Discussió:Bufeta natatòria

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

A mi em va portar molts mal de caps estudiar aquest tema, perquè quan es pesquen els peixos amb xarxa i es fan pujar ràpidament a la superfície aquests comencen a treure l'aire ( si son fisòstoms) pel que a la superfície sembla que l'aigua bulli ( per les bombolles), i si són fisoclists no poden treure l'aigua tant ràpid i acaben traient la bufeta per la boca.

Que treguin aire és contrari al que esperem, doncs com heu escrit un major volum provoca una menor densitat i fa que el peix ascendeixi. Però crec que potser la clau està en que el canvi de pressió és més gran que la variació de densitat de l'aigua. Per tant, en realitat, encara que a grans profunditats la bufeta sigui més petita a causa de la pressió, conté més gas. I per això quan pugen ràpid i les bufetes comencen a créixer a mesura que disminueix la pressió han de treure aire ràpidament per evitar que rebentin.

Llavors no seria al revés tot plegat? Potser primer treuen gas per a enfonsar-se i després n'incorporen per aturar-se? I quan volen pujar afegeixen més gas per a elevar-se però a mesura que pugen i disminueix la pressió en van traient? :S el comentari anterior sense signar és fet per 89.6.62.100 (disc.contr.) 18:17, 10 gen 2010 (CET)


Re:89.6.62.100> Efectivament el mecanisme va aproximadament com dius però en realitat és sols la conseqüència del que instintivament el peix fa que és simplement augmentar i disminuir el volum de la bufeta natatòria. Si preten surar, doncs unfla la bufeta i si vol baixar la redueix.

El que passa llavors és que hi ha un efecte lateral quan es puja o baixa, que és la variació de la pressió i això de rebot fa que el volum de la bufeta canvii estrenyent-se en baixar i eixamplant-se en pujar, amplificant progressivament l'efecte previst.

Per tant l'instint del peix està compensant contínuament sempre que li donem prou temps. Segons quina classe de peix si el pujem sobtadament el seu cos no té forma física possible de solucionar-ho i rebenta literalment pel punt més feble. Farcatar (disc.) 18:09, 28 jul 2010 (CEST)

Dit tot això, seria convenient canviar l'explicació deixant de banda el tema de les densitats i eventualment de l'aire, deixant'ho en l'augment i disminució del volum de la bufeta natatòria. --Farcatar (disc.) 18:16, 28 jul 2010 (CEST)