Direcció general d'Integració i Atenció Humanitària

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióDirecció general d'Integració i Atenció Humanitària
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusDirecció general
Història
Creació2018
Governança corporativa
Depèn deSecretaria General d'Immigració i Emigració

La Direcció general d'Integració Humanitària és un organisme depenent del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social encarregada d'immigració, competències en matèria de protecció internacional, integració dels immigrants i menors no acompanyats, ajuda humanitària a immigrants, retorn voluntari d'immigrants, centres de migracions i fons europeus.[1][2]

Funcions[modifica]

Les funcions són:[3]

  • La planificació, desenvolupament i gestió del sistema nacional d'acolliment integral i integració de sol·licitants d'asil, refugiats i altres beneficiaris de protecció internacional, apàtrides i persones acollides al règim de protecció temporal.
  • La gestió de subvencions i la col·laboració amb entitats públiques i privades les activitats de les quals es relacionin amb l'acolliment i integració de sol·licitants d'asil, refugiats i altres beneficiaris de protecció internacional, apàtrides i persones acollides al règim de protecció temporal.[4]
  • La planificació, desenvolupament i gestió de programes d'atenció humanitària a immigrants i d'intervenció urgent per a situacions de caràcter excepcional, en col·laboració, si escau, amb les comunitats autònomes, entitats locals, així com amb entitats públiques i privades.
  • La planificació, gestió i seguiment dels centres d'estada temporal d'immigrants (CETI) i dels centres d'acolliment a refugiats (CAR).
  • La gestió de subvencions de caràcter estatal en matèria d'integració d'immigrants i la col·laboració amb entitats públiques i privades les activitats de les quals es relacionin amb aquesta matèria.
  • El desenvolupament i gestió de programes vinculats a la tornada d'immigrants, la reagrupació familiar, i l'acolliment i integració d'immigrants amb visat de cerca d'ocupació.
  • La gestió dels fons i plans d'acció de la Unió Europea en matèria d'asil, migració i integració.
  • La concertació amb altres Departaments ministerials, comunitats autònomes, entitats locals i entitats públiques i privades d'actuacions de promoció de la integració d'immigrants, d'acolliment i integració de sol·licitants d'asil, refugiats i altres beneficiaris de protecció internacional, apàtrides i persones acollides al règim de protecció temporal.

Estructura[modifica]

La direcció general consta dels següents organismes:[5]

  • La Subdirecció General de Programes de Protecció Internacional, a la qual correspon l'exercici de les funcions enumerades en els paràgrafs a) i b) de l'apartat 1.
  • La Subdirecció General de Programes d'Atenció Humanitària i Centres de Migracions, a la qual correspon l'exercici de les funcions enumerades en els paràgrafs c), d), i) i f) de l'apartat 1.
  • La Subdirecció General d'Integració i Relacions Institucionals, a la qual correspon l'exercici de les funcions enumerades en els paràgrafs g) i h) de l'apartat1.

Òrgans adscrits[modifica]

  • Fòrum per a la Integració Social dels Immigrants[6][7]
  • Observatori Espanyol del Racisme i la Xenofòbia que té per missió: la recopilació i anàlisi de la informació sobre racisme i xenofòbia per al coneixement de la situació i de les seves perspectives d'evolució, a través de l'engegada d'una xarxa d'informació, la promoció del principi d'igualtat de tracte i no discriminació i lluita contra el racisme i la xenofòbia i la col·laboració i coordinació amb els diferents agents públics i privats, nacionals i internacionals vinculats amb la prevenció i lluita contra el racisme i la xenofòbia.[8]

Titulars[modifica]

  • Estrella Rodríguez Pardo (22 de juny 2018 -)[9][10]

Referències[modifica]

El contingut d'aquest article incorpora material publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat, que es troba en el domini públic de conformitat al que es disposa en el article 13 de la Llei de Propietat Intel·lectual espanyola.