Dia Mundial de la Bicicleta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentDia Mundial de la Bicicleta
Día Mundial de la Bicicleta.png
Tipus dia internacional
Dia 19 d'abril
Data 1985 –
Modifica les dades a Wikidata
Día Mundial de la Bicicleta.png
Ciclista a Copenhagen

El Dia Mundial de la Bicicleta o Dia de la Bicicleta se celebra a tot el món cada 19 d'abril amb la finalitat de promoure l'ús d'aquest mitjà de transport, cridar l'atenció sobre els drets dels ciclistes i destacar els seus beneficis per a la salut i per a la mobilitat sostenible.

Justificació[modifica]

Malgrat que el cotxe siga el mitjà de transport més ràpid, a la ciutat els col·lectius pro-bicicleta proposen un altre model de mobilitat, on els xiquets puguen gaudir del carrer amb autonomia i seguretat, on la ciutat siga inclusiva i accessible per a persones amb alguna discapacitat i on la bicicleta jugue un paper imprescindible, per ser neta, econòmica i ocupar molt poc espai. Els ciclistes no demanen únicament mesures per a les bicicletes, sinó per a tota la ciutat i la ciutadania, en el convenciment de que una ciutat amable serà de ben segur la millor via per assolir una ciutat més ciclista. El número de bicicletes augmenta dia a dia malgrat la inseguretat vial, jurídica i la falta d'adequació urbanística generalitzada. Encara i això existeixen exemples de ciutats amb altres tipus de mobilitat, més amable amb les persones, com ara Copenhaguen, Friburg, Vitòria, Pontevedra o Saragossa.

La data del 19 d'abril de 1943 fa referència a quan Albert Hofmann, conegut com «el pare de l'LSD», va realitzar en el seu laboratori un auto-experiment amb la substància per determinar els seus efectes psicotròpics, després del qual el seu retorn a casa amb bicicleta es tornaria famós.[1][2][3][4][5]

Activitats[modifica]

Ciclistes a París

Per a celebrar el Dia de la bicicleta solen realitzar-se activitats de promoció d'aquest mitjà de transport, per reivindicar els drets dels ciclistes, destacar els beneficis que representa per a la salut i per a la mobilitat sostenible i la posada en valor de la bicicleta, com ara bicifestacions, masses crítiques, marxes cicloturístiques, trobades de bicicletes clàssiques, circuits, exhibicions i tallers de tota mena de bicicletes.[5][6][7][8][9]

El perquè de la data[modifica]

El 19 d'abril de 1943, el químic suís Albert Hofmann va realitzar un auto-experiment per determinar els efectes de la dietilamida d'àcid lisèrgic (LSD). Hofmann va ingerir deliberadament 0,25 mil·ligrams (250 micrograms) de la substància -tres dies abans, el 16 d'abril, n'havia pres de forma accidental mentre manipulava la substància, descobrint així els seus poderosos efectes-, quantitat que va considerar en aquells dies una dosi mínimament efectiva (aquesta dosi està fixada avui als 20 micrograms).[10] Menys d'una hora després, Hofmann va experimentar intenses i sobtades alteracions de la percepció. Va demanar al seu ajudant de laboratori que l'escortés fins a casa; com l'ús de vehicles motoritzats estava prohibit a causa de les restriccions imposades per la guerra, van haver de fer el viatge en bicicleta. Durant el camí, les condicions d'Hofmann es van deteriorar ràpidament: veia a la seva veïna del costat com una bruixa,[3] pensava que s'estava tornant boig, i creia que l'LSD l'havia enverinat. No obstant això, quan el seu metge de capçalera el va examinar, no va detectar cap anormalitat física, excepte per un parell de pupil·les increïblement dilatades. Hofmann va ser estabilitzat, i aviat el seu pànic va començar a donar pas a una sensació de fortuna i gaudi. Ell mateix ho va descriure així:

« A poc a poc vaig començar a gaudir d'una successió de colors i formes sense precedents, fins i tot amb els meus ulls tancats. Fantàstiques imatges calidoscòpiques sorgien en mi, alternants, variades, s'obrien i tancaven en cercles i espirals, i explotaven com a fonts de color, es reordenaban i barrejaven en un flux constant ... »
— Albert Hofmann
Hora punta en bicicleta

Els esdeveniments del primer viatge de LSD, conegut avui com «el Dia de la Bicicleta», després de la seva tornada a casa amb bicicleta, van provar a Hofmann que havia fet un descobriment significatiu: una substància psicoactiva amb una potència extraordinària, capaç de provocar alteracions de la consciència significatives amb una dosi extremadament petita. Hofmann va visionar la droga com una potent eina psiquiàtrica, a causa de la seva naturalesa introspectiva, i no va imaginar mai ningú utilitzant-la de forma recreacional.[11]

Primeres celebracions[modifica]

La celebració del Dia de la Bicicleta va tenir el seu origen en DeKalb, una ciutat nord-americana de l'estat d'Illinois, el 1985. Thomas B. Roberts,[12] en aquells dies professor de la Universitat del Nord d'Illinois —avui, professor emèrit d'aquesta casa d'estudis—, va crear el nom de «Dia de la Bicicleta»; va ser en la seva pròpia llar on va tenir lloc la primera celebració d'aquest dia. Diversos anys després, va enviar un anunci confeccionat per un dels seus estudiants a amics i llistes d'internet per difondre la idea i la seva data de celebració. La seva primera intenció va ser commemorar la primera experiència de Hofmann amb l'LSD, una exposició accidental a la substància que va tenir lloc tres dies abans de l'auto-experiment premeditat, el 16 d'abril; com aquesta data va caure a meitat de setmana, a Roberts no li va semblar bona idea celebrar-ho en aquesta data, per la qual cosa va triar el 19 per honrar la primera exposició intencionada de Hofmann a la substància.[13]

Referències[modifica]

 1. «Health and fitness benefits of cycling». [Consulta: 19 abril 2017].
 2. «19 d'abril. Día Mundial de la Bicicleta.» (en es-es). [Consulta: 19 abril 2017].
 3. 3,0 3,1 Reed, Christopher «Dr Albert Hofmann» (en en-gb). The Guardian, 30-04-2008. ISSN: 0261-3077.
 4. «A bicycle trip (Short-film 2007)». [Consulta: 19 abril 2017].
 5. 5,0 5,1 «Día Mundial de la Bicicleta - València en Bici - Acció Ecologista Agró» (en es-es). València en Bici - Acció Ecologista Agró, 11-04-2016.
 6. «Dia Mundial de la Bicicleta a Sabadell (Programa d’activitats)», 23-04-2016. [Consulta: 19 abril 2017].
 7. «Sueca programa un cap de setmana sobre rodes per celebrar el Dia Mundial de la Bicicleta | Sueca» (en ca). [Consulta: 19 abril 2017].
 8. «Apostem per la bicicleta!». [Consulta: 19 abril 2017].
 9. «SIGE SPORT CASTELLAR | DIA MUNDIAL DE LA BICICLETA» (en es-es). [Consulta: 19 abril 2017].
 10. «Erowid LSD (Acid) Vault : Dosage». [Consulta: 19 abril 2017].
 11. «LSD Discovery--Albert Hofmann + Hofmann at 99 years». [Consulta: 19 abril 2017].
 12. «Thomas Roberts Northern Illinois University - Academia.edu» (en en). [Consulta: 19 abril 2017].
 13. «Why Bicycle Day is April 19th» (en anglès). Thomas Roberts.. [Consulta: 19 abril 2017].