Discussió:Morabatí (moneda)

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquest article és incorrecte[modifica]

Cal distingir entre morabatí i maravedís. Són dues coses distintes. Afegeixo una primera definició de cada terme, de collita pròpia.

Morabatí[modifica]

1 Als segles XI-XIII, moneda d'or efectiva de pes de 3,85 grams, fabricada primer pels emirs almoràvits, i després imitada pels reis castellans, lleonesos i portuguesos, que tingué una àmplia circulació a Catalunya.

2 Als segles XIV-XVII, moneda de compte fossilitzada des de l'època medieval que s'emprava per a establir penes i multes que eren satisfetes amb moneda catalana corrent segons l'equivalència establerta oficialment.

3 A València i Mallorca, nom que rebia l'impost del monedatge.

Maravedís[modifica]

Moneda de compte i efectiva del regne de Castella. L'origen del maravedí prové de la moneda d'or almoràvit denominada morabatí, però ben aviat el seu contingut de metall preciós anà disminuint fins convertir-se, l'any 1602, en una moneda de coure pur i petites dimensions. El maravedís castellà no va tenir mai circulació a Catalunya fins l'any 1718, quan Felip V va imposar la fabricació i circulació de la moneda castellana en detriment de la catalana. Les monedes expressades en maravedisos es van deixar d'encunyar l'any 1858, arran de la consolidació del primer sistema monetari decimal del regne d'Espanya (1848-1864). --Xavier.sanauja 14:32, 19 abr 2007 (CEST)[respon]

El GDLC et dóna la raó, però admet morabatí també com a maravedís. --83.44.191.205 01:03, 4 maig 2007 (CEST)[respon]