Discussió:Basquetbol

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Text de l'article[modifica]

He tret el següent text de l'article. Potser hi ha dades que es poden recuperar:

Treball de Bàsquet . crec que hi han coses interessants i que poden completar l'article el que els retoqui que se'l miri i completi el que vegi nou com per exemple els peus i els canvis de mà . Gracies .


Petita introducció històrica

- Cap allà l’any 1891 , un professor anomenat James A. Naismith un nord-americà

    que era professor d’educació física i va inventar un joc de passar la pilota per 
    dins d’un cèrcol .Segurament aquest professor es va basar en un joc alemany , el   
    “Korbball” .

- El primer reglament d’aquest joc també es va fer l’any 1891 . - El primer partit oficial que es va jugar va ser a Nova York l’any 1893 . - La primera lliga professional es va crear el 1898 . - El 1932 es crea l’organització de la FIBA , que és la confederació europea de bàsquet i les seves sigles signifiquen Federació Internacional de Bàsquet . - El 1946 es crea la lliga de la NBA (National Basketball Association) .

I en el que es refereix a Catalunya .

- Eusebi Millán va introduir-lo el 1922 . Badalona va ser la ciutat on obtingué més popularitat . - El 1924 es crea la Federació Catalana de Basquetbol . - El 1927 la selecció catalana disputa el seu primer partit .



Un partit de bàsquet : Té una durada de 40 minuts dividits en 4 períodes de 10 minuts. Entre cada període hi ha un descans de dos minuts excepte entre el segon i tercer en el que hi ha un descans de 15 minuts . En cas de que hi hagués un empat s’haurien de fer tantes prorrogues fins que un dels dos equips guanyes . La prorroga té una durada de 5 minuts. El partit el guanya qui fa més punts .

La puntuació reglamentaria és aquesta : - Tir lliure : 1 punt . - Tir per dins de 6,25 : 2 punts . - Tir fora de 6,25 : 3 punts .

El terreny de joc :


El terrenys de joc és de 28 x 15 metres . La línia de triple es troba a 6,25 metres de la cistella i la de tirs lliures a 4,6 metres .


Reglament Bàsic :

- Jugadors : L’equip presentat al partit està format per 12 jugadors como a màxim. Cinc formaran el quintet inicial y els altres 7 seran suplents. L’entrenador podrà cambiar als jugadors tantes vegades com desitgi aprofitant interrupcions en el joc . • "Base:" Quan s’ataca és el que puja la pilota fins al camp contrari i dirigeix el joc d’atac del seu equip ( és el que mana el sistema de joc ) . Un bon base a de tenir : un bon control de la pilota , visió de joc , capacitat per donar bones passades , velocitat i bon tir exterior . En defensa han de dificultar la tasca del base contrari , tapar les línies de passades i també estar atent als rebots llargs . Normalment no són molt alts , però lo important és que tinguin tot el que ja he esmentat abans i ha de ser el jugador més equilibrat del equip . S’anomena jugador 1 . • "Escolta:" Jugador normalment més baix, ràpid i àgil que la resta, exceptuant de vegades el base. Ha d’aportar punts al equip, amb un bon tir incloent el de tres punts, un bon domini de la pilota i una gran capacitat d’entrar a cistella . S’anomena jugador 2 . • "Aler:" És normalment d’una altura intermitja entre els jugadors interiors i els exteriors. El seu joc està equilibrat entre la força i el tir. Es un lloc important, per la seva capacitat de combinar l’altura amb la velocitat . En atac ha de ser un bon tirador de tres punts i al mateix temps ha d’entrar bé . Són peces bàsiques en llançar el contraatac i normalment acaben la majoria d’ells . En defensa han d’ estar atents per a ajudar a tancar el rebot i agafar els rebots de mitra distància . S’anomena de jugador 3 . • "Ala-Pivot": És un jugador més físic que l’aler, en molts casos amb un joc molt similar al del pivot . És l’encarregat de mantenir la majoria dels punts en el pal baix , però ni ha molts que poden arribar a ser molt bons tiradors . Serveixen d’ajuda al pivot i impedeix el joc interior del equip contrari i tanquen el rebot . S’anomena jugador 4 , i si és un bon llançador se li diu que és un 4 fals. • "Pivot:" Són els jugadors normalment més alts de l’equip i més fort muscularment . Normalment , el pivot a d’usar la seva alçada i potencia jugant aprop de la cistella . En defensa buscant agafar el rebot curt , impedir el joc interior del equip contrari i taponar les entrades dels jugadors exteriors . - Accions que no es poden fer :  Passos: després d’haver botat la pilota i tornar a agafar-la no es poden donar més de 2 passos i tampoc et pots quedar estàtic després d’haver donat aquestes dues passes has de llençar o passar la pilota a un company . També hi han passes de sortida , que consisteixen en aixecar el peu de pivot abans de donar un bot . Si això passa , la possessió passa a ser del equip contrari , amb possessió de 24 segons.

 Dobles: no es pot botar la pilota amb les dues mans alhora. Si un jugador bota i para de fer-ho pot passar-la o llençar, però no tornar a botar., sinó cometrà dobles .  Zona : No es pot estar més de tres segons a la zona quan s’està atacant en camp contrari .  Treure de banda/fons . S’ha de treure abans de 5 segons , sinó la pilota passarà a ser del equip defensor en el mateix punt on comet la infracció .  Temps de possessió: el temps límit de possessió que té cada equip per a llançar la pilota a cistella és de 24 segons . Si la pilota toca l’anella o no es llença la possessió tornarà a ser de 24 segons .  Sortida de la pilota : Quan un equip es dirigeix a atacar només té 8 segons per passar al camp on ataca , sinó ho fa la possessió serà per l’equip contrari .  Camp enrera: l’equip atacant, una vegada hagi passat la pilota al camp contrari no podrà retrocedir-la fins al camp propi.  Peus : No es pot tocar la pilota amb els peus . Si es fa la possessió passa a ser del equip contrari amb 24 segons . Totes les infraccions del reglament en el que es refereix a passos, dobles, segons dintre la zona i temps de possessió estan sancionades amb la pèrdua de la pilota i una nova possessió de 24 segons des de la banda per l’equip contrari . El camp enrrere està sancionat de la mateixa forma , però es treurà de banda des del centre del camp .

Llançament de tirs lliures

Si un equip comet 4 faltes en un període , a partir d’aquell moment totes les faltes personals durant aquest període seran castigades amb 2 tirs lliures. També s’efectuarà tir lliure quan un jugador rep una falta mentre es troba en acció de tir ( si està tirant de la zona de 2 punts seran dos tirs lliures i en el cas de que estigui tirant des de la zona de tres punts seran tres tirs lliures ) .

Quan el jugador està tirant no podrà trepitjar la línia i si es trepitja encara que entri no serà valid , al igual que si un del seus companys entra a la zona abans de que hagi tirat i per altra banda si el que entra a la zona abans de que hagi tirat i la pilota no entri el tir lliure es repetira .


 Falta personal: quan un jugador entra en contacte amb un adversari i li causa un desavantatge. A la 5a falta serà eliminat.  Falta en atac : Es produeix quan un jugador comet una falta personal quan la possessió de la pilota és del seu equip i la possessió passarà a ser del equip contrari .  Falta antiesportiva: posar en perill el físic de l’adversari  Falta tècnica: comportament impropi d’un jugador o membre d ela banqueta  Falta desqualificant: falta personal o tècnica que suposa l’expulsió del terreny de joc. 2 faltes antiesportives també equivalen a una desqualificant.

Las faltes antiesportives, tècniques i desqualificant comporten la pèrdua de la possessió de la pilota i tirs lliures pel rival .

Àrbitre assenyalant falta personal

Canvis de direcció : Serveixen per a driblar un defensor , normalment van acompanyats d’un canvi de ritme per trencar encara més el defensor . - Canvi de mà per davant : És el més utilitzat i senzill . Consisteix en fer un canvi en la mà que s’està botant i se li pot incorporar un canvi de ritme per a trencar un defensor .

- Revers : Consisteix en girar sobre un mateix per a superar al defensor . És bastant eficaç si està ben fet .

--Yuanga (discussió) 21:24, 17 feb 2008 (CET)[respon]

Mides pilota[modifica]

Caldria aclarir les mides que es donen a quina pilota corresponen. Ara diria que són errònies en general.

La circumferència és l'oficial en minibàsquet (69-73 cm),[1] però el pes no s'hi correspon.

Potser caldria fer una taula, amb circumferència i pes de tot tres números (masculí, femení i minibàsquet).

--217.124.240.20 (discussió) 14:33, 24 març 2010 (CET)[respon]

El bàsquet a Catalunya[modifica]

Vegeu Discussió:Corfbol#Corfbol a Catalunya. Pau Cabot · Discussió 08:31, 22 juny 2013 (CEST)[respon]

Em sembla correcte el que s'ha fet en el cas del corfbol. Podríem eliminar les seccions El bàsquet a Catalunya i Categories i competicions catalanes i posar-ho juntament amb el contingut de l'article Història del basquetbol a Catalunya a un article que es tituli Bàsquet a Catalunya. Oriolfam (disc.) 00:04, 23 juny 2013 (CEST)[respon]
+1--Arnaugir (discussió) 20:13, 25 juny 2013 (CEST)[respon]

basquet[modifica]

La paraula basquet és un mot que s'ha fet servir, si més no, a les comarques centrals des País Valencià. El basquet era un recipient, com una cistella gran de forma ovalada, que s'utilitzava per transportar fruites o d'altres productes del camp. Seria el precedent de les actuals caixes grans de fusta o de plàstic. el comentari anterior sense signar és fet per Alexagullo (disc.contr.) 07:19, 2 maig 2014 (CEST)[respon]

basquet[modifica]

La paraula basquet és un mot que s'ha fet servir, si més no, a les comarques centrals des País Valencià. El basquet era un recipient de forma ovalada que s'utilitzava per transportar fruites o d'altres productes del camp. Seria el precedent de les actuals caixes grans de fusta o de plàstic. el comentari anterior sense signar és fet per Alexagullo (disc.contr.) 07:34, 2 maig 2014 (CEST)[respon]