Discussió:Bòlit

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aques joc es pot trobar també a Castella ("chirumba"), l'Aragó ("toña"), Extremadura, Andalusia, les Illes Canàries i en general a tota la geografia espanyola, no només als llocs de la península que diu l'article: Catalunya, València, Euskadi i Galícia (totes les regions no castellanes, és ben curiós!). Sí és cert que a Galícia la "billarda" s'ha revifat molt i s'hi practica especialment, però el joc no és ni gallec, ni català, ni basc. És peninsular i, de fet, d'arreu d'Europa.

Per cert, "billarda" no és un mot exclusivament gallec, s'empra a molts altres indrets peninsulars. Suposo que per aixó l'article li diu "bilharda" amb grafia portuguesa. D'aquesta manera sembla que sigui un joc diferent i fa palès el rerefons ideològic que hi ha al darrera.

L'article és localista i clarament esbiaixat. Mostra aquest joc com a quelcom típic dels Països Catalans, Galícia i Euskadi però obvia que és una tradició generalitzada d'arreu d'Espanya. Diu l'article: "També es practica a d'altres indrets d'Europa, com a Itàlia". Oi tant. I com a la resta d'Espanya (o la resta de la península, si es vol), però aixó no ho diu. Seria dir la paraula maleïda, anomenar el malvat dimoni. Pitjor encara: reconèixer lligams culturals amb el dimoni. Pecat mortal.

Francament trobo penosa aquesta dèria d'haver de ser diferents en tot, cercant particularismes i "trets diferencials" fins i tot on no n'hi ha. Sé que els castellans fan sovint el mateix quan trepitjen o ignoren les nostres singularitats (com ara la llengua) però una cosa no justifica pas l'altra. És de nens petits.

L'article no hauria de dir que és un joc català sinò que és la versió catalana o la denominació catalana d'un joc molt més estès. I s'hauria de dir que es practica a tot arreu de la península, no només a les "santes terres escollides". Prou mirar-nos el melic, no som pas tan especials.

De fet, aquest joc es troba en molts països amb noms diferents. La pàgina anglesa ho explica de manera bastant detallada.