Dingdaohengita-(Ce)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralDingdaohengita-(Ce)
Fórmula química (Ce,La)4Fe2+(Ti,Fe2+,Mg,Fe2+)2Ti2(Si2O7)2O8
Epònim Ding Daoheng Tradueix
Localitat tipus Dipòsit de Bayan Obo, Bayan Obo, Districte miner de Bayan Obo, Mongòlia Interior, República Popular de la Xina
Classificació
Categoria silicats
Nickel-Strunz 10a ed. 9.BE.70
Nickel-Strunz 9a ed. 9.BE.70
Dana 56.2.13.9
Propietats
Sistema cristal·lí monoclínic
Simetria 2/m - prismàtica
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA2005-014
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La dingdaohengita-(Ce) és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de la chevkinita. Rep el nom en honor a Ding Daoheng (丁道衡) (novembre de 1899 - 21 de febrer de 1955), qui va descobrir el dipòsit de terres rares, niobi i ferro de Bayan Obo l'any 1927. El sufix segueix la convenció d'anomenaments de l'IMA per a minerals de terres rares i denota el ceri com la terra rara dominant.

Característiques[modifica]

La dingdaohengita-(Ce) és un silicat de fórmula química (Ce,La)4Fe2+(Ti,Fe2+,Mg,Fe2+)2Ti2(Si2O7)2O8. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2005. Cristal·litza en el sistema monoclínic. Es troba estretament relacionada amb la perrierita-(Ce).

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la dingdaohengita-(Ce) pertany a "09.BE - Estructures de sorosilicats, amb grups Si2O7, amb anions addicionals; cations en coordinació octaèdrica [6] i major coordinació" juntament amb els següents minerals: wadsleyita, hennomartinita, lawsonita, noelbensonita, itoigawaïta, ilvaïta, manganilvaïta, suolunita, jaffeïta, fresnoïta, baghdadita, burpalita, cuspidina, hiortdahlita, janhaugita, låvenita, niocalita, normandita, wöhlerita, hiortdahlita I, marianoïta, mosandrita, nacareniobsita-(Ce), götzenita, hainita, rosenbuschita, kochita, dovyrenita, baritolamprofil·lita, ericssonita, lamprofil·lita, ericssonita-2O, seidozerita, nabalamprofil·lita, grenmarita, schüllerita, lileyita, murmanita, epistolita, lomonosovita, vuonnemita, sobolevita, innelita, fosfoinnelita, yoshimuraïta, quadrufita, polifita, bornemanita, shkatulkaïta, bafertisita, hejtmanita, bykovaïta, nechelyustovita, delindeïta, bussenita, jinshajiangita, perraultita, surkhobita, karnasurtita-(Ce), perrierita-(Ce), estronciochevkinita, chevkinita-(Ce), poliakovita-(Ce), rengeïta, matsubaraïta, maoniupingita-(Ce), perrierita-(La), hezuolinita, fersmanita, belkovita, nasonita, kentrolita, melanotekita, tilleyita, killalaïta, stavelotita-(La), biraïta-(Ce), cervandonita-(Ce) i batisivita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al dipòsit de Bayan Obo, situat a la regió de Mongòlia Interior, a la República Popular de la Xina. També ha estat descrita al massís de Mulanje, a Malawi, i al mont Karavai, a la província de Txeliàbinsk (Rússia). Aquests tres indrets són els únics a tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Dingdaohengite-(Ce)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 14 agost 2019].