Discussió:Llista de monuments del Solsonès

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Sant Pere de Llobera i el castell de Llobera[modifica]

La foto que tenim al castell de Llobera és, segons la seva descripció, l'església de Sant Pere de Llobera. D'acord amb el mapa de l'ICC, el castell i Sant Pere de Llobera no són el mateix edifici, cosa que lliga amb el que diu patmapa.gencat. Trec la foto i a Commons li trec la plantilla de monument del castell.--Pere prlpz (disc.) 18:16, 27 gen 2012 (CET)

Es podrà recuperar com a IPA-17358 quan fem l'ampliació. --V.Riullop (parlem-ne) 19:07, 27 gen 2012 (CET)

Castell d'Isanta[modifica]

Tenim un article del castell d'Isanta que no surt a la llista. No sé si el tenim mal identificat o realment és només són unes restes que podrien ser d'un castell i que per això no està catalogat.--Pere prlpz (disc.) 13:26, 28 gen 2012 (CET)

A IPA no surt el castell, només l'església de Sant Agustí d'Isanta, igual que a la web de l'ajuntament on a la fitxa de l'església expliquen que hi havia un castell del que només en resten alguns murs. --V.Riullop (parlem-ne) 14:19, 28 gen 2012 (CET)
Però sí figura al Nomenclàtor Oficial. Per això, segurament, va obrir la pàgina en Solde. Efectivament, nomès en queden alguns murs que donen mès aviat l'impressió de tractar-se d'una casa anomenada Castell. No m'estranya que no figuri a la llista de monuments.--Isidre blanc (disc.) 20:19, 18 maig 2012 (CEST)

Sant Serni/Sadurí de Vilamantells/del Grau[modifica]

Sospito que l'església de Sant Serni de Vilamantells o del Grau (Sant Llorenç de Morunys) és la mateixa que la de Sant Sadurní del Grau (Guixers), però estaria bé confirmar-ho. Ara mateix tenim l'entrada de Sant Llorenç de Morunys enllaçant a l'article d'una església de Guixers.--Pere prlpz (disc.) 16:58, 2 maig 2012 (CEST)

Efectivament es tracta de la mateixa capella. Es molt corrent que quan l'element arquitectònic es troba al llindar de dos termes municipals, cada ajuntament l'inclogui en la seva llista. No és el primer cas. Vilamantells és del terme de Guixers, no de Sant Llorenç. El terme "del Grau" fa referència al Grau de Lord, que és una mica mès enllà. La pàgina Sant Serni del Grau és correcta.--Isidre blanc (disc.) 20:39, 18 maig 2012 (CEST)
Faré avinent aquesta duplicitat a Patrimoni.Gencat, demanant l'anulació de l'element de la llista de Sant Llorenç.--Isidre blanc (disc.) 20:45, 18 maig 2012 (CEST)

Masia de Can Ballesters (IPA-17574) de Riner[modifica]

@Vriullop: La masia està situada al límit dels municipis de Riner i de Clariana. Ja hi ha una pàgina oberta Ballesters (Clariana de Cardener), però com una masia de Clariana, segurament perquè "Ballesters" consta al Nomenclàtor de Clariana. Al de Riner no hi surt. Però Patmapa deixa clar que és de Riner. Per altra banda, no he localitzat cap altra masia amb el mateix nom (ben peculiar, per cert). Penso que hauria de figurar a la llista de Clariana. Em refio més del Nomenclàtor que de Patmapa.

Avui he anat a l'Ajuntament de Clariana on m'han informat que Ballesters ja fa un parell d'anys va passar al terme de Riner. Per tant, la llista ja està bé. El que resta malament és el Nomenclàtor.--Isidre blanc (disc.) 15:52, 13 abr 2015 (CEST)

Molí de Xixons, a Riner (IPA-17604) - Molí vell de Xixons, a Clariana de Cardener (IPA-40895)[modifica]

@Vriullop: Sospito que es tracta del mateix molí. A Riner hi ha descripció (correcta) i fotos meves. A Clariana (afegit no fa gaire), no hi ha descripció però sí fotos com les meves. El que tinc clar és que pertany al municipi de Riner: és molt clar als mapes de l'ICGC i m'ho va confirmar l'amo de la masia de la Ribera, prop del molí. Per tant, el de Clariana no seria correcte. Atenció que a dalt, al nucli de Santa Susanna, també hi ha el Molí de Xixons: un molí modern mogut per energia elèctrica.--Isidre blanc (disc.) 20:54, 24 juny 2015 (CEST)

Eliminat i anotat a Viquiprojecte:Monuments/Revisió del registre#Solsonès. --V.Riullop (parlem-ne) 10:33, 25 juny 2015 (CEST)

Masia-molí de la Ribera, de Clariana de Cardener (IPA-17285)[modifica]

@Vriullop: A mitjans d'abril passat vaig anar a l'indret per fer algunes fotos. Vaig parlar força estona amb els amos de la Ribera que gestionen el càmping de la seva propietat al peu de la presa del pantà de Sant Ponç. Resumeixo el que em van dir:

  • És la quarta generació que viu a la masia. Hi han fet moltes reformes i mai han observat cap indici que els fes suposar que allí hi hagués existit un molí.
  • Respecte a com s'ha arribat al nom de "Molí de la Ribera" hi ha dues interpretacions:
    • Es tracta del veí Molí de Xixons, que, a causa d'un casament entre membres de les famílies del molí i de la Ribera, al molí de Xixons l'anomenaven, també, molí de la Ribera.
    • Es tracta d'un molí que hi havia a l'esquerra del Cardener al peu d'una rasa aigües amunt de la Ribera. Avui està sota les aigües del pantà. La presa es va construir poc més avall de l'indret (la rasa consta als mapes de l'ICGC com la Foranca).

Respecte a la descripció de Patmapa, si exceptuem allò que fa referencia a "molí", s'avé amb la masia que vaig veure: "s'obriren balcons a la façana (n'hi ha dos). És de planta rectangular amb teulada a doble vessant i porta allindada (correcte). Està orientada de nord a sud (és d'oest a est). A la cara oest, hi ha un edifici adossat amb una gran arcada de mig punt tapiada (correcte); és de planta més baixa que el molí (correcte). A la cara est, s'hi construí la masia (correcte)".

Vist tot això, potser el títol més apropiat seria "Masia de la Ribera". Per cert: em crida l'atenció que a Patmapa diu "Utilització: Mas, masies, masoveries", contrastant amb Masia de Xixons, de Riner, que diu "Utilització: Molins".--Isidre blanc (disc.) 22:55, 24 juny 2015 (CEST)

@Isidre blanc: Si la descripció de patmapa s'avé amb la masia, segurament es tracta d'això. Fixa't que diu "antic molí de farina reformat al segle XVIII... havia estat dels vescomtes de Cardona... a prop del molí de Xixons". Està parlant d'un molí molt antic, usat com a ampliació de la masia des de fa força temps. Estic d'acord en que el títol més apropiat és "Masia de la Ribera", o simplement "La Ribera" com és habitual en moltes masies i com diu l'ICC, si no hi ha rastres ni record del molí. Independentment, si vols, pots escriu a l'adreça d'informació que hi ha en la mateixa pàgina de patmapa. O potser als propietaris els interessaria més informació sobre aquestes "suposades" reformes de l'antic molí. --V.Riullop (parlem-ne) 08:32, 25 juny 2015 (CEST)

Els Pilots, a la Molsona (IPA-17369)[modifica]

@Vriullop:Segons els mapes de l'ICGC és clar que la masia pertany al municipi de Calonge de Segarra (Anoia). Al Nomenclàtor també surt a Calonge. Avui hi he anat per assegurar-m'en i l'amo m'ha confirmat que és de Calonge i no de la Molsosa. He pujat una foto per verificar que no ens equivoquem de masia. Dono per fet que passaràs el monument d'una llista a l'altra. Quan ho hagis fet, arreglaré les dades a Commons i editaré la pàgina a la Wiqui. Un saludo.--Isidre blanc (disc.) 18:41, 25 juny 2015 (CEST)

Traslladat. --V.Riullop (parlem-ne) 19:11, 25 juny 2015 (CEST)
Per acabar-ho d'adobar, ahir vaig assabentar-me que l'amo de Pilots va ser durant uns anys l'alcalde de Calonge.--Isidre blanc (disc.) 07:39, 27 juny 2015 (CEST)