Dineïna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Complexe de dineïna.
La dineïna citoplasmàtica té dues cadenes pesants amb caps globulars que es desplacena traves del microtúbul

La dineïna és una proteïna motriu (també anomenades motor molecular o molècula motriu) en les cèl·lules vives que converteixen l'energia qumica continguda en l'ATP en energia mecànica de moviment. La dineïna transporta diverses càrregues "caminant" a través dels microtúbuls del citoesquelet cap al final menor del microtúbul el qual està normalment orientat cap al centre de la cèl·lula. En canvi la kinesina es mou cap a l'extrem major del microtúbul.

Les dineïnes es poden dividir en dos grups: les dineïnes citoplasmàtiques i les dineïnes axonemals les quals també s'anomenen dineïnes ciliars o flagel·lars.

La proteïna responsable del moviment de cilis i flagels va ser descoberta i anomenada dineïna (dynein) el 1963. Vint anys més tard la dineïna citoplasmàtica va ser aïllada i identificada.

Funció[modifica]

Les dineïnes axonemals es troben només en cèl·lules que tenen estructures ciliars i flagel·lars. Les dineïnes citoplasmàtiques, en canvi, es troben en totes les cèl·lules animals i possiblement en les vegetals. Fa funcions de transport en orgànuls i de muntatge en el centrosoma (Karp, 2005).

Estructura[modifica]

Cada molècula de dineïna és una proteïna de muntatge complex composta per petites subunitats de polipèptids.

Referències[modifica]

  • Karp G. Cell and Molecular Biology: Concepts and Experiments, Fourth ed, p. 346-358. John Wiley and Sons, Hoboken, NJ. 2005.
  • Schroer, Trina A. DYNACTIN Annual Review of Cell and Developmental Biology 2004 20, 759-779

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]