Discjòquei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Disc Jockey)
Infotaula ocupacióDiscjòquei
Tipus d'ocupació
músic Modifica el valor a Wikidata
Camp de
treball
música i DJ set (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Un discjòquei,[1] popularment també anomenat punxadiscos (PD), també conegut pel manlleu d'origen anglès DJ (dijei), és la persona encarregada de reproduir i mesclar música per a una audiència a les discoteques, pubs, clubs, festivals o a la ràdio.[2][3] El terme discjòquei procedeix del mot anglès disc que es refereix als discs fonogràfics (vinils) i, posteriorment, també altres formats d'enregistrament musical.[4]

El discjòquei de ràdio ha de presentar els temes i autors que sonen. El discjòquei de discoteca ha de jugar amb efectes com l'scratch o el turntablism. Depenent de l'estil musical hi ha diferents tècniques i equips, per exemple els discjòqueis de hip-hop acostumen a punxar amb tocadiscs perquè un MC hi canti a sobre.

Equip[modifica]

L'equip d'un DJ consta principalment de:[5]

  • Una combinació de dos reproductors de música que acostumen a ser tocadiscs o reproductors de CD adaptats.
  • Una taula de mescles que permeti mesclar adequadament les cançons amb reguladors de volum, d'equalització i efectes. Tenen dues o quatre entrades per als reproductors i diverses sortides per a l'equip d'amplificació.
  • Uns auriculars que connectats a la taula de mescles permetin escoltar les cançons per separat, preparar un punt de CUE (el lloc des d'on es reprodueix la pista), etc.

Com a complements hi ha:

Referències[modifica]

  1. «discjòquei - Cercaterm». TERMCAT. [Consulta: 31 agost 2023].
  2. «Jordi Baldrich, mestre discjòquei: "Aprendre a la discoteca"», 16-06-2014. [Consulta: 31 agost 2023].
  3. «El cantant i discjòquei, Miqui Puig, arrasa a la Serenalla Market». El Periòdic, 17-07-2023. [Consulta: 31 agost 2023].
  4. Fortuny, Ignasi. «Els discjòqueis ja són (oficialment) artistes». El Periódico, 25-06-2023. [Consulta: 31 agost 2023].
  5. «Dj de butxaca». Gencat. [Consulta: 31 agost 2023].