Discussió:Els 100 articles fonamentals/Valoracions

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Vegeu la pàgina principal de discussió dels 100 articles fonamentals.

Aquí hi ha recollides les discussions sobre la qualitat dels articles, la taula de valoracions, i els indicadors de qualitat realitzades a Viquipèdia Discussió:Els 100 articles fonamentals.--Peer (discussió) 23:56, 26 gen 2008 (CET)

Articles de qualitat

També estaria bé posar alguns símbols al costat de cada article que indiquessin quins articles són destacats (AD), quin són propostes de qualitat (AD?), quins estan per desenvolupar (~), etc., per mirar que poc a poc tots els articles siguin bons articles.--Peer 23:52, 25 oct 2007 (CEST)

Parlant d'articles de qualitat, jo crec que cal revisar les polítiques i el procediment per elegir-ne un. Jo donaria més pes a l'ús de referències. --the Dúnadan 02:03, 26 oct 2007 (CEST)

Totalment d'acord.--Peer 08:15, 26 oct 2007 (CEST)

Potser seria útil convertir aquesta llista en una mena d'observatori per anar seguint com estan aquests articles. Un bon model pot ser la taula de es:Wikiproyecto:Catedrales#Estado de los trabajos.--Pere prlpz 11:02, 28 oct 2007 (CET)
Pot estar bé. Amb un cop d'ull podem veure l'estat dels articles i saber en quins cal dedicar-se més a fons.el comentari anterior sense signar és fet per Peer (disc.contr.) 14:42, 28 oct 2007 (CET)
Pere!!! M'encanta aquestes taules, ens pot servir de molt! Hauriem de començar a encaminar a la viquipèdia en posar referències a tota la informació que s'afegeix. Perquè no s'obliga a posar referències... i comença plantilles falten referències a tots els apartats... i anar justificant tots els articles amb les seves referències. per això la viqui angles és tan fiable. --KRLS , 22:10, 28 oct 2007 (CET)

Taula de valoració

  • Reconeixements
    • – Article de qualitat – [[Fitxer:Distintiu de qualitat.png|13px]]
  • Estat
    • – Generalment bo – [[Fitxer:Symbol support vote.svg|15px]]
    • – Millorable– [[Fitxer:Symbol neutral vote.svg|15px]]
    • – Molt Millorable – [[Fitxer:Symbol oppose vote.svg|15px]]
  • Manteniment
    • – Treballant-hi – [[Fitxer:Nuvola apps kcmsystem.svg|20px]]
    • – Esborrany – [[Fitxer:Noia 64 apps wp.png|20px]]
    • – Viquificar – [[Fitxer:Wiki puzzle.svg|20px]]
  • Mancances

Faltaria buscar imatges adient a les mancances. (falta imatges, falta d'un expert,etc)

Humanitats, cultura i pensament

Article Estat Imatges Usuari treballant-hi
Filosofia
Religió
Idioma
Realitat
Déu
Mitologia
Cultura
Pensament
Ètica
Lingüística

--KRLS , 16:01, 30 oct 2007 (CET)

Un pas més...

Enhorabona per la feina de refer l'estructura de la llista. Ara serà més fàcil el seguiment. Tres qüestions: 1. No entenc, l'apartat d'imatges. Per què una casella particular? 2. Encara que no s'impliqui directament en el viquiprojecte, posem l'usuari que veiem que edita de manera prioritària l'article en qüestió? 3. I pel que fa a les categories, n'afegiria una més per als articles que caldria avaluar de cara a AdQ, el pas previ a article de qualitat. Un altre cop, enhorabona.--Peer 07:58, 2 nov 2007 (CET)

he posat alguns símbols, tot i que ja he dit moltes vegades que no vull entrar en tema de l'avaluació dels articles. Jo deixaria que fos l'usuari qui s'apuntés, com tu o el Dúnadan. Vaig crear alguns dels articles per tenir alguna base però la gran majoria són més que millorables --barcelona 11:35, 2 nov 2007 (CET)
Jo el que faria seria posar la imatge en blanc i negre amb el photoshop i carregar-la a commons i això podria significar que està sent proposat com article de qualitat ho està en el procés d'avaluació. Després lo de les imatge he posat un apartat apart, perquè he cregut convenien en posar a l'estat seria sobre la qualitat del text i el d'imatge pwer separat perquè així sabirme quins articles hauriem de buscar més fotos i carregar-les! Després sobre l'article de la unió europea jo no li posaria que fos generalment bo perquè crec que si el comparem amb altres articles d'altres idioma es genralment curt! Es podria millorar molt gfent una traudcció de l'angles i el castellà! --KRLS , 14:06, 2 nov 2007 (CET)
Sobre l'AdQ, pot estar bé el que dius, o també es podria posar un interrogant al costat, o una cosa així. Pel que fa a les imatges, em sembla bé, però posats a fer, afegiria altres camps bàsics com per exemple referències, que és un dels punts febles de molts articles. Finalment, per avaluar faltaria alguna categoria més perquè es passa de Millorable (i tot és millorable, fins i tot els AdQ) a Generalment bo. El de la Unió europea he trobat que té una certa consistència però estic d'acord amb tu que encara es pot desenvolupar més. Faltaria un Bastant bo i el Generalment bo es podria definir com a Força bo, el pas previ a ser avaluat i ser proposat com AdQ.--Peer 17:28, 2 nov 2007 (CET)
Ostres la qüestió de si té referències em sembla perfecte, perquè crec que fluixegem bastant, jo crec que haurie d'avançar en posar tot referenciat com es fa a la anglesa, i és una de les raons perquè tingui una qualitat tan bona. Doncs afegeixeu l'apartat de referències. Estic d'acord amb tu, el de "Bastant bo" podríem posar a aquesta imatge o viceversa. --KRLS , 01:54, 3 nov 2007 (CET)
Potser , que és fa servir per articles molt bons la podem posar en el Força bo, un pas previ a AdQ. i el (+) deixar-lo per Bastant bo (que hi ha feina feta, però és bastant millorable).--Peer 08:00, 3 nov 2007 (CET)
alguns d'aquests articles estan proposats com a contribució de la quinzena, per a mi un altre projecte bàsic. Voteu-los a veure si aconseguim més col·laboradors. Krls, com va el treball? --barcelona 11:41, 3 nov 2007 (CET)

Valoració del nivell dels articles

He fet una primera revisió del nivell dels articles. En general dominen els articles poc desenvolupats (Molt Millorable)() i bastant desenvolupats (Millorable)(), qüestió que es pot comprovar donant un cop d'ull als de les altres wiquis. En alguns casos, més que "molt millorable" seria més adequat posar "esborrany" perquè és la mínima expressió. En altres hi ha un cert desenvolupament però si compares el potencial de l'article, crec que és "molt millorable". Ja direu la vostra. He posat interrogants a articles que no sé no sé que dir; a les altres wiquis estan poc desenvolupats, pot ser perquè deuen ser temes complicats; crec que es podrien replantejar i trobar-ne d'altres.--Peer 13:10, 4 nov 2007 (CET)

A les taules, on posa imatges no hi hauria de posar manteniment? --Meldor 18:43, 4 nov 2007 (CET)
Vaig reflexionant sobre l'estructura i potser amb un apartat de Millorar i inicials (R de referències, I d'imatges, O d'ortografia, C de curt, N de neutralitat, i alguna cosa més, ens serviria per anar millorant els punts deficients de l'article, en lloc de massa columnes. --Peer 08:20, 11 nov 2007 (CET)
I l'opció de fer més columnes de tots aquests factors en posem simplement, O, R, N! I en les caselles X. I si no té X és que té una deficiencia. --KRLS , 19:37, 11 nov 2007 (CET)

He afegit tots el paràmetres que ara serviran per valorar els articles de qualitat, perquè serveixen de referents parcials dels articles que anem valorant. NO cal que tots ho tinguin; a mesura que s'hagin revisat i s'avaluïn es pot fer la valoració.--Peer (discussió) 16:33, 28 des 2007 (CET)

És a dir no l'ompli'm això sol l'omplim quan sigui avaluat!!
Ho dic perquè en molts casos si el nivell és baix, tot serà baix i no cal que tot quedi ple de símbols negatius. En canvi, en els articles que es vagin millorant, un cop revisats, se'n fa una valoració més detallada; la posterior avaluació podria confirmar el nivell real de l'article en cada paràmetre. Fins i tot treuria les valoracions provisionals que hem fet a referències i imatges i en deixaria una de general que serveixi d'orientació.

d'acord amb la proposta, simplifiquem --barcelona (discussió) 20:38, 28 des 2007 (CET)

Referències

Podriem consensuar, hi decidir que en tots aquests articles qualsevol parràgrafs estigui referènciat en alguna font escrita o digital de consistència i així millorar la seva qualitat. No trobeu que seria molt més fiable i de més qualitat? Com ja he dit en moltes ocasions, tenim que avançar en direcció a referènciar tots els textos i citar totes les seves fonts. --KRLS , 10:57, 5 nov 2007 (CET)

Jo crec que és un aspecte prioritari. Podríem posar una columna amb la R de referències i anar revisant el nivell dels articles en aquesta qüestió.--Peer 12:10, 5 nov 2007 (CET)

Criteris en les valoracions

  • Sobre les valoracions de referències crec que, KRLS, has estat molt benigne. Jo diferenciaria referències (quan es relaciona una frase amb una font documental) de bibliografia de base, de llibres d'interès, o d'enllaços externs. Fora bo que hi fos tot, però la referència (ref) és el que dóna objectivitat a l'article perquè es cita d'on s'ha tret exactament aquella informació. I en aquests articles només a Països catalans hi ha referències, i només 3.--Peer 18:12, 18 nov 2007 (CET)
Jo considero que aquell apartat de bibliografia crec jo que es refereix als llibres consultats, i en conseqüència forma part de referències. Crec que amb la consulta de tres llibres i a més 3 referències més específiques que està ben referenciat si valorem el estat actual de l'article que no és gaire llarg. Però és així com ho he entès.--KRLS , 23:46, 18 nov 2007 (CET)
Crec que el títol no és l'adequat; jo parlaria de debatre sobre els "criteris en les valoracions"; és un comentari en un sentit general i potser aniria millor a la discussió de tot l'article. Jo crec que per a millorar la qualitat la viquipèdia pel que fa a la neutralitat cal potenciar les citacions, les referències,... i és una qüestió de molt més abast. En el cas del 100, estic d'acord amb tu que en el moment que ens trobem, amb articles més aviat curts, ja orienta.--Peer 23:24, 18 nov 2007 (CET)
Fet Fet!--KRLS , 23:46, 18 nov 2007 (CET)

Em sembla molt bé

Aquell recompte que has posat Peer al principi de l'article em sembla perfecte, però no 'mha quedat clar si és una mitja entre els 3 distintius (imatges, estat i referències). Després no sé si es refereix sol al esta t de les imatges o que! El que podriem fer és allò però em tots els apartats ,Referències, Imatges i estat de l'article. --KRLS , 18:27, 18 nov 2007 (CET)

És un recompte del total d'articles en relació a com hem classificat l'estat (primera columna). Pot estar bé per anar veient l'evolució.--Peer 22:11, 19 nov 2007 (CET)

Articles de Qualitat

Els que suposadament són articles de qualitat vaig a mirar les seves votacions si van aprovar el apartat d'imatges, o si el van suspendre! --KRLS , 18:28, 18 nov 2007 (CET)

Revisat...Avaluat

Quan un article estigui prou bé crec que cal posar-lo en avaluació i, si s'escau, després el proposem com AdQ. En aquest sentit més que la columna de "Revisat", posaria el títol d'"Avaluat", que seria el pas final.--Peer (discussió) 20:22, 23 nov 2007 (CET)

La meva idea era allà posar enlloc de si s'està avaluant o no, que això seria independent projecte, perquè l'objectiu és que siguin bons articles, no que tinguin un distintiu que les acrediti. Després jo volia que allí és poses la gent especialment assídua al projecte que ha revisat l'article quan ja està acabat. Perquè allò dels articles de qualitat no deixa de ser viquiprojecte, en distingir els millors articles. No sé si m'he expressat bé, sinó pregunteu. --KRLS , 13:12, 24 nov 2007 (CET)
Si es van millorant, estaria bé que arribessin a una avaluació, una revisió més exhaustiva. AdQ és una fita a més llarg termini. Suposo que a "Revisat" posaríem el nom quan l'article el donem per bo.
Estic pensant d'aquí a uns dies obrir un viquiprojecte sobre la qualitat de la viquipèdia i podria ser una bona plataforma pels 100. Però ho he de madurar; que no sigui una cosa més entre moltes amb poca participació. Caldria que fos una prioritat dins la viquipèdia i que fos el centre de tot el que es fa en aquest sentit (contribució, 100, etc.)--Peer (discussió) 23:30, 24 nov 2007 (CET)

Indicador de qualitat

He posat un indicador de qualitat (d'anar per casa) per veure, amb un número de referència, la millora. He valorat amb un 10 , 9 , 7 , 5 i a , 3 , 1 .--Peer (discussió) 15:55, 27 nov 2007 (CET)

He vist aquest rànquing per mida d'articles i pot estar bé tenir-ho per als 100. Si es pot calcula automàticament, seria un indicador automàtic dels creixement dels 100. No sé si es possible.--Peer 12:31, 1 des 2007 (CET)
bin ranquing, a veure si aquí pugem aviat als 15, potser es podria posar a la taverna--barcelona 18:50, 1 des 2007 (CET)