Diaperis boleti

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuDiaperis boleti Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreColeoptera
FamíliaTenebrionidae
GènereDiaperis
EspècieDiaperis boleti Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)
Nomenclatura
BasiònimChrysomela boleti Linné, 1758 Protònim
ProtònimChrysomela boleti Modifica el valor a Wikidata

Diaperis boleti és una espècie de coleòpter de la família dels tenebriònids. S'alimenta essencialment de bolets del gènere Polyporus als boscos de planifolis. Es distribueix per Europa occidental i central i és present a Catalunya.

Característiques[modifica]

L'insecte, bombat i de forma ovoide mesura de 6 a 8 mm de llarg. Els èlitres són negres, brillants i grocs o ataronjats. La larva és allargada i cilíndrica.

Història natural[modifica]

S'alimenta essencialment dels cossos fructífers dels fongs Agaricus, Piptoporus betulinus i Laetiporus sulphureus.[1] La posta es produeix al mes de maig als esporocarps. Les pupes desclouen al juny, és possible una segona eclosió al setembre. Les larves s'alimenten del bolet. Habita als boscos caducifolis, i associat a la presència de Polyporus.

Taxonomia[modifica]

L'espècie D. boleti fou descrita pel naturalista suec Carl von Linné l'any 1758 sota el nom inicial de Chrysomela boleti.[2] Étienne Louis Geoffroy l'any 1762 va descriure el gènere Diaperis.

Referències[modifica]

  1. Rémi Coutin «Insectes mycophages». Insectes, 3, 138, 2005, p. 4.
  2. Linnaeus, C. 1758: Systema Naturae per regna tria naturæ, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis, Tomus I. Editio decima, reformata. Holmiæ: impensis direct. Laurentii Salvii. i–ii, 1–824 pp pg. 371
  • Chinery, Michael. Insectes de France et d'Europe occidentale. Flammarion, 2012, p. 274-275. ISBN 978-2-0812-8823-2.