Diccionari de la Llengua Irlandesa

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de llibreDiccionari de la Llengua Irlandesa
Dictionary of the Irish Language
Subtítol Based Mainly on Old and Middle Irish Materials
Tipus llibre i diccionari
Llengua anglès, Irlandès antic i Irlandès mitjà
Més informació
Lloc web oficial http://www.dil.ie
Modifica dades a Wikidata

El Diccionari de la Llengua Irlandesa, oficialment Dictionary of the Irish Language: Based Mainly on Old and Middle Irish Materials (o DIL), publicat per la Reial Acadèmia Irlandesa, és el diccionari definitiu dels orígens de la llengua irlandesa, especialment pel que fa a l'irlandès antic i l'irlandès mitjà; l'irlandès modern no n'és inclòs. La idea original d'un diccionari complet de l'antic irlandès fou concebuda el 1852 pels prestigiosos lingüistes irlandesos John O'Donovan i Eugene O'Curry; tanmateix, hagueren de passar gairebé seixanta anys fins que fou publicat el primer fascicle (fins a la lletra D per la paraula degóir), compilat per Carl J. S. Marstrander) el 1913. I fins uns seixanta anys més tard encara, el 1976, no es va publicar el fascicle final (només una pàgina amb paraules començades amb H) amb E. G. Quinn com a editor.

El diccionari sencer comprèn 2.500 pàgines, però se n'ha editat una edició compacta (quatre pàgines originals fotoreduïdes a una pàgina) el 1983 (ISBN 0-901714-29-1), i es va prendre la decisió de no continuar imprimint l'edició completa.

Com a resultat d'un projecte iniciat el 2003,[1][2] el DIL es pot consultar online a eDIL. L'edició online fou inaugurada per la Reial Acadèmia Irlandesa el 27 de juny de 2007. El llançament fou organitzat per l'equip del Foclóir na Nua-Ghaeilge de l'Acadèmia.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]