Diplocarpon rosae

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuDiplocarpon rosae Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneFungi
ClasseLeotiomycetes
OrdreHelotiales
FamíliaDrepanopezizaceae
GènereDiplocarpon
EspècieDiplocarpon rosae Modifica el valor a Wikidata
F.A.Wolf, 1912
Nomenclatura
Sinònims
Fabraea rosae
Asteroma rosae Modifica el valor a Wikidata
Pezizomycotina

El Diplocarpon rosae és un fong que causa la malaltia de la taca negra a les roses.[1] La nomenclatura d'aquest fong ha variat molt, té uns 25 noms diferents, ja que va ser observat per descrit per diverses persones de diferents països dins del mateix període (al voltant de l'any 1830). L'estadi asexual es coneix actualment com a Marssonina rosae, mentre que el sexual, l'estadi més comú duu el nom de Diplocarpon rosae.

Diplocarpon rosae es manté entre les temporades de reproducció en forma de miceli, ascòspores i conidis en fulles i tiges infectades. Durant la primavera, quan el temps és humit les ascòspores i conidis passen a l'aire i són dipositades per la pluja damunt de les noves fulles que estan brotant.

Diagnòstic[modifica]

Les taques negres són circulars amb les vores irregulars i poden arribar fins a 14 mm de diàmetre. Però en aquelles plantes molt afectades per la malaltia, no es poden apreciar aquests cercles, ja que es combinen formant una massa contínua negra. El tractament més comú és l'eliminació de les fulles afectades i l'aplicació de fungicides. En alguns casos les tiges de les roses també es poden veure afectades si no es tracta la planta i aleshores el roser va afeblint-se progressivament.

Tractament[modifica]

El tractament consisteix a eliminar les fulles infectades tant de la planta com les caigudes a terra, cosa que alenteix la infecció, així com evitar mullar les fulles mentre es rega. Encara que normalment no és allò més desitjable, una planta infectada pot treure's de l'àrea per evitar que infecti les altres. Per a controlar la malaltia s'utilitzen fungicides (mancozeb, clorotalonil, flutriafol, penconazol o un producte a base de coure) tan bon punt apareixen taques o quan broten les noves fulles. Si es desitja usar un producte més natural, es pot fer servir oli de nim diluït que és efectiu contra la taca negra i els àfids. Normalment cal repetir la seva aplicació cada set a deu dies durant la part més calorosa de la temporada de creixement, ja el fong és més actiu a temperatures entre els 24 i els 32 °C.

Referències[modifica]

  1. McMaugh, J. What plants pest or disease is that?, New Holland Publishing, Sydney, 2006, ISBN 1-86436-699-0, pàg. 231

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Diplocarpon rosae