Dieta d'Atkins

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La dieta d'Atkins, oficialment anomenat el Mètode nutricional d'Atkins, és una dieta baixa en carbohidrats promoguda per Robert Atkins d'un treball d'investigació que ell llegia en el The Journal of the American Medical Association, publicat per Alfred W. Pennington, i titulat "Weight Reduction" ("Reducció de Pes"), publicat en de 1958.[1]

Atkins va utilitzar l'estudi per resoldre el seu propi sobrepès. Més tard es va popularitzar el mètode en una sèrie de llibres, començant amb el Dr. Atkins' Diet Revolution el 1972. En el seu segon llibre, el Dr. Atkins' New Diet Revolution (2002), va modificar parts de la dieta, però no va alterar els conceptes originals.

The New Atkins for a New You (2010) es basa en una àmplia gamma de nova informació obtinguda en l'última dècada (i, per tant, no inclosa en les edicions anteriors), incloent aliments rics en nutrients. The New Atkins for a New You Cookbook va ser publicada el 2011 per Colette Heimowitz per proporcionar a persones que fan dieta unes receptes senzilles i baixes en carbohidrats.

Naturalesa de la dieta[modifica | modifica el codi]

La dieta consisteix en el consum limitat de carbohidrats per canviar el metabolisme de la glucosa, obtenint-la a partir del greix corporal, que emmagatzema l'energia. Aquest procés, anomenat cetosi, comença quan els nivells d'insulina són baixos; en els éssers humans normals, la insulina és més baixa quan els nivells de glucosa a la sang són baixos (sobretot abans de menjar). La reducció dels nivells d'insulina indueixen la lipòlisi, que consumeix el greix per produir cossos cetònics. D'altra banda, els carbohidrats calòrics (per exemple, glucosa o midó, aquest últim fet de cadenes de glucosa) afecten el cos mitjançant l'augment de sucre en la sang després del consum de fibra. La fibra per la seva baixa digestibilitat, proporciona poca o cap energia en els aliments i no afecta significativament els nivells de glucosa i insulina.

Les quatre fases[modifica | modifica el codi]

Hi ha quatre fases en la dieta d'Atkins: inducció, pèrdua de pes, pre-manteniment i manteniment de per vida.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Pennington AW «WEight reduction». Journal of the American Medical Association, 166, 17, 1958, pàg. 2214–2215. DOI: 10.1001/jama.1958.02990170112033. ISSN: 0002-9955 [Consulta: 14 juliol 2014].