Discussió:Absis de la Seu d'Urgell

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Tens tota la raó. Mea culpa. No m'hi vaig fixar. Les presses mai ajuden :P.--Kippelboy (disc.) 14:48, 29 ago 2012 (CEST)[respon]

OTRS[modifica]

No arxiveu aquesta nota

--Kippelboy (disc.) 09:36, 17 oct 2012 (CEST)[respon]

Proposta de millora[modifica]

Sent les pintures al fresc de l'absis de l'església de Sant Miquel de la Seu d'Urgell, una obra tan important del romànic català, i que a més es troba exposat i conservat al Museu Nacional d'Art de Catalunya, em sembla estrany que a la Viquipèdia hi hagi tan poca informació.

El problema principal que es pot veure a primera vista és la falta d'informació, sense informació no hi ha entrada de Viquipèdia, i la que hi ha és bastant escassa. Aquesta problemàtica se soluciona amb una bona recerca de bibliografia/webgrafia per part del company que ha escollit aquesta entrada. Un cop es té la informació necessària, et recomano que escullis en quins apartats vols que es divideixi la teva pàgina, ja que així et serà més fàcil poder dividir la bibliografia trobada, i organitzar-te millor per a fer la redacció del tema.

Un cop es té la informació tots els punts que es veuen, a més de la manca d'informació, es van resolent. Per exemple, no hi ha una bona fitxa tècnica, només hi ha un apartat en el qual solament es parla de la composició, la bibliografia és més que insuficient, etc. Totes aquestes qüestions es poden solucionar un cop la informació sigui obtinguda. Abg1902 (disc.) 16:11, 30 nov 2022 (CET)[respon]

Proposta de millora[modifica]

El que s'ha de fer en primera instància és planificar, ordenar i organitzar el que es vol dir en diferents blocs. S'ha de dividir el que volem dir en diferents títols o subtítols. Una ordenació exemplar podria ser la següent: un primer paràgraf introductori, sota el títol de l'article, on redactem les dades de la fitxa tècnica i alguna dada particular de l'església on es trobava aquest fresc i la seva ubicació actual, un apartat d'anàlisi de la seva temàtica, interpretació i elements iconogràfics, un apartat d'anàlisis d'aspectes plàstics, com ara el tema el tractament del cromatisme, llums, ombres, o l'estil del taller que hi ha al darrere d'aquesta obra, i per últim un apartat de context històric on s'ha d'incidir en la creació de l'església breument, però sobretot en el moment en què el fresc es confecciona en aquest absis i la seva evolució en la història fins a l'actualitat acabant parlant de la seva conservació actual al MNAC i com va arribar l'obra. És molt important comentar aquesta secció de manera detallada, ja que hem d'explicar quan van ser arrencades, qui les va arrencar o altres dades del seu trasllat de la Seu d'Urgell a Barcelona.

En últim lloc, caldria afegir també un apartat d'influències anteriors que hagin pogut incidir en la creació d'aquesta obra, tallers anteriors i obres anteriors, per tal de parlar dels precedents d'aquest fresc i que ha condicionat la seva creació. Per tant, el que recomano és evitar conjuntar tota aquesta informació que hauria d'incloure's en l'article sota un mateix apartat. S'ha de realitzar, doncs, un discurs separat en apartats per organitzar la informació i facilitar al lector el fet de trobar les dades.

Per tal de millorar aquest article, s'hauria de fer una recerca sobre aquesta obra, per tal de veure si ha sigut comentada i documentada. Tanmateix, penso que si no es troba informació sobre aquesta pintura, no és un problema realment, perquè per aquest article es podria fer una recerca bibliogràfica d'articles i llibres que investiguin sobre l'estil del taller o l'autor que hagi confeccionat l'obra. Buscar aspectes d'estil, influències, producció artística a la mateixa zona geogràfica de la Seu d'Urgell, pot establir punts de connexió entre el fresc del qual s'està parlant i la producció artística de l'autor o el taller que hi ha al darrere. S'ha de tenir cura amb el que es diu a l'hora de realitzar aquest exercici, ja que no podem caure en el parany de sobre interpretacions i no podem parlar sense veracitat, és a dir, sense una font com a base dels arguments que exposem en el nostre discurs.

Finalment, cal afegir més fotografies detallades de la pintura i buscar fotografies de l'estat de l'absis a posterior de l'arrencament o fotografies d'aquest moment en què s'arrenca el fresc. Per tant, caldria buscar un fons fotogràfic fiable per tal de complementar el discurs que s'ha d'afegir en aquest article. ToniCoroian (disc.) 16:22, 30 nov 2022 (CET)[respon]