Discriminació

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La discriminació és el tracte diferent i menyspreador a una persona o col·lectiu en funció de les seves característiques ètniques, de gènere, d'orientació sexual, de religió, de parla, d'edat, de salut, d'estament social… Es tracta cada vegada de característiques intrínseques de la persona.

La discriminació és un acte de separació d'una persona o un grup de persones a partir de determinats criteris. Creure ser superior a una altra persona i així, maltractar-la física i / o mentalment causant-li efectes negatius. En el seu sentit més ampli, la discriminació és una manera d'ordenar i classificar altres entitats, persones... Pot referir-se a qualsevol àmbit, i pot utilitzar qualsevol criteri. Si parlem d'éssers humans, per exemple, podem discriminar entre altres criteris, per edat, color de pell, nivell d'estudis, nivell social, orientació sexual, etc. Però també podem discriminar fonts d'energia, obres de literatura, animals ...

Tanmateix, en la seva accepció més col·loquial, el terme discriminació es refereix a l'acte de fer una distinció o segregació que atempta contra la igualtat. Normalment s'utilitza per referir-se a la violació de la Llei d'igual llibertat i la igualtat de drets per als drets individuals dels individus per qüestió social, política, races humanes racial, religió...

Hom parla de discriminació positiva quan es tracta de donar un cert avantatge a un col·lectiu humà que ha patit o pateix un tracte discriminatori que hom vol eradicar.

Motius freqüents de discriminació[modifica | modifica el codi]

  • ser d'una raça diferent de la majoritària, o diferent de la raça dels que tenen el poder, com els no blancs a Europa o Amèrica (manifestació del racisme)
  • estar a la pobresa o a una classe social baixa (classisme)
  • ser immigrant (xenofòbia)
  • patir una discapacitat o malaltia visible
  • ser dona (sexisme)
  • no encaixar en els cànons de bellesa d'una cultura donada
  • exercir una professió no prestigiosa (sovint manual)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Discriminació Modifica l'enllaç a Wikidata