Deidamia I de l'Epir

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDeidamia I de l'Epir
Biografia
Naixementsegle IV aC Modifica el valor a Wikidata
Epir Modifica el valor a Wikidata
Mort300 aC Modifica el valor a Wikidata
Cilícia Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolReina
Princesa Modifica el valor a Wikidata
FamíliaEàcides Modifica el valor a Wikidata
CònjugeDemetri Poliorceta Modifica el valor a Wikidata
FillsAlexandre Modifica el valor a Wikidata
ParesEàcides de l'Epir Modifica el valor a Wikidata  i Ftia de Tessàlia Modifica el valor a Wikidata
GermansPirros Modifica el valor a Wikidata

Deidamia (en grec antic: Δηϊδάμεια, llatí: Deidameia) fou una filla del rei Eàcides de l'Epir i germana de Pirros.

Quan era una nena el seu pare l'havia promès a Alexandre IV de Macedònia, el fill de Roxana i Alexandre el Gran. Va acompanyar aquest príncep i la seva àvia Olímpia a Macedònia, on van ser assetjats a Pidna, segons que diuen Plutarc i Diodor de Sicília.

Després de la mort d'Alexandre IV i Roxana, es va casar amb Demetri Poliorcetes, en el moment que aquest volia establir el seu poder a Grècia, i així Demetri es va convertir en aliat de Pirros. Quan Demetri va passar a Àsia per ajudar el seu pare Antígon el Borni la va deixar a Atenes, però després de la Batalla d'Ipsos els atenesos la van enviar a Mègara, on la van tractar amb honors i regals.

Poc després va marxar a Cilícia, on es va reunir amb Demetri que acabava de donar a la seva filla Estratonice com a esposa a Seleuc I Nicàtor; allí es va posar malalta i va morir poc després, l'any 300 aC.

Va tenir un fill de Demetri, de nom Alexandre, que va viure a Egipte, probablement com hoste-ostatge dels Ptolemeus; segons Plutarc, en una honorable captivitat.[1]

Referències[modifica]

  1. 1.Deidameia a: William Smith (editor), A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. I. Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 950