Discussió:Dolçaina

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

No estic fent aparèixer la paraula canya a tots els articles com algún anònim, es pensa. A l'article Kriptonita no li penso fer aparèixer. Però si a Catalunya, país on es conreen les millors canyes del món per fer música, no en parlem i la continuem castigant-la com a paraula tabú, no anem pas bé. En anglès la llengüeta doble sempre en diuen double reed (doble canya). Jordi Coll Costa 15:10, 28 jul 2006 (UTC)

Que en anglès es digui double reed no importa, aquí. Estem parlant en català, no en anglès. No veig que sigui cap tabú, però si és normal dir "llengüeta doble" no cal canviar-ho per "doble canya". --81.38.174.97 15:22, 28 jul 2006 (UTC)
No sé els anglesos i els dolçainers, però els grallers parlen de la canya, no de la llengüeta.--Pere prlpz 11:59, 1 ag 2007 (CEST)

Aquest article està una mica embolicat perquè no se sap què es refereix a la dolçaina valenciana i el que es refereix a d'altres instruments semblants (per exemple, quan parla de l'origen). En tot cas, li treuria la categoria Instruments musicals catalans, perquè en aquesta categoria ja hi va la gralla, no la dolçaina (si no és que en algun lloc de Catalunya és tradicional tocar la dolçaina en comptes de la gralla).--Pere prlpz 11:59, 1 ag 2007 (CEST)

A les Terres de l'Ebre es toca la dolçaina. Odalric

Dolçaina més antiga que el clarinet[modifica]

Em pareix una animalada impressionant dir que la dolçaina sorgix després que el clarinet. En tot cas seria al revés.

La dolçaina és l'instrument que més s'assemblaria a l'original del qual descendeixen tant l'oboè com la gralla, la dolçaina castellana o la pròpia valenciana. Fixeu-vos que la dolçaina és un instrument simple, sense claus. En l'antiguitat (sóc músic però no dolçainer) hi existiria algun tipus d'instrument molt similar a l'actual dolçaina, la qual és l'evolució menys desenvolupada d'aquell instrument. Després apareixeria l'oboè, el qual ja duu claus i està molt més evolucionat: la campana separada de la resta de l'instrument, el cos separat en dues parts, la doble canya més estilitzada, etc. Altra evolució seria el clarinet, amb llengüeta simple.

Per altra banda, el clarinet és un instrument sorgit al Segle XVIII, per tant és impossible que la dolçaina siga posterior ja que hi ha textos on apareixen referències a xirimies molt abans que aquest instrument s'inventara.el comentari anterior sense signar és fet per 81.203.200.88 (disc.contr.) 19:17, 1 set 2008 (CEST)[respon]