Dia de la Victòria a Corea del Nord

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentDia de la Victòria en la Gran Guerra Patriòtica d'Alliberament
조국해방전쟁 승리 기념일
Imatge
Tipuspatriòtica
CommemoraKorean Armistice Agreement (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dia27 de juliol Modifica el valor a Wikidata
Dia de la setmana27 de juliol
EstatCorea del Nord Modifica el valor a Wikidata
ÀmbitPyongyang
Corea del Nord

El Dia de la Victòria en la Gran Guerra Patriòtica d'Alliberament (en coreà: 조국해방전쟁 승리 기념일) és una festa nacional de Corea del Nord que se celebra el dia 27 de juliol per commemorar l'inici de l'armistici[1] entre aquest país i Corea del Sud i pausar així la Guerra de Corea, conflicte armat que va tenir lloc entre els anys 1950 i 1953.[2][3]

En aquest dia se celebren cerimònies en la capital nord-coreana Pyongyang, i en el Memorial de la Gran Guerra Patriòtica d'Alliberament. El conflicte bèl·lic va enfrontar la República de Corea (Corea del Sud), amb el suport dels Estats Units i de l'ONU, contra la República Popular de Corea (Corea del Nord), país que va rebre suport de la República Popular de la Xina, i ajuda de la Unió Soviètica. La guerra va ser el resultat de la divisió de la península de Corea per un acord entre els vencedors de la Segona Guerra Mundial, després de la conclusió de la Guerra del Pacífic.

L'armistici que es commemora durant aquest dia es va crear i firmar per assegurar la suspensió d'hostilitats i atacs armats a la península de Corea fins que es pogués fer efectiu un tractat de pau definitiu entre les parts. Encara que actualment la situació de conflicte directe a la península és gairebé inexistent, oficialment no s'ha arribat a cap tractat de pau i per tant tots dos Estats continuen tècnicament en guerra.[4]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «FindLaw: Korean War Armistice Agreement: July 27, 1953», 05-03-2014. Arxivat de l'original el 2014-03-05. [Consulta: 27 juliol 2019].
  2. worldnews.nbcnews.com
  3. «www.kplibrary.com». Arxivat de l'original el 2014-10-11. [Consulta: 30 agost 2015].
  4. Francia, Ricardo Mir de. «El último gran conflicto de la guerra fría» (en castellà), 10-06-2018. [Consulta: 27 juliol 2019].

Enllaços externs[modifica]