Discussió:Cèsar

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

No crec que el títol de Cèsar sigui una magistratura romana. Com a cognom té una pervivència força llarga i la figura de Juli Cèsar va dotar d'imperium al terme associant-se familiarment els de governant in pectore i de la gens Júlia i altres que vingueren precedits d'emperadors romans. En tot cas el títol de Cèsar (exclosos els que provingueren dels extensos cognoms de les gents romanes de l'època) devia ser assumit com a tal entre els periodes del baix Imperi Romà i en bona part de l'Imperi Romà d'Orient (vegeu:Roger de Flor i Andrònic II Paleòleg).

Les magistratures romanes tenia el seu origen i apogeu dins del cursus honorum incipientment durant el període monàrquic i ja plenament desenvolupat en el període de la república romana. No obstant els títols d'aquesta mena durant el període imperial foren realment testimonials i designats per l'emperador la major part de vegades.

Cèsar assolí el seu objectiu i donà el fonament cultural a les naixents monarquies hereditàries. Així que cèsar, lluny de ser un càrrec electe fou un càrrec designat ja des d'un origen.

Per tot això crec que Cèsar no hauria de ser una magistratura, sinó un títol nobiliari o alguna altra cosa per l'estil. (dixit)

--Bestiasonica (discussió) 21:01, 7 oct 2008 (CEST)[respon]