Dired

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de programariDired
Emacs Dired buffers.png
Diversos buffers Dired en Emacs,
amb colors personalitzats
Creador/s Stan Kugell (original)
Richard Stallman (per Emacs)
Desenvolupador(s) Stan Kugell Tradueix
Versió inicial 1974
Versió estable

17/7

/ 30 de juliol de 2009
Sistema operatiu Multiplataforma
Disponible en Emacs Lisp
Tipus Gestor de fitxers
Llicència GPL v3
Part de Projecte GNU i GNU Emacs Tradueix
Més informació
Lloc web Web oficial
Modifica les dades a Wikidata

Dired és un programari lliure de gestió de fitxers. Va ser el primer editor visual de carpetes de fitxers. El seu nom és un mot creuat anglès fet de directory i editor.

Dired funciona en qualsevol plataforma Emacs. Les seves ordres són més modals que la major part de les ordres d'Emacs, ja que Dired és un mòdul que s'ha especialitzat en la gestió de fitxers. Dired pot realitzar tota mena d'operacions sobre fitxers, encara que s'assembla en la seva manera d'operar i ús a tota la família d'administradors de fitxers clons del Midnight Commander.

La primera versió de Dired va ser creada el 1974 al laboratori d'intel·ligència artificial de la Universitat de Stanford per Stan Kugell.[1] com un programa independent. Va ser ràpidament incorporat a Emacs i reimplementat en altres sistemes operatius.[2] Va esdevenir la base per a exploradors de carpetes moderns, que funcionen amb finestres

Es van desenvolupar una sèrie de scriptsper a estendre les funcionalitats de Dired en Emacs. En combinació amb Tramp, pot accedir a sistemes de fitxers remots per a editar fitxers mitjançant de SSH, FTP, telnet i altres protocols. També permet d'accedir a directoris com a un altre usuari per a editar a distància fitxers amb permisos restringits (com l'accés d'administrador) en la mateixa sessió. També existeixen funcions per a canviar el nom de múltiples fitxers mitjançant l'ordre «cerca i reemplaça»[3] o aplicar expressions regulars per a marcar i seleccionar múltiples fitxers.[4]

Referències[modifica]

  1. Kugell, Stanley G. SAILDART/2006-06. Stanford Artificial Intelligence Lab DART (Dump and Restore Technique) Archive, 1974. 
  2. SAILDART/2006-06. Stanford Artificial Intelligence Lab DART Archive. 
  3. WDired. 
  4. Dired Marks vs. Flags. 

Vegeu també[modifica]

Portal

Portal: Programari lliure

Enllaços externs[modifica]