Daporto (S. Prospero Imola, 1905 - Casalfiumanese 10 de setembre de 1945). El seu assassí va ser un colon de la granja parroquial. Va confessar i es va suïcidar abans de ser traslladat a la cort de districte per ser interrogat.[10]

Durant la Segona Guerra Mundial don Giulio Minardi, director de l'Institut "Santa Catalina" d'Imola i rector, va salvar a més de 200 jueus de la deportació als camps de concentració nazis. Israel ha inclòs en la llista de «Justos entre les Nacions».[11]

El 1986 la diòcesi va rebre Sa Santedat Joan Pau II durant la seva visita pastoral a la Romanya. El pontífex va arribar a la tarda del 8 de maig i va romandre a la ciutat fins a l'endemà. L'última visita d'un pontífex a Imola es remuntava a 1857.

Sants i Beats de la diòcesi[modifica]

Sants[modifica]

Beats[modifica]

  • Beat Basilio (segle vi)
  • Beat Rodolfo da Ravenna, O.S.B., abat de Santa Maria in Regola i bisbe d'Imola entre 1147 i 1166.
  • Beata Lucia da Settefonti (segles XII)
  • Beat Simone da Tossignano (segles XII)
  • Beat Pagano da Lugo (segles xiii)
  • Beat Bonavita da Lugo (1238-1275)
  • Beat Giovanni Vespignani (segles xiii i xiv)
  • Beat Pietro Pattarini († 1320)
  • Beat Giovanni Tavelli (1368-1446), bisbe de Ferrara entre 1431-1446
  • Beat Gabriele Sforza (1423-1457)
  • Beat Gaspare Sighicelli († 1457)
  • Beat Mariano Biondi da Barbiano (vers 1410 - 1495)
  • Beat Geremia Lambertenghi (1440-1513)
  • Beat Alessandro Baldrati da Lugo (1595-1645)
  • Beat Pius IX (1792-1878)

Cronologia episcopal[modifica]

Estadístiques[modifica]

A finals del 2006, la diòcesi tenia 135.000 batejats sobre una població de 145.000 persones, equivalent al 93,1% del total.

any població sacerdots diaques religiosos parroquies
batejats total % total clergat
secular
clergat
regular
batejats por
sacerdot
homes dones
1950 144.226 144.450 99,8 243 196 47 593 16 354 132
1969 137.200 148.900 92,1 196 162 34 700 46 491 113
1980 142.700 148.200 96,3 164 139 25 870 31 365 131
1990 138.500 143.600 96,4 153 139 14 905 17 340 111
1999 149.000 150.000 99,3 136 121 15 1.095 6 16 337 108
2000 135.000 139.000 97,1 135 120 15 1.000 9 17 170 109
2001 135.000 140.000 96,4 133 120 13 1.015 9 14 163 108
2002 135.000 140.000 96,4 132 120 12 1.022 9 13 158 108
2003 135.000 140.000 96,4 131 117 14 1.030 9 15 153 108
2004 135.000 140.000 96,4 123 110 13 1.097 9 15 150 109
2006 135.000 145.000 93,1 119 106 13 1.134 9 17 140 108

La següent estadística mostra l'evolució de la vida social i religiosa a la diòcesi del 1990 al 2010:
[Fonte: Diocesi di Imola, 2012]

Tipologia 1990 2000 2010
Població diocesana 141.271 144.682 157.024
Alumnes que segueixen l'I. R. C.[21] 13.855
(88,55%)
14.176
(84,01%)
18.802
(83,06%)
Matrimonis religiosos 620
(76,92%)
511
(67,86%)
322
(45,93%)
Fills nascuts del matrimoni 92,34% 77,58% 65,53%
8 per mil a l'Església catòlica 61,20% 65,20% 63,90%
Inscrits a escoles paritàries 1.825 1.817 2.986
Clergat secular 149 133 116
Edat mitjana del clergat secular 60,4 64,7 65,1
Religiosos[22] 695 752 725
Ministeris instituïts 0 9 34
Aderenti associazioni[23] 4.339 4.269 4.663
Estudiants a l'Istitut de Ciències Religioses 74 68 146
Ofertes liberals € 58.717 € 64.068 € 42.748

Notes[modifica]

  1. Ep. II, I, coll. 917-926. Alguns autors pensen que aquest Costanzo podria haver estat bisbe de Claterna.
  2. L'edifici estava a un costat de l'actual piazza Matteotti.
  3. L'historiador Andrea Agnello, d fet, ell escriu que va ser reconstruïda.
  4. Vers a 1,5 km a l'oest de la parròquia de San Llorenç.
  5. L'edifici tenia una mida considerable: la part davantera tenia 27 metres de llarg. Per desgràcia no hi ha res que faci intuir com era l'interior.
  6. Ecco il testo della motivazione: «Parroco di un paesino, pur consapevole del pericolo di una rappresaglia, con eroico coraggio e profondo rigore morale, decideva di non abbandonare la propria parrocchia, venendo barbaramente trucidato da una pattuglia tedesca unitamente a ventidue cittadini. Fulgido esempio di coerenza e di senso di abnegazione fondato sui più alti valori cristiani e di solidarietà umana». 24 de setembre de 1944 - Fraz. Sassoleone - Castelfiumanese (Bologna).
  7. Roberto Beretta, Storia dei preti uccisi dai partigiani, Piemme 2005, pp. 83-87 ISBN 978-88-384-8459-9
  8. Roberto Beretta, op. cit., pp. 140-143. A don Tiso Galletti il comune di Conselice, luogo natio, ha dedicato una strada nel 2008, e il comune d'Imola ha intitolato un parcheggio nel centro di Spazzate Sassatelli.
  9. Roberto Beretta, op. cit., pp. 155-159.
  10. Roberto Beretta, op. cit., pp. 106-108.
  11. Il Nuovo Diario-Messaggero, 30 d'octubre de 2011.
  12. Va ser elegit en un any imprecís entre el 390 i el 412 (Andrea Nanetti, Imola antica e medievale, La Mandragora, 2008, p. 94). Va morir en data imprecisa, entre els anys 425 i 450 (cfr. Lanzoni, op. cit., p. 775).
  13. Lanzoni indica aquest bisbe amb un punt interrogatiu, perquè podria ser confós amb un bisbe homònim d'Angers i un altre homònim de Voghenza.
  14. En aquest bisbe Lanzoni posa un punt interrogatiu: les fonts no indiquen cap diaca expressament que fos bisbe d'Imola i la seva inserció a la cronologia és fruit de les deduccions.
  15. Bisbe admès per Lanzoni per una inscripció a un marbre a l'església de Santa Maria in Regola, datada al segle vi. A la cronologia tradicional (cfr. Cappelletti e Alberghetti) un Basilio bisbe és admès al segle xi, després d'Olderico.
  16. Bisbe mencionat a la cronologia tradiciona, exclòs per Gams, Cappelletti i també per Lanzoni, pel qual aquest Deusdedit va ser bisbe de Faenza i no d'Imola.
  17. Gams, citant Ughelli, posa un punt interrogatiu en aquest Giovanni III, per la probable identificació entre el segon i el tecer Giovanni.
  18. Tradicionalment després d'Odelrico es posa a Basilio, que Lanzoni situa al segle vi; al 1074 apareix un Adelrico que, si fos certa la hipòtesi de Lanzoni, podria ser aquest Odelrico.
  19. També va ser podestà als anys 1209-10 i 1221-22, gràcies als seus bons contactes amb l'autoritat imperial.
  20. Des del 20 d'octubre de 1969 (amb 81 anys) va ser substituït per monsenyor Aldo Gobbi, com a administrador apostòlic de la diòcesi.
  21. Ensenyança de la religió catòlica.
  22. Religiosos que professin a congregacions nascudes a la diòcesi (dades totals).
  23. Acció catòlica, Comunió i Alliberament, AGESCI, Focolarini.

Fonts[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bisbat d'Imola