Diana (càmera)

De Viquipèdia
Infotaula càmeraDiana
Diana camera.jpg
Tipuscàmera de joguina Modifica el valor a Wikidata
Càmera Diana

La Diana és una càmera de joguina dels anys 60. Està feta a partir d'una estructura i una lent de plàstic, és per això que és considerada com un producte barat de baixa qualitat. Presenta alguns problemes relacionats amb la pel·lícula o la baixa lluminositat que aconsegueix entrar en l'objectiu, entre d'altres.

Primerament es va crear amb la finalitat de ser un objecte barat de compra, fins i tot una joguina. Més endavant se li van anar donant altres usos de caràcter artístic per aconseguir fotografies amb l'anomenat Flou artístic o amb un toc impressionista.[1]

Història[2][modifica]

La Diana es podria dir que és una càmera fenomen o una icona de la cultura pop, coronant-se com una de les més populars de tots els temps. Moltes generacions de fotògrafs han utilitzat aquesta humil càmera per produir imatges en pel·lícules de 120.

Revolució analògica[modifica]

En els anys 60, la Diana era una càmera peculiar produïda per una petita fàbrica amb seu en Kowloon Bay, Hong Kong. Una de les seves característiques més atractives va ser la seva construcció simple. Era una càmera de caixa amb una varietat de components fets amb materials lleugers i fàcils de trobar. Malgrat la seva construcció simple, va destacar gràcies a la capacitat de produir imatges amb un toc impressionista gràcies a l'efecte del flou artístic, que aportava un toc suau. Per aquestes raons, el producte va arribar als consumidors i aquests no van dubtar a comprar-la.

D'una joguina a una eina fotogràfica[modifica]

Molts artistes i fotògrafs van usar la Diana com una eina fotogràfica per explorar diferents tècniques. Era una forma de nodrir la creativitat sense dependre totalment de les característiques d'una càmera. Van abraçar les imperfeccions de la Diana i van fer tot un estil fotogràfic a partir de la seva estètica única.

Millores posteriors[modifica]

La Diana tenia moltes cares. Les variacions venien en diferents noms, adhesius, accessoris, envasos i fins i tot colors. Una de les col·leccions més grans i més famoses de Diana va pertànyer a Allan Detrich, un fotògraf amb seu als Estats Units. Es diu que gairebé 200 Dianes han estat en la Col·lecció Detrich.

Lomography va veure què era la Diana i el que podria arribar a ser. Tenint en compte que es podia millorar i fabricar amb millor qualitat i millors materials, la càmera de caixa humil es va redissenyar i se li va donar un nou nom: Diana+, en homenatge a l'original amb nous estils i colors amb cada nova edició.

Encara conservava l'estil original 120, però constava de sensibilitats modernes. Lomography va actualitzar no només l'aspecte de la Diana original, sinó també la seva sensació i funcionalitat. Els fotògrafs podien gaudir de fotos úniques en diferents formats de pel·lícula, com 35 mm amb la Diana Mini, 110 amb la Diana Baby i Fujifilm Instax Mini Film amb la Diana Instant Back.

Lomography també va inventar un munt d'increïbles accessoris per portar l'experiència Diana+ a un altre nivell. Alguns extres com el Splitzer, el Flaix Diana, la lent ull de peix, la lent de cristall premium de Diana+, la lent teleobjectiu suau de 110 mm i la lent gran angular feien que els fotògrafs poguessin tenir l'accessori adequat a cada moment.

Tot i això, Lomografia sabia que hi havia més formes de millorar l'experiència Diana+, ja que la creativitat no té límits, especialment al món analògic. És per això que Lomography està portant la icònica estètica de Diana a la fotografia instantània de pel·lícula quadrada amb la nova Diana Instant Square.

Característiques bàsiques[3][modifica]

Pel·lícula 120 (4cm x 4cm)
Lent Plàstic
Corretja per al coll
Objectius intercanviables No
Cos Plàstic
Piles No
Flaix No
Velocitats d'obturació Fixa - 1/60
Vinyetatge

Evolució[modifica]

L'empresa Lomography ha creat algunes càmeres noves basades en la Diana original. Destaquen tres models inspirats en la primera càmera dels anys 60:

Diana F+[4][modifica]

La Càmera Diana F+ és un homenatge, fet per Lomography, a la càmera Diana original, desmuntatge per tal de poder reproduir-la minuciosament des de la primera a l'última peça, sense oblidar-se de mantenir les seves petites imperfeccions i defectes.

Com la lent de la Càmera Diana F+ és de plàstic, les imatges que s'obtenen amb ella constitueixen una dimensió pròpia dins de la tendència de la fotografia low-Q (baixa qualitat): borroses, oníriques però al mateix temps plenes de color.

Compta amb dues velocitats d'obturació (per a fotos diürnes o nocturnes), dues grandàries d'imatge, 12 fotos a fotograma complet (5,2 cm x 5,2 cm) o 16 imatges quadrades més petites en el format clàssic de la Diana (4,2 cm x 4,2 cm). La Càmera Diana F+ també compta amb una funció Pinhole, per fer fotos amb el mètode de les càmeres estenopèiques, i amb l'ajust Endlesss Panorama, que permet tirar una seqüència de fotogrames i crear una imatge panoràmica.

La pel·lícula de 120, o de mig format, es diu així perquè és major que el format de 35 mm o de 135, però menor que la pel·lícula en fulles de 4 x 5 o de gran format. És important assenyalar que aquesta pel·lícula no és de 120 mm. Sol estar embolicada en un rodet de plàstic i produeix 12 o 16 imatges, segons la càmera i les màscares que s'utilitzin. Aquesta pel·lícula pertany al món de les imatges quadrades, ideals per a ampliacions i amb clara resolució.

Especificacions tècniques[5]
SKU hp700
Connexió de cable disparador Només amb adaptador
Tipus de piles/bateries no battery needed
Apertures disponibles Pinhole, Cloudy= f8, Half-Shade= f11, Sunny= f16
Velocitat d'obturació 1/60 (N), Bulb (B)
Distància focal 75mm
Avanç de pel·lícula roda
Connexió flaix Diana Flaix Plug
Enfocament Enfocament per zona
Distància d'enfocament 1m - Infinity
Comptador de fotogrames pantalla volum
Material Plàstic
Muntura per a trípode
Mesurador de llum No
Visor Visor òptic directe
Preu Des de 39 € (sense flaix) fins a 129 € (instantània clàssica)

Diana mini[6][modifica]

La càmera Diana Mini és la germana petita de la Diana F+, produeix les clàssiques fotos quadrades retro o rectangulars i usa pel·lícula 35mm.

Especificacions tècniques[6]
SKU hp500
Connexió de cable disparador
Tipus de piles/bateries No
Apertures disponibles Cloudy= f8 Sunny= f11
Velocitat d'obturació Fixed 1/60 (N), Bulb (B)
Distància focal 24mm
Avanç de pel·lícula roda
Connexió flaix Diana Flaix Plug
Enfocament Enfocament per zona
Distància d'enfocament 0.6m - Infinity
Comptador de fotogrames Acte Reset
Material Plàstic
Muntura per a trípode No
Mesurador de llum No
Visor Visor òptic directe
Preu Des de 49 € (sense flaix) fins a 99 € (amb flaix)

Diana Instant Square[7][modifica]

La Diana Instant Square proporciona tots els colors cridaners, vinyetes suaus i magnífics efectes analògics de la càmera Diana original. És completament manual per poder aconseguir total llibertat creativa: jugar amb diferents ajustos d'enfocament i apertures per obtenir resultats artístics. A més, està proveïda d'una carcassa retro que ret homenatge a l'icònic disseny blau i negre de la Diana original.

Les característiques de la Diana Instant Square són les següents:

 • Estètica de la Llegendària Diana: colors forts i saturats; vinyetes riques i efectes impredictibles que van fer de la seva predecessora del 1960 un clàssic analògic.
 • Format de Pel·lícula Instantània Quadrada: paquet de Pel·lícula Fujifilm Instax Square Film.
 • Totalment Manual: configuració totalment manual per portar les habilitats fotogràfiques de cada fotògraf al proper nivell.
 • Apertures Ajustables: es pot escollir entre diferents apertures - "assolellat" (f/32), "parcialment ennuvolat" (f/19), "ennuvolat" (f/11), i pinhole (f/150).
 • Sistema Intuïtiu d'Enfocament per Zones: canviar fàcilment entre 1–2 m, 2–4 m i 4 m–infinit.
 • Velocitat d'Obturació Fixa: N (1/60), B (Manera Bulb, Il·limitat).
 • Manera Bulb: opció que permet mantenir el obturador obert tot el temps necessari per capturar increïbles escenes nocturnes o light paintings.
 • Funció Pinhole: creació imatges dolces i somiadores que recordaran als primers dies de la fotografia.
 • Manera d'Exposicions Múltiples Il·limitades: capturar en un mateix marc totes les escenes que el fotògraf vulgui.
 • Muntura per a Zapata: connectar una àmplia gamma de flaixos, fins i tot el flaix original de la Diana F+.
 • Mirall Selfie: per poder realitzar autoretrats.
 • Visor Desmuntable: visors especials optimitzats per a cadascuna de les lents per saber exactament què hi ha en el teu marc.
 • Varietat de Lents: es poden usar qualsevol de les lents intercanviables que es van crear per a la Diana F +, és a dir, un teleobjetivo de 110 mm, lent de cristall de 75 mm, lent ull de peix de 20 mm, lent gran angular de 55 mm i lent súper gran angular de 38 mm.
 • Rosca del Filtre Estàndard per a un Nombre Il·limitat d'Opcions Artístiques: la Diana Instant Square està equipada amb una rosca de filtre estàndard, la qual cosa significa que és compatible amb molts més accessoris com la lent retrat i gran angular de la Llom'Instant Square i els filtres de color, de densitat neutra i d'estel, etc.
Especificacions tècniques[7]
Format de Pel·lícula Pel·lícula Fujifilm Instax Square
Grandària de la Pel·lícula 86 mm × 72 mm
Àrea d'Exposició 62 mm × 62 mm
Obturador Manual N/B
Velocitat de l'obturador N (1/60), B (Manera Bulb, Il·limitat)
Apertures Ajustos manuals, ennuvolat (f/11), parcialment assolellat (f/19), assolellat (f/32), pinhole (f/150)
Mecanisme d'Execució de Pel·lícula Motoritzat
Comptador de Pel·lícula Sí, automàtic
Exposicions Múltiples Il·limitat
Flaix Flaix Diana F+ (amb adaptador, inclòs en el paquet), sabata per a flaix (amb adaptador, inclòs en el paquet)
Muntura per a Trípode
Mirall Selfie
Visor Reverse-Galilean, desmuntable
Bateries 4 × AAA bateries (no incloses)
Dimensions 140 mm(alt) × 115 mm(anch) × 98 mm(prof)
SKU dsq650
Connexió de cable disparador No
Tipus de piles/bateries 4 x AAA
Apertures disponibles Manual settings, cloudy (f/11), partly sunny (f/19), sunny (f/32), pinhole (f/150)
Velocitat d'obturació N (1/100), B (Bulb Mode, Unlimited)
Distància focal 75 mm (Kit Lens, 38 mm equivalent)
Avanç de pel·lícula automàtic
Connexió flaix attribute_value_Diana Flaix plug & Hotshoe adapter
Enfocament Enfocament per zona
Distància d'enfocament 1-2 m / 2-4 m / 4 m-infinity
Comptador de fotogrames Automàtic
Material Plàstic

Mesurador de llum No
Visor attribute_value_Reverse Galilean, detachable
Preu Des de 99 € fins a 139 € (amb flaix edició Adriano)

Referències[modifica]

 1. «Diana (camera)» (en anglès). Wikipedia, 03-11-2018 [Consulta: 18 novembre 2018].
 2. «Diana — Historia Breve» (en castellà), 21-06-2018. Arxivat de l'original el 2018-11-19. [Consulta: 28 novembre 2018].
 3. «Le Diana», 05-03-2001. Arxivat de l'original el 2001-03-05. [Consulta: 28 novembre 2018].
 4. Curiosite. «Cámara Diana F+ con Flash» (en castellà). [Consulta: 28 novembre 2018].
 5. «Diana F+» (en castellà). [Consulta: 28 novembre 2018].
 6. 6,0 6,1 «Diana Mini» (en castellà). [Consulta: 28 novembre 2018].
 7. 7,0 7,1 «Cámara Diana Instant Square» (en castellà). [Consulta: 28 novembre 2018].