Disc horari

De Viquipèdia
Un disc d'aparcament francès

Un disc horari o disc d'aparcament és un tipus de computador lliscant que es fa servir com a base d'un sistema per permetre l'aparcament lliure de pagament, durant un temps limitat (normalment entre una i dues hores), mitjançant un disc lliscant o disc rellotge que mostra l'hora en què s'ha aparcat el vehicle. Antigament en alguns casos "computava" automàticament l'hora límit d'estada sense pagament, indicant "hora d'arribada" i "hora de sortida", però ha estat anul·lat a la majoria de països.[1]

Senyals a Alemanya, indicant un límit de dues hores

Zona blava[modifica]

A la majoria de països d'Europa,[1] rep la qualificació de Zona blava[2] la zona que està regida per la regulació abans esmentada, és a dir:

« "Zona on es permet l'aparcament lliure de pagament, durant un temps limitat (normalment entre una i dues hores)". »

Una patrulla d'agents d'estacionament pot inspeccionar el disc per comprovar si s'ha passat del temps autoritzat, i posar la denúncia en cas afirmatiu. El sistema és comú a molts països d'Europa.

Exemple
Hora d'arribada Temps d'aparcament
Matí: 08:00 - 14:00; 1 hora
Tarda: 16:0 - 20:00; 1 hora

Tot i que la definició del reglament europeu està ben clara, fa uns anys que a molts municipis de l'estat espanyol han passat a definir Zona blava com una zona on es pot aparcar amb un sistema de pagament per franja de temps, que es paga a amb metàl·lic o targeta a uns terminals (o parquímetres) situats cada certa distància al mateix carrer. Aquests terminals emeten un rebut o justificant que cal deixar a un lloc visible a l'interior del cotxe a la part frontal (p.e.: parabrisa, tauler d'instruments).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Disc horari