Discussió:Llista de monuments de Sabadell

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Cases Nogués i Segalés[modifica]

Com es comenta en una nota, l'adreça de les cases Nogués i Segalés coincideix (c. Gràcia, 33). Ara bé, la casa Segalés està descrita a Patmapa i la Nogués no, mentre que la foto que apareix ara com a casa Nogués coincideix exactament amb la descripció de la casa Segalés, per tant seria millor canviar la il·lustració de lloc (com que la casa Nogués no es descriu pot ser que sigui la mateixa o no, que hi hagi hagut un error en la numeració del carrer). --Enric (discussió) 15:03, 25 gen 2013 (CET)

Aquí s'especifica que la Nogués i la Segalés són la mateixa casa. El nom principal que hi dóna és casa Nogués. --Enric (discussió) 15:32, 25 gen 2013 (CET)
Eliminat Casa Nogués IPA-36215 pe duplicat, i modificat Casa Segalès IPA-27762 com a "Casa Nogués o Casa Segalés". --V.Riullop (parlem-ne) 16:47, 25 gen 2013 (CET)

Cases Manau i Plans[modifica]

Tot i que a la fitxa de Patmapa diu que la casa Plans és al número 30 del carrer Sant Pau, per la descripció és la mateixa del número 34. Fitxa duplicada. Vegeu aquí, on especifica que la casa Manau es diu també casa del Notari Güell i casa Plans. --Enric (discussió) 15:32, 25 gen 2013 (CET)

Eliminat Casa Manau IPA-37878 per duplicat i modificat Casa Plans IPA-27726 a "Casa Manau, Casa Notari Güell o Casa Plans". --V.Riullop (parlem-ne) 17:20, 25 gen 2013 (CET)

Despatxos Pont i Camp[modifica]

Segons les descripcions de Patmapa, els anomenats Despatx Pont Germans (Sant Josep 29-31) i Camp Germans (27-29) són el mateix. A la façana de l'edifici hi ha un número 29 antic, de ceràmica, i un 31 modern, metàl·lic. Per tant l'adreça correcta és 29-31 (27-29 és impossible, ja que hi ha el carrer del Carme entremig de tots dos números). --Enric (discussió) 15:42, 25 gen 2013 (CET)

Eliminat Despatx Camps Germans IPA-27772 per duplicat. --V.Riullop (parlem-ne) 17:37, 25 gen 2013 (CET)
Pel que fa a la numeració de l'edifici, hi ha dos portals, cadascun amb un número (el principal amb la plaqueta ceràmica antiga, i el petit del costat amb el número metàl·lic més modern), per tant vol dir que en té dos, de números. De fet, la casa de l'altra banda del carrer té el 27, i la veïna té el 33, per tant aquest edifici és el 29-31. --Enric (discussió) 10:09, 28 gen 2013 (CET)

Despatx tèxtil c. Estació 16[modifica]

Com es pot comprovar pel Google Maps, en aquesta adreça hi ha un edifici nou de trinca, per tant aquest despatx tèxtil ha estat enderrocat. --Enric (discussió) 16:06, 25 gen 2013 (CET)

És estrany que està en el directori de l'ajuntament. Potser és el número 18, la que per satèl·lit es veu com una porta d'entrada a l'interior de l'illa. --V.Riullop (parlem-ne) 17:50, 25 gen 2013 (CET)
Demà hi passaré, vejam com respira tot plegat... --Enric (discussió) 18:00, 25 gen 2013 (CET)
Un cop inspeccionat visualment des del carrer, del despatx modernista no en queda res, tot és un edifici nou de trinca. A la descripció diu que dóna a un pati interior (potser s'hi pot accedir per un portal de porta metàl·lica que hi ha al número 18), però també parla de la façana al carrer de l'Estació. Tal com es veu al Google Maps, tot el que correspon al número 16 i fins a la cantonada, és l'edifici on als baixos hi ha les oficines de la mútua Egarsat. Al costat del portal núm. 18 hi ha un altre edifici (el núm. 20) que també sembla una anterior indústria (tot i que de construcció moderna), que té una sabateria als baixos. Al 22 hi ha una casa antiga, però no és modernista. Darrere s'hi veu una xemeneia, potser de la fàbrica que abans ocupava aquests terrenys. Al costat, i fins a l'altra cantonada, un altre edifici de pisos modern. Aniria bé que algun sabadellenc entri per aquest altre carrer, que sembla obert de nou, ja que pel Google Maps fa l'efecte que dóna a aquest pati interior de l'illa, potser se'n podria treure l'entrellat. L'altre dia anava molt escopetejat i no hi vaig pensar... --Enric (discussió) 10:07, 28 gen 2013 (CET)
He anat a veure la casa, i he entrat pel carrer que dóna a la part posterior, on hi ha la xemeneia, però hi ha una tanca que impedeix veure bé la casa, es veu millor amb Bing Maps amb l'opció "Bird's eye (vista d'ocell)" per tenir una visió a 45 graus, prova-ho. Jo crec que el despatx és el número 20, la sabateria, el frontal de la façana ha estat recentment transformat però tant la part posterior com la teulada semblen els originals, encara es poden veure els grans finestrals que donen al pati, em sembla que encaixa bastant bé amb la descripció de Pat.mapa i de l'Ajuntament, però no ho puc assegurar!--Vetranio (disc.) 02:42, 29 gen 2013 (CET)
Es veu bé girant la vista a l'oest. Segur que és la sabateria del 20 amb grans finestrals al darrere. Llàstima que la part més interessant era la façana del carrer. No m'imagino a l'Enric grimpant per la xemeneia per fer una foto per sobre la tanca :-) --V.Riullop (parlem-ne) 10:58, 29 gen 2013 (CET)
Fas ben fet no imaginant-te'l... tot i que per fer fotos de monuments he fet coses pitjors fa l'ullet --Enric (discussió) 12:45, 29 gen 2013 (CET)

Havent consultat el plànol de Patrimoni de Sabadell, per allà només indica la xemeneia del Vapor d'en Rovira (o Sempere, o d'Antoni Casanovas), que assenyala com a únic vestigi que resta d'aquesta fàbrica tèxtil. Jo diria que no es tracta d'aquesta sabateria, ja que no s'assembla de res amb la descripció. Per cert, he trobat aquest article que parla dels despatxos sabadellencs i parla de despatxos enderrocats, com un despatx Guasch «promogut al carrer de l'Estació, núm. 2, cantonada amb el carrer de l'Illa» i un despatx Sampere, de 1904, al carrer de la Indústria. Vejam si són els dos que ens porten de corcoll... --Enric (discussió) 15:06, 7 feb 2013 (CET)

En no aparèixer en el plànol de Patrimoni de Sabadell segurament no és la sabateria, caldria treure la foto que he posat. Per cert el carrer d'en Rossa des del 1979 es diu carrer de la Rosa i aquest és el nom que apareix a la placa que hi ha al carrer. Nomenclàtor de l'Ajuntament de Sabadell. --Vetranio (disc.) 19:44, 7 feb 2013 (CET)
Per la descripció i la situació juraria que és la sabateria. El fet que no estigui en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Sabadell explica per què han destrossat la façana. Cal recordar que IPA és anterior a la llei de patrimoni i no tot el que inclou està necessàriament protegit. Potser l'haurien de donar de baixa. --V.Riullop (parlem-ne) 20:45, 7 feb 2013 (CET)
Una pregunta: Sembla ser que no tots els elements IPA són Béns Culturals d'Interès Local, no obstant totes les fotos d'aquesta pàgina porten la plantilla de BCIL, ¿és això correcte? ¿Caldria treure aquesta plantilla d'aquells elements que són IPA però no són BCIL? --Vetranio (disc.) 02:02, 8 feb 2013 (CET)
A la llei de patrimoni hi ha tres figures: BCIN, BCIL i un inespecífic "resta de béns integrants de l'ampli concepte de patrimoni cultural" (té nassos el nom). A IPA només identifiquen els BCIN, almenys en la versió en línia, ja que els BCIL són gestionats a nivell municipal o comarcal. Els BCIL els hem anat identificant per altres informacions, però en general no es pot assegurar res dels que no diuen res. Se suposa que els que són a IPA i segur que no són BCIL seran els de la "resta". A Commons tenim dues plantilles per Espanya: BIC (BCIN a Catalunya) i "Bien Catalogado" per tota la resta (BC a Aragó, BRL a València, BCIL a Catalunya...) A Commons un monument hauria de tenir alguna plantilla de monument que l'identifiqui i és un embolic crear-ne una tercera. A la Viquipèdia sí que tenim tres designacions preparades a {{Designació}}, BCIN, BCIL i "bé inventariat". Els BCIL són els que segur que sabem que ho són i els "inventaris" podrien ser BCIL o no. El que es podria fer és canviar el redactat de la plantilla de Commons per a Catalunya deixant-ho obert a BCIL o "resta inventariada". --V.Riullop (parlem-ne) 09:26, 8 feb 2013 (CET)
L'ideal seria crear una nova plantilla per als elements IPA, però si és molt complicat com tu molt ben dius es podria modificar el redactat de la plantilla de BCIL per a que també incloguin els elements que són només IPA. Jo ignoro quin és el precediment a seguir per fer aquest tipus de canvis. --Vetranio (disc.) 01:20, 9 feb 2013 (CET)

Televisió de Sabadell[modifica]

L'edifici anomenat "Televisió de Sabadell", segons la descripció de Patmapa, correspon a l'edifici veí a l'Hotel Suís, vora el carrer Indústria. A la façana hi ha el número 10 en una placa antiga de ceràmica, tot i que segons la numeració del carrer hi correspondria el número 30. --Enric (discussió) 16:10, 25 gen 2013 (CET)

Al mapa de l'ICC no tenen el carrer de l'Estació i al cadastre seria el número 40. Sigui quin sigui el número, hi poso les coordenades de l'edifici al costat de l'Hotel Suís que no ofereix dubtes. --V.Riullop (parlem-ne) 18:08, 25 gen 2013 (CET)
El nom de "Televisió de Sabadell" està equivocat, en realitat es tracta del "Despatx Solé" [1]--Vetranio (disc.) 05:35, 27 gen 2013 (CET)
Ben trobat. Recupero el nom com alternatiu per compatibilitat amb IPA i perquè és versemblant que en algun moment fos seu de Televisió de Sabadell. --V.Riullop (parlem-ne) 12:27, 27 gen 2013 (CET)
Per cert, ara hi ha un restaurant. --Enric (discussió) 09:51, 28 gen 2013 (CET) El restaurant es diu Brisac i l'edifici és el número 40, efectivament (amb el Google Maps semblava un 10, però és un 40). --Enric (discussió) 01:31, 29 gen 2013 (CET)

Casa Balcell[modifica]

La casa Balcell de l'av. Onze de Setembre 111-115 és ara un edifici de pisos nou. Al costat mateix hi ha la Societat Coral Colón, que té una façana curiosa, però no correspon a la descripció de Patmapa. La Societat Coral Colón és al número 125. Entre el 109 i el 125 tot és edificació nova. --Enric (discussió) 16:43, 25 gen 2013 (CET)

Escola Sant Josep de Calassanç i temple de les Escolàpies[modifica]

Són dos edificis contigus. A la foto que il·lustra ara l'escola es veu en primer terme l'església, i l'escola queda al fons i passa desapercebuda. Potser seria millor col·locar la foto dins la casella dedicada al temple de les Escolàpies... --Enric (discussió) 17:35, 25 gen 2013 (CET)

A la categoria hi ha dues fotos, així que en reparteixo una per cada una mentre no n'hi hagi de millors. --V.Riullop (parlem-ne) 18:24, 25 gen 2013 (CET)

Despatx Cascon[modifica]

L'anomenat Despatx Cascon, de la Rambla / Bosch i Cardellach, ha desaparegut, ja que cap edifici de les dues cantonades coincideix amb la descripció de Patmapa. La foto que hi ha ara correspon al núm. 2 de Bosch i Cardellach, que fa cantonada amb la Rambla núm. 153. El despatx devia ser a l'altra banda de carrer, on ara hi ha un edifici nou amb una columna al xamfrà. --Enric (discussió) 00:44, 26 gen 2013 (CET)

Aquest despatx té la mateixa adreça que l'Habitatge a la Rambla, 153 (IPA-27697), aquest últim es tracta en realitat de la Casa Mató. --Vetranio (disc.) 04:09, 4 feb 2013 (CET)
He tret la foto de Despatx Cascon i li he modificat el codi, queda clar que es tracta de commons:Category:Rambla 153 (Sabadell). El despatx segurament caldrà donar-lo per desaparegut. --V.Riullop (parlem-ne) 09:28, 4 feb 2013 (CET)

Habitatge i comerç al carrer Gràcia, 33 (IPA-27739)[modifica]

Aquest element [2] és un duplicat de la Casa Ramon Costajussà (IPA-36228) [3].--Vetranio (disc.) 05:11, 28 gen 2013 (CET)

Pel que fa a l'adreça, evidentment es tracta d'un duplicat. Pel que fa a la descripció, es tracta de l'edifici situat al número 4-6 del carrer de Gràcia. Dissabte hi vaig passar i hi encaixa perfectament. --Enric (discussió) 09:50, 28 gen 2013 (CET)
Entre vosaltres i l'IPA em fareu tornar boig :-) "Habitatge i comerç al carrer Gràcia, 33" IPA-27739 té la mateixa adreça que "Habitatge al carrer Gràcia, 33" IPA-27669 i la seva descripció correspon a la foto de l'ajuntament per "Casa Ramon Costajussà" IPA-36228 als números 4-6. Si no m'he enredat, ho anoto així a Viquiprojecte:Monuments/Revisió del registre i elimino IPA-27739 per duplicat doble. --V.Riullop (parlem-ne) 11:58, 28 gen 2013 (CET)
Efectivament, és aquesta de la foto! --Enric (discussió) 12:58, 28 gen 2013 (CET)
En eliminar aquest element (IPA-27739) es perd la descripció de pat.mapa de la Casa Ramon Costajussà (IPA-36228) ja que aquesta última no té descripció.--Vetranio (disc.) 02:57, 29 gen 2013 (CET)
Doncs ho faig al revés. Elimino IPA-36228 que és numeració posterior i de fet és el criteri habitual en eliminar duplicats, i mantinc IPA-27739 però canviant el nom i l'adreça. De totes formes, dependrà de quin eliminin finalment a IPA, però ho proposarem així. --V.Riullop (parlem-ne) 11:06, 29 gen 2013 (CET)
Perfecte ;-) Vetranio (disc.) 02:25, 30 gen 2013 (CET)

Monument al Cigar Havà[modifica]

A l'adreça del carrer de Gràcia núm. 17 hi ha l'edifici central de la Caixa de Sabadell. A la façana no hi ha incorporat aquest monument a Pere Turull, ni em va semblar veure'l per tot el carrer. Em queda el dubte si no deu estar dins l'edifici, però quan jo vaig passar-hi era tancat, o bé al pati posterior, el que dóna a l'antiga escola industrial. Allà sí que hi vaig anar però tampoc el vaig saber veure. Que algun sabadellenc hi faci una escapada... --Enric (discussió) 10:19, 28 gen 2013 (CET)

Segons poblesdecatalunya es troba al pati Turull de l'edifici de la caixa, al fons del vestíbul. --V.Riullop (parlem-ne) 12:16, 28 gen 2013 (CET)
Deures per als sabadellencs, doncs... --Enric (discussió) 12:59, 28 gen 2013 (CET)
Trobant-se a l'interior de l'edifici, fora de la vista des de la via pública, no hi ha llibertat de panorama. Els drets de Manel Fuxà han caducat, però no els d'Ismael Smith. Es pot veure la pàgina que estic preparant Viquipèdia:Fotografies d'obres d'art. --V.Riullop (parlem-ne) 13:11, 28 gen 2013 (CET)
Si és en un pati interior, no hi ha dubte. Ara bé, si és al pati posterior que comunica l'edifici de la Caixa amb l'antic Institut Industrial, es tracta d'un parc públic, per tant seria "via pública", no? Però, si és cert el que diu Pobles de Catalunya, es troba dins l'edifici... --Enric (discussió) 01:33, 29 gen 2013 (CET)
Si és una zona de pas pública, assimilable a una plaça encara que fos privada, entenc que hi ha llibertat de panorama. Sorprenentment, tothom entén què és una via pública, però no està definit i delimitat. --V.Riullop (parlem-ne) 10:38, 29 gen 2013 (CET)

Despatx al carrer Indústria 34[modifica]

Evidentment l'adreça és errònia, ja que correspon a la casa Ponsà. Després d'haver inspeccionat tot el carrer de la Indústria de dalt a baix, la descripció de Patmapa només podria correspondre de manera més o menys aproximada a l'edifici del número 16 bis, al costat de la casa Maria Sampere, o Guasch. Hi faltaria el portal d'entrada, però potser s'ha remodelat per afegir-ho a la casa del costat, la número 16, com un tot. De fet aquí hi ha un parell de columnes (no estriades sinó llises), però molts dels elements de la descripció hi fan pensar, sobretot el fet que la façana estigui enretirada a la part de dins. Ara no sembla que siguin dos edificis, pel tractament unificador amb la casa del costat i el mateix color de la façana, però potser en un inici eren dos edificis independents. (Bé, més que independents, havent llegit la descripció de la casa Maria Sampere dins de Patmapa, sembla que la casa en si és l'edifici de la cantonada, el dels dos pisos, i que l'annex baixet de l'esquerra era el despatx.) --Enric (discussió) 10:31, 28 gen 2013 (CET)

És molt possible que tinguis raó, però és difícil estar segur, convindria assegurar-se. --Vetranio (disc.) 01:50, 31 gen 2013 (CET)

Antiga Fàbrica Roca Umbert (IPA-37744)[modifica]

Aquesta fàbrica no està situada a Sabadell sinó a Granollers. Vegeu. --Vetranio (disc.) 05:15, 31 gen 2013 (CET)

Ja em va sobtar que tingués la mateixa adreça que la de Granollers, però com que a Sabadell hi ha també aquest carrer (vora el Parc Catalunya), em vaig pensar que no en fos una sucursal. Per cert, la de Granollers la tinc fotografiada del dret i del revés... --Enric (discussió) 11:49, 31 gen 2013 (CET)
El trec per duplicat de IPA-38260 de Granollers. --V.Riullop (parlem-ne) 12:33, 31 gen 2013 (CET)

L'Energia (IPA-27812)[modifica]

La descripció i l'adreça de pat.mapa no coincideix amb la de l'ajuntament. Aquesta última pertany a l'Estació transformadora (IPA-27819).
Pat.mapa situa l'Energia a la carretera de Molins de Rei, però aquí no hi ha res que se li sembli. --Vetranio (disc.) 19:51, 19 feb 2013 (CET)

Torre de Sant Pau[modifica]

La Torre de Sant Pau (IPA-27833) i la Masia de Sant Pau (IPA-36208) són el mateix. --Vetranio (disc.) 01:35, 24 ago 2013 (CEST)

Casa repetida[modifica]

La casa Ramon Costajussà estava repetida, diria que amb les mateixes dades però amb dos registres IPAC diferents, un dels quals no funcionava. M'ha semblat evident que és un error, probablement originat a la base de dades de patrimoni i l'he tret[4] però notifico en Vriullop per si de cas. Part de l'origen de l'error pot estar en que la fitxa esmenta dues adreces, una de les quals correspon a un altre monument.--Pere prlpz (disc.) 14:36, 13 gen 2020 (CET)

Tafanejant per la pàgina, ara veig que això només és el darrer capítol de Discussió:Llista_de_monuments_de_Sabadell#Habitatge_i_comerç_al_carrer_Gràcia,_33_(IPA-27739).--Pere prlpz (disc.) 14:40, 13 gen 2020 (CET)

Com deia més amunt, ens faran parar bojos. Està anotat a Viquiprojecte:Monuments/Revisió del registre/Arxiu#Sabadell. Ja l'havien eliminat i va quedar arxivat. En una actualització va tornar a aparèixer sense fixar-me en l'arxiu d'incidències, i ara ha tornat a desaparèixer. En fi... --V.Riullop (parlem-ne) 15:07, 13 gen 2020 (CET)

Baixes recuperades?[modifica]

El Panteó Sallarés Deu (Q26678372), que devia ser baixa a la llista, torna a ser a Patrimoni: http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=27824 . Estaria bé revisar si n'hi ha més.--Pere prlpz (disc.) 11:29, 27 juny 2020 (CEST)

Revisat, són 2 altes recuperades, 2 baixes noves i un cas estrany de canvi de codi. Queden unes altes noves que deixo pendent per un altre dia. --V.Riullop (parlem-ne) 12:58, 29 juny 2020 (CEST)

Passeres del riu Ripoll[modifica]

@Jaumeguardia: Aquesta és una llista dels monuments de Sabadell inclosos a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català. He buscat les passeres i no hi surten. Les trec de la llista. Si sí que hi fossin, si us plau, posa el número de codi o com a mínim enganxa aquí l'enllaç a la fitxa de les passeres a l'inventari.--Pere prlpz (disc.) 17:19, 2 set 2020 (CEST)

És veritat, l'Ajuntament les té dins del "Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Sabadell (PEPS)" però amb categoria de Béns amb Protecció Urbanística (BPU), es possible que aquesta no quedi inclosa dins de l'Inventari Català o potser està en procés, veig que el document és de finals del 2019: PEPS. Obres d'enginyeria. Si hi acaben entrant ja les afegirem. Tenen molt d'interès des del punt de vista de l'enginyeria ja que són pioneres a Espanya en la seva tipologia.--Jaumeguardia (disc.) 11:48, 4 set 2020 (CEST)
@Jaumeguardia: Hi ha un grapat de nivells de protecció i catalogació de diferents administracions. Aquestes llistes de monuments segueixen l'IPAC. Això inclou les dues màximes proteccions dels catàlegs municipals, equivalents a BCIN i BCIL, però en deixa a fora els elements que no són a l'IPAC i que només tenen protecció urbanística, i que són molts. A Barcelona, que és el cas que conec millor, crec que una llista de només elements amb protecció urbanística seria força més del doble de llarga que les actuals llistes de monuments.
Això no treu que alguns d'aquests elements (o potser tots) siguin interessants. De ben segur hi deu haver referències sobre aquestes passeres (com a mínim el catàleg de l'Ajuntament) i estaria molt bé que algú en creés l'article. Fins i tot si algú té moltes ganes de treballar podria ser que algun dia tinguéssim una llista d'elements de Sabadell amb protecció urbanística.--Pere prlpz (disc.) 12:09, 4 set 2020 (CEST)

Can Borrell de Sant Pau[modifica]

@Pere prlpz: Ja que l'has fotografiat, pots comprovar les dades de IPA-36205? No em quadra el nom, l'adreça ni les coordenades. --V.Riullop (parlem-ne) 13:33, 8 set 2020 (CEST)

@Vriullop: I tant que no lligava. Devia tenir unes quantes pestanyes obertes i vaig posar la foto i la categoria a la que no tocava.--Pere prlpz (disc.) 13:38, 8 set 2020 (CEST)
No m'havia fixat en les coordenades de la càmera :-). --V.Riullop (parlem-ne) 13:46, 8 set 2020 (CEST)