Discussió:Llista de monuments de Santa Eugènia de Berga

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La Teuleria de l'Aymerich i el Mas Reig[modifica]

@Vriullop: Ens trobem davant un misteri insondable. Segons la web de la Diputació, la Teuleria es pot veure al mapa que són unes llargues naus industrials, que en realitat quan hi passes per la carretera anant cap a Sala-d'Heures assenyala que allò és la Bòbila de l'Aymerich. L'edifici és ben bé això, una bòbila, és a dir una fàbrica de totxos, teules, etc., però de construcció relativament moderna. L'antiga Teuleria de l'Aymerich, l'edifici protegit, és més endavant, i és un conjunt de masos i edificis annexos, que ara ja no es dediquen a fer teules ni totxos sinó a criar vaques (segons diu la descripció). És això, venint de Santa Eugènia. Aquí se'n veu clarament el nom. Aquí una altra vista, un cop has deixat el camí de Sala-d'heures i has agafat el que va al Reguer. Per tant, la Teuleria és això. Les fotos de la fitxa de la Diputació hi corresponen totes tres. Però al mapa aquest edifici està indicat com a Mas Reig. Per la definició, podria ser el mateix que la Teuleria, o potser és un dels edificis que hi ha dins el conjunt de la Teuleria: amb la tipologia de mas n'hi ha tres. Mirat des de la part de davant, el de l'esquerra, pintat de blanc, sembla el més modern i a l'entrada hi diu "la Teuleria" (hi vaig ser ahir i en tinc fotos). Els altres dos són dins el recinte i es veuen de lluny. El central és el més gran, i el de la dreta el més petit (el que té dues xemeneies). Tot el conjunt s'anomena "la Teuleria de l'Aymerich", però potser un dels dos edificis del recinte és el mas Reig? A la fitxa de la Diputació, les fotos 1 i 3 corresponen als dos edificis principals del recinte, vistos des del darrere (venint de Santa Eugènia), i la número 2 és una foto de la masoveria de Sala-d'heures!!! En fi, que l'únic que podria ser és que l'antiga teuleria, avui mas, sigui potser l'edifici de més a la dreta (el petit, el de les dues xemeneies) i el mas Reig el central (el gran), que en les definicions no es diferencies en gran cosa més que aquest té golfes (per cert, tapiades) i la Teuleria no. Però llavors les coordenades caldria canviar-les. Si és que el mas Reig és aquest que dic. Per cert, llegint l'apartat d'Història de tots dos edificis, no acabes de saber quin és l'un i quin l'altre. Però el que té més sentit és que el mas de la Teuleria sigui el petit i el Reig el gran. --Enric (discussió) 14:46, 31 jul 2020 (CEST)

@Enric: La diputació diu que el Mas Reig eren els aloers del Mas Aymerich, per tant estan estretament relacionats. Diria que les descripcions d'IPAC es corresponent amb les seves fotos, en canvi a la diputació les fotos semblen canviades segons la seva descripció. La Teuleria segons IPAC és l'edifici del nord. El Mas Reig segons IPAC, amb unes arcades grans en el primer pis, és l'edifici del mig al sud dins del mateix conjunt. Les coordenades estan malament i el mapa de l'ICGC té retolada malament la teuleria on hi ha la bòbila que no sembla que tingui res destacat. --V.Riullop (parlem-ne) 17:58, 31 jul 2020 (CEST)

@Vriullop: Tal com havia suposat després de la trama detectivesca, la Teuleria és la de les xemeneies, i el mas Reig l'edifici més gran del costat. Ja he posat bé les coordenades a la llista de monuments. --Enric (discussió) 22:04, 31 jul 2020 (CEST)