Die Dreigroschenoper

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de composicióL'òpera dels tres rals
(1928) Brecht Dreigroschenoper.jpg
Programa de l'estrena de L'òpera dels tres rals
Forma musical obra de teatre
Compositor Kurt Weill
Llibretista Bertolt Brecht
Lletra Bertolt Brecht
Llengua original Alemany
Font literària En el llibret de l'òpera anglesa The Beggar's Opera (L'òpera del captaire) de John Gay i John Christopher Pepusch; alguns fragments i suggerències són obra de François Villon i Karl Kraus. ()
Composició Principis dels anys 1920
Publicació 1931
Gènere Òpera
Actes Tres actes, un prolog i vuit quadres
Lloc de la narració Londres
Personatges
 • Jonathan Peachum, cap d'una colla de captaires
 • la senyora de Peachum
 • Polly, la filla d'ambdós
 • Macheath, cap d'una quadrilla de bandits del carrer
 • Spelunken-Jenny, una prostituta
 • Brown, cap de la policia de Londres
 • Lucy, la seva filla
 • La banda de bandits de Macheath: Mübzmatthias, Hakenfingerjakob, Sägerobert, Jimmie i Ede
 • Filch un dels captaires de Peachum
 • Smith, un policia
 • Pastor Kimball, pregoner, el providencial missatger del rei
 • Prostitutes, captaires, bandits, policies, gent miserable
Estrena
Data 31 d'agost de 1928
Escenari Theater Schiffbauerdamm,
Estrena als Països Catalans
Estrena a Catalunya 1963, Palau de la Música Catalana (estrena a Espanya)
Modifica les dades a Wikidata

Die Dreigroschenoper (en alemany, L'òpera dels tres rals) és una òpera del compositor alemany Kurt Weill basada en un llibret de Bertolt Brecht, que fou estrenada en el Theater Schiffbauerdamm de Berlín el 31 d'agost de 1928.

Argument[modifica]

Lloc:Londres
Època: principis del segle XVIII

Pròleg[modifica]

Mercat del Soho. Una cançó lloa les malifetes del malfactor Macheath, àlies Mackie el Navalla, rei dels bandits.

Acte I[modifica]

Jonathan Peachum és l'amo d'una empresa que atorga llicencies als captaires, i a canvi del 50% dels beneficis ofereix ajuda i protecció; qui capta pel seu compte, és castigat. Peachum està molt inquiet perquè és molt tard i la seva filla Polly encara no han arribat a casa. Aquesta nit, Polly celebra les seves noces amb Macheath en un estable abandonat, que la quadrilla de bandits ha decorat per l'ocasió amb mercaderia robada. Un dels invitats a la boda és el cap de la policia Brown, vell amic i camarada en la guerra de Mackie. Polly explica als seus pares que s'ha casat amb Macheath. El sogre no accepta el gendre, i prepara la manera de tancar-lo a la presó.

Acte II[modifica]

Per la intervenció de Peachum, Brown es veu obligat a arrestar en Mackie. Avisat per la Polly, Mackie confia a la seva dona la direcció de la quadrilla i s'amaga en un bordell del Soho regentat per la seva amiga amiga Jenny. L'esposa d'en Peachum suborna la Jenny, que acaba per delatar en Mackie a la policia. El cap de la policia Brown es veu obligat a arrestar el seu amic. A la presó, la filla de Brown, Lucy, retreu a en Mackie que abans hagués promès casar-se amb ella. Quan arriba Polly a visitar el seu marit, les dues dones discuteixen i arriben a les mans. Lucy ajuda en Mackie a escapar.

Acte III[modifica]

Es preparen les festes de la coronació. Peachum adverteix en Brown que els captaires cometran una gran malifeta si per llavors Mackie no torna a estar entre reixes. Traït altra vegada per Jenny, Mackie acaba condemnat a mort. La gent ha anat en massa a presenciar la coronació. Els bandits s'acomiaden del seu cap, i també la seva esposa Polly. Tot està a punt per l'execució de Mackie. Ja té la soga al coll i espera el compliment de la sentència, quan apareix un missatger del rei i li anuncia que ha estat indultat. Per a més premi, Mackie rep una pensió vitalícia i un títol nobiliari. El cor canta: No condemneu les injustícies amb massa severitat.

Antiromàntica, antiburgesa[modifica]

Bertolt Brecht denuncià el caràcter subjugador de les obres de teatre romàntiques, basades en el principi segons el qual el públic s'identifica amb l'heroi tràgic i en la catarsi accepta el destí. Però per a un marxista, el destí no existeix, la societat resta subjecta a uns condicionants econòmics que poden, i han, de canviar-se. En el nou teatre, el públic ha de distanciar-se de l'acció i pensar per ell mateix, a fi de guanyar consciència de classe.

En L'òpera dels tres rals, aquest distanciament s'assoleix quan uns personatges marginats adopten, de forma irònica i pel seu benefici, certes convencions socials, subratllades per mitjà de convencions musicals: Mackie celebra una sumptuosa boda en un estable, i després canta un duet d'amor. Per entendrir els transeünts, el mesquí Peachum fa cantar els seus captaires en un cor, en què es recorden els deures cristians envers els altres.

L'estil de Weill[modifica]

Weill va saber crear un estil musical exquisidament vulgar, amb notables influències del jazz i un domini de la melodia monòtona i dels ritmes intensos. Fruit del gran talent del compositor, les cançons de l'òpera estan construïdes de forma senzilla però refinada al mateix temps.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Die Dreigroschenoper Modifica l'enllaç a Wikidata