Discussió:Gambutzí

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

--barcelona 19:49 20 feb, 2005 (UTC)caldria revisar tots aquest articles sobre mitlogia catalana, veure d'on parteixen, vigilar la redacció i viquipeditzar.

Aquests comentartis que fas en les pàgines de discussió de "ho ha d'arreglar algú", no serveixen de res. Es perden en les pàgines recents a mesura que baixen i ningú més ho mira. La prova és que no és el primer cop que t'ho dic en contestació però sembla que no te'n vas adonar. En principi no cal avisar de millores per què tothom és lliure de millorar el que culgui. Si hi ha algun article especialment desastròs, a les pàgines recents trobaràs un enllaç cap a una pàgina especial de pàgines per millorar. Tot i així no veig què vols exactament que s'arregli aquí. Llull 20:27 20 feb, 2005 (UTC)

He tret el paràgraf següent per haver-se posat com un pedaç sense ni haver considerat què hi havia ja posat. Hi ha un que ni el poso per què no és enciclopèdic i no té cabuda. Llull 21:38 13 mar, 2005 (UTC)

Segons llegeixo a més a ací s'està fent una cita textual d'un text amb drets d'autor. S'hauria de comprovar si l'Amades va publicar el llibre en castellà, cosa rara en ell. Llull 13:27 14 mar, 2005 (UTC)


Joan Amades, escriptor nascut a l'any 1957, parla sobre el Gambutzí a «Los ogros infantiles», Revista de Dialectologia i tradicions populars (13: 254-85). I fa un recull amb la presència a la ribera de l'Ebre de la Cucala i el Gambutzí, dels qui diu: Són intensament negres, impalpables i imperceptibles; actuen únicament en la més profunda espessor de la nit, i la seva intensitat de crear espant i horror entre nens, i fins i tot entre majors, és molt acusada. Es diu que surra molt fot a quants troba pel carrer de nit, especialment als xiquets i a les dones, a les robes de les quals s'agarra amb força, resultant laboriós desprendre's d'ells. Al Gambutzí se li confon amb la pròpia nit.

Mòpies i gambosins[modifica]

Per una banda, els gambosins són un animal fictici que serveix per enredar els infants massa crèduls fent-los la broma d'anar-los a caçar, fet que a la fi resulta un enganamons. No es tracta, doncs, d'un ésser mitològic exactament, atès que els adults saben que no existeix i que només és una broma. Aquesta figura està documentada a la zona de Vinaròs i Tortosa al DCVB amb la forma gambosí, i és totalment anàleg a la mòpia de Mallorca. Pens, doncs, que es podria ampliar la informació d'aquesta pàgina afegint-hi el cas de les mòpies. Aquí n'hi ha més informació.

Per altra banda, segons es desprèn de l'article gambosins, el mateix terme es fa servir per unes criatures anàlogues als follets, també fantàstics però de creença real, més enllà de la broma infantil. Jo no descartaria que en realitat hi hagi un malentès i en tots els casos es tracti de la mateixa criatura imaginària vehiculadora de la broma per infants; no obstant això, si efectivament són dues coses diferentes, jo pens que caldria mantenir dos articles: un per les mòpies i els gambosins de la zona de l'Ebre, i un pels follets alternatius, maldament el mateix nom sigui usat per un i altre ésser. Joan Gené (disc.) 00:48, 11 juny 2020 (CEST)[respon]