Discriminació

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Icona en un armariet d'escombres i utensilis de neteja, a l'aeroport de París Roissy

La discriminació és tracte diferent[1] i menyspreador a una persona o col·lectiu per motius arbitraris, en funció d'alguna de les seves característiques, que pot ser ètnica, de gènere, d'orientació sexual, de religió, de parla, d'edat, de salut, d'estament social o qualsevol altra.[2][3]

La discriminació és un acte de separació d'una persona o un grup de persones a partir de determinats criteris. Creure ser superior a una altra persona i així, maltractar-la física o mentalment causant-li efectes negatius. En el seu sentit més ampli, la discriminació és una manera d'ordenar i classificar altres entitats, persones... Pot referir-se a qualsevol àmbit, i pot utilitzar qualsevol criteri. Si parlem d'éssers humans, per exemple, es pot discriminar entre altres criteris, per edat, color de pell, nivell d'estudis, nivell social, orientació sexual, etc. Però també es pot discriminar fonts d'energia, obres de literatura, animals ...

Tanmateix, en la seva accepció més col·loquial, el terme discriminació es refereix a l'acte de fer una distinció o segregació que atempta contra la igualtat social. Normalment s'utilitza per referir-se a la violació de la Llei d'igual llibertat i la igualtat de drets per als drets individuals dels individus per qüestió social, política, races humanes racial, religió...

La major part de les persones afectades per la discriminació són individus pertanyents a les denominades minories, petits grups dins d'una societat, encara que també podem trobar altres casos en els que els grups que s'hi veuen involucrats no són tant petits.[4][5]

La discriminació positiva pretén restaurar almenys parcialment un tracte discriminatori que es vol erradicar.

Tipus de discriminació[modifica]

Alguns motius pels quals s'ha observat discriminació són per ser diferent de la majoritària, o diferent de la raça dels que tenen el poder, com els no blancs al món occidental (racisme), estar a la pobresa o a una classe social baixa (classisme), ser immigrant (xenofòbia), patir una discapacitat o malaltia visible, ser dona (sexisme), no encaixar en els cànons de bellesa d'una cultura donada o exercir una professió no prestigiosa, sovint manual.

La discriminació retributiva és el trencament del principi d'igualtat entre les persones quant a salari rebut per la realització del mateix treball.[6]

Tipus de discriminació:

1-Discriminació individual
La discriminació individual es aquella que realitza un individu a un altre. És a dir, és quan una persona tracta de manera diferent i negativa a una altra persona, sense que existeixi una raó contextual diferenciada.

2-Discriminació institucional
Aquest tipus de discriminació es caracteritza pel fet que són les institucions públiques o privades les que discrimines d'alguna manera depenent del sexe, raça o altres motius. La discriminació institucional és més complexa que la discriminació individual.

3-Discriminació col·lectiva
Aquest tipus de discriminació té lloc quan un grup tracta de manera negativa o inferior a un altre sense que existeixi una raó contextual diferenciada.

4-Discriminació estructural
Aquesta discriminació sorgeix de polítiques institucionals. Aquestes afavoreixen a certs individus o grups d'individus de forma directa o indirecta.

5-Discriminació directa
És el tipus de discriminació més fàcil de detectar. Aquesta succeeix quan una persona sofreix un tracte injust per part d'una altra persona per les seves característiques.

6-Discriminació indirecta
Aquesta forma de discriminació és menys visible i més difícil de detectar. Discriminacions com els micromasclismes i comportaments sexistes més subtils són clars exemples de discriminació indirecta.

7-Discriminació negativa
La discriminació negativa té lloc quan tractes de manera negativa a un individu per ser diferent.

8-Discriminació inversa
La discriminació inversa, és una acció que, a diferència de la discriminació negativa, pretén establir polítiques que donen un determinat grup social, ètnic, minoritari o que històricament hagi sofert discriminació per causes socials injustes, un tracte preferencial en l'accés a certs recursos, béns i serveis.

9-Racisme
El racisme és el fet d'afirmar que la gent de diferents races difereix en valor, que llurs diferències poden ser amidades o catalogades jeràrquicament, i que en resulta l'avantatge econòmic, polític i social d'un grup en relació als altres.

10-Sexisme
És un dels tipus de discriminació més comuns. Aquesta discriminació té lloc quan algú discrimina i considera inferior a una altra persona per ser del gènere oposat.

11-Discriminació religiosa
Discriminació per la creença religiosa o per tenir-ne una cap a un altre individu.

12-Discriminació per edat
Aquest tipus de discriminació acostuma a tenir lloc quan un cert grup d'una edat determinada discrimina a un altre, normalment d'una edat molt superior considerant-los més dèbils o incapaços de certes tasques.

13-Discriminació per malaltia o discapacitat
Quan una persona discrimina a una altra per ser portadora de una malaltia o pateixen una discapacitat lleu o greu i la considera inferior o que simplement no està al nivell de les altres persones sanes.

14-Discriminació per aparença física
Té lloc quan la persona és discriminada per la forma en que vesteix o la seva aparença física de per sí.

15-Discriminació transgènere
Quan alguna persona discrimina a una altra per que la segona sigui transgènere i no li permeti ser així o simplement la deixi a part per ser d'aquesta manera.

16-Discriminació per ideologia política
Aquest tipus de discriminació té lloc quan una persona deixa de banda totes les altres que no tinguin la seva mateixa ideologia política o les persegueixi per pensar així.

17-Discriminació lingüística
Aquest tipus de discriminació té lloc quan una persona es discriminada en funció de la llengua en la que s'expressa.[7]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Discriminació
  1. Discriminació Arxivat 2016-03-04 a Wayback Machine. Glosari, Tallers per la igualtat, Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones, Universitat de Lleida (català)
  2. «Discriminació». Gran Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 9 novembre 2022].
  3. «Discriminació». Diccionari General de la Llengua Catalana. Institut d'Estudis Catalans. [Consulta: 9 novembre 2022].
  4. «Ethnic Penalties in Unemployment and Occupational Attainment: Evidence for Britain». International Review of Applied Economics, 14, 1, 2000, pàg. 71-98. DOI: 10.1080/026921700101498.
  5. Kislev, Elyakim «Deciphering the ‘Ethnic Penalty’ of Immigrants in Western Europe: A Cross-Classified Multilevel Analysis». Social Indicators Research, 19-09-2016. DOI: 10.1007/s11205-016-1451-x.
  6. Discriminació retributiva Arxivat 2016-03-04 a Wayback Machine. Glossari, Tallers per la igualtat, Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones, Universitat de Lleida (català)
  7. «La policia espanyola nega l'accés a Benet Salellas a la comissaria de Girona perquè parla català». Vilaweb, 16-01-2019 [Consulta: 16 gener 2019].

Vegeu també[modifica]