Discussió:Arqueobacteris

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

el comentari anterior sense signar és fet per Leptictidium (disc.contr.) 16:37, 10 nov 2008 (CET)

Es va creure que eren els més antics per les seves característiques quan encara no es feien servir marcadors genètics. Avui ja és una idea obsoleta. Llull · (vostè dirà) 21:43, 28 gen 2006 (UTC)


S'ha eliminat una referència pel fet de què ja n'hi havia una altra? 193.152.140.239 (discussió) 22:27, 25 set 2009 (CEST)

No. Una referència que estava repetida dues vegades en forma completa, s'ha passat al format "ref name". – Leptictidium (auderiense) 11:11, 26 set 2009 (CEST)


Arqueobacteri no es un nom correcte. Aquesta pagina s'ha de dir Archaea o Arquea, i Arqueobacteri hauria de redirigir a ella.

"Although many books and articles still refer to them as "Archaebacteria", that term has been abandoned because they aren't bacteria -- they're Archaea." Referencia: http://www.ucmp.berkeley.edu/archaea/archaea.html

Canviar el nom de l'article[modifica]

Arqueus és la denominació més acceptada actualment. Toni mantis (disc.) 11:30, 19 gen 2020 (CET)

Copiat de Viquipèdia
Petició als administradors

Bones,

S'hauria de reanomenar Arqueobacteris a Arqueus. Vegeu la referència de l'Institut d'Estudis Catalans, on a més s'explica que l'antiga denominació d'arqueobacteris no és ben bé correcta perquè els arqueus no són bacteris: http://www.iec.cat/SCB/QueCalSaber/QCS216.pdf --Wiki-Wiki 20:34, 14 ago 2020 (CEST)

No m'oposo necessàriament al reanomenament que proposes, però compte, aquesta referència es basa en un raonament erroni. Quan el Sr. Ricard Guerrero i el Sr. Pere Montalat diuen que els arqueus no són bacteris, fan servir el marc mental de l'anglès. En català, en canvi, el mot «bacteri» pot tenir dos significats: un que ve a ser sinònim d'Eubacteria i un altre que ve a ser sinònim de «procariota». Per tant, els arqueus sí que són bacteris segons aquesta segona accepció i no es pot descartar la forma «arqueobacteri» amb els arguments que fan servir Guerrero i Montalat. Suposo que ara ve quan em dieu: «tot això està molt bé, Lepti, però hem de seguir el que ens marquen les fonts fiables, no el que ens digui un tipus random com tu a Internet». I per això mateix us presento el DIEC, diccionari normatiu de la llengua catalana, que no només recull el mot «arqueobacteri», sinó que el defineix expressament com a «bacteri que pertany a la classe Archaeobacteria». Així doncs, crec que no és un canvi prou evident per dur-lo a terme directament aquí sense que hi hagi hagut un debat previ a la pàgina de discussió de l'article en qüestió. Salut.—Leptictidium (digui) 22:17, 14 ago 2020 (CEST)
Ostres, no havia mirat el DIEC. Per a completar les fonts: "arqueu" no és al DIEC. El Termcat conté ambdós mots, això sí, el títol principal és "arqueus". Finalment, una altra referència important per a la Viquipèdia, la Gran Enciclopèdia Catalana, té dues entrades, al meu parer duplicades, una per a cada mot, i concretament el d'arqueus conté un asterisc que no sé ben bé com identificar però que pot voler indicar alguna cosa referent a la idoneïtat de la paraula en sí. Crec que és evident que el mot "arqueobacteri" deriva del nom científic Archaebacteria que és obsolet, mentre que el d'"arqueu" coincideix amb el nom científic Archaea. Ara bé: les fonts en català semblen indicar que ambdós mots són correctes. Crec que queda clar que el canvi no és evident i que cal una discussió més a fons. Salutacions i bona feina, de vegades n'hi ha que posem les coses difícils ;) --Wiki-Wiki 23:32, 14 ago 2020 (CEST)
Dit això que comentava més amunt, em sembla acceptable i potser fins i tot desitjable moure l'article a «Arqueus». Sí, totes dues formes són correctes i, no, el raonament que ofereixen els assessors de l'IEC en la referència citada més amunt no té sentit en la llengua catalana, però ceteris paribus crec que val la pena apostar per la forma menys propensa a causar confusió.—Leptictidium (digui) 09:29, 15 ago 2020 (CEST)
Veient la disparitat no faria un reanomenament, sinó a criteri de l'editor i amb redireccions quan toqui, si hi ha dues formes correctes i acceptades per les fonts no podem privilegiar-ne una (per cert jo he sentit molt més arqueobacteris, especialment quan es parla de geologia), sempre que s'indiqui que són equivalents ja valdria --barcelona (disc.) 09:43, 15 ago 2020 (CEST)
No opino sobre el nom de l'article, però d'acord amb la Barcelona que per tots els altres llocs on s'esmentin s'han d'acceptar les dues formes, deixar la que hagi fet servir l'autor de cada text i no canviar-les sistemàticament per coherència terminològica. Si mai una forma és totalment bandejada per les fonts fiables actuals aleshores pot ser diferent.--Pere prlpz (disc.) 10:21, 15 ago 2020 (CEST)