Discussió:Muixeranga

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

el comentari anterior sense signar és fet per Jey (disc.contr.) 18:03, 2 set 2008 (CEST)

el comentari anterior sense signar és fet per Peer (disc.contr.) 11:59, 30 jul 2008 (CEST)

¿Què és això de la moixiganga que s'ha afegit en els enllaços? ¿Una imitació catalana? Potser també caldria parlar-ne en l'article. Llull 13:31 20 set, 2004 (UTC)

Si, estaria molt bé que qui ho ha posat ho aclarira.--Arnadí 13:46 20 set, 2004 (UTC)
M'he informat i vaig a canviar un poc l'article...--Arnadí 13:59 20 set, 2004 (UTC)

Que aquest article estiga en la categoria himne nacional, em sembla una mica pixar fora de test. --Makinal 17:12 26 gen, 2005 (UTC)

Comentari d'un muixeranguer[modifica]

Hola, he estat llegint l'article i trobe que algunes coses potser estan una miqueta incompletes.

Per exemple quan es parla d'antigues muixerangues, s'heu deixat moltes de les quals també tenim constància de la seua existència al País Valencià

http://apuntala.com/muixeranga/construccio/articles.html En aquest vincle veureu articles de Salvador Vila escrits arran d'una investigació feta als inicis de la Muixeranga de la Safor. Cal destacar l'existència en el passat (a més a més de les que heu comentat) de colles a Gandia, Sueca, L'Alcúdia, Forcall, Titagües...

De fet actualment al País Valencià podem dir que existeixen diverses colles de muixerangues (permanents). Els Negrets de l'Alcúdia, La Nova Muixeranga d'Algemesí, Amics de la Muixeranga d'Algemesí, Carcaixent, Muixeranga de La Safor i El Ball dels Locos de l'Olleria (aquestos últims tenen el seu origen en una festa de folls, que acabaven amb un ball i diverses torres humanes. Només s'ha recuperat la part corresponent a la Muixeranga)). Recentment s'ha recuperat a Sueca, Silla, València, Pego, Cullera, Camp de Morvedre i Camp de Túria. Hi ha gent muixeranguera que participen a colles veïnes de manera esporàdica procedents d'Oliva, Dénia, Gata, Ontinyent, Alacant i Callosa d'En Sarrià.

La indumentària com bé s'ha apuntat es diu que és de matalàs (siguem normatius, encara que col·localmient es diga matalaf), però açò no sembla ser comú a les muixerangues de tot arreu, només a la d'Algemesí. I fins i tot sembla que és una cosa relativament nova (no es perd en els segles)

La música de la Muixeranga d'Algemesí no és només la coneguda tradicionalment així. http://www.novamuixeranga.com/novamuixeranga_detall.php?tipus=normal&id=5 Són 4 melodies les que acompanyen l’execució de les figures plàstiques i torres humanes o pujades: El Florete o ball (per al Ball), l’Enterro (per a la figura de L'Enterro), la Dansa plàstica (pujades i figures) més coneguda com la Muixeranga, i una última recuperada al 2005 en col·laboració de Xavier Richart i la Nova Muixeranga anomenada l'Aranya (juntament recuperada amb la figura l'Aranya, sembla que aquesta melodia seria usada per a les figures amb moviment)

Respecte als vincles crec que seria interessant posar-ne de nous: [[1]] Nova Muixeranga [[2]] Amics de la Muixeranga [[3]] Muixeranga La Construcció [[4]] Ball dels Locos

Si voleu més informació només cal que ho feu saber, per exemple al fòrum de la Nova Muxieranga (al web). O a qualsevol de les colles.

MÉS MUIXERANGUES

A mi em consten algunes muixerangues més:

- El grup de danses de Peníscolafa balls amb bastonets i amb castanyetes, i aixeca un castell

- A Forcall, la dansa dels varetes s'acaba amb una petita torre

- A Titaguas, hi ha una Mojiganga que fa diferents figures, com el pilón que sembla una torre

- A Xiva, per les festes del torico, també fan una torre

Totes aquestes tradicions són antiquíssimes, i es poden considerar muixerangues. Totalment valencianes.

Viquipèdia:Llanceu-vos-hi! Pau Cabot · Discussió 07:23, 9 juny 2013 (CEST)

Estrelleta[modifica]

Per que hi ha una estrelleta en un dels links interwiki? Algú sap que vol dir això? --Makinal 07:13 18 oct, 2005 (UTC)

És la primera vegada que ho veig . Rata de Biblioteca 07:20 18 oct, 2005 (UTC)
És una nova plantilla que fa que els articles que hagen estat triats com a destacats es puguen visualitzar a la resta de les viquipèdies d'altres llengües com a tal. Properament, supose, que nosaltres també començarem triar articles destacats per la seua qualitat. Teniu més informació en {{Enllaç AD}}.--Joanot Martorell 07:46 18 oct, 2005 (UTC)

Volia fer una apreciació, a l'alcudia la muixeranga dels negrets, data del segle XIII cap a 1730, als anys 50 es torna a recuperar malgrat que va durar poc, i finalment als anys 80 es forma de manera permanent llevat que durant esta epoca del 80 al 2000 hi ha un parell d'anys que no ix, aixi que podem dir que es de les mes antigues i a mes despres d'algmesi on mes s'ha mantes la tradicó, un apunt important respecte al que hi ha escrit anteriorment. www.elsnegrets.com

Dividir l'article[modifica]

Aquest article està molt bé. Només trobo un tema. No seria millor dividir l'article en dos? Un per la muixeranga en general (l'actual) i un nou per la muixeranga d'algemesí, amb la seva història i trets remarcables. --Felato 19:04, 3 maig 2007 (CEST)

Donada la importància de la muixeranga d'Algemesí veig bé que hi hagi un apartat especial. En tot cas es podria fer un altre article d'ampliació si hi ha realment prou material. Llull · (vostè dirà) 19:41, 3 maig 2007 (CEST)

Article qualitat[modifica]

Fa temps que em miro l'article i dubto que pugui ser considerat article de qualitat de la nostra viquipèdia. Sinó m'equivoco va ser el primer article d'aquesta mena a la nostra viqui així que entenc el factor sentimental i crec que seria millor ampliar-lo i millorar-lo en comptes de treure-li la distincio de qualitat. --Baggio (missatges) 14:44, 9 juny 2007 (CEST)

Jo penso igual, així que els usuaris del País Valencià que tinguin més coneixements, esta obert a modificacions i a millores considerablement. --KRLS , 22:15, 17 oct 2007 (CEST)

S'ha demanat la retirada de la distinció a Propostes de retirada d'AdQ. --Meldor (discussió) 15:21, 25 feb 2008 (CET)

Retirada de la distinció[modifica]

S'ha retirat la distinció d'article de qualitat d'aquesta pàgina d'acord amb el resultat de la votació corresponent. – Leptictidium (pm!) 01:32, 7 abr 2008 (CEST)